Soukromoprávní prosazování soutěžního práva

O výraznějším prosazování soukromoprávního vymáhání soutěžního práva (tzv. private enforcement) v Evropě budou ve dnech 26. a 27. června hovořit v Praze na konferenci s názvem Soukromoprávní vymáhání kartelového práva přední odborníci na hospodářskou soutěž. Akci pořádá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže společně s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy.

„Efektivní vymáhání soutěžního práva sestává nejen z veřejného vymáhání prováděného Evropskou komisí či národními soutěžními úřady, ale i z vymáhání soukromoprávního, které spočívá zejména v žalobách na náhradu škody,“ uvedl k tématu konference I. místopředseda ÚOHS Robert Neruda, jenž bude také jedním z přednášejících. Výraznějšímu prosazení soukromoprávního vymáhání v Evropské unii zatím podle Nerudy brání nedostatečná právní úprava. Identifikace překážek soukromoprávních žalob a diskuze o modelu private enforcement pro ČR a Evropskou unii tedy bude hlavním cílem této konference.

Na konferenci vystoupí odborníci na soutěžní právo z Evropské komise, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, českých i zahraničních univerzit i zástupci soukromého sektoru.

file icon Podrobnosti a úplný program konference 246 KB

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz