Veřejná diskuze k Nařízení Komise (ES) č. 2790/1999

5. 6. 2008
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahajuje veřejnou diskuzi k NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2790/1999 ze dne 22. prosince 1999 o použití čl. 81 odst. 3 Smlouvy na kategorie vertikálních dohod a jednání ve vzájemné shodě, které je přístupné na http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:08:01:31999R2790:CS:PDF.

Účelem diskuze je získání informací o praktických zkušenostech soutěžitelů s dosavadní komunitární právní úpravou blokových výjimek, jak obecných (význam a smysl regulace), tak zejména ve vztahu k následujícím otázkám:

  1. Jaký máte názor na potencionální rozšíření neaplikovatelnosti blokových výjimek na určité vertikální dohody - tzv. tvrdá omezení? Měli by být dodavatelé například omezeni v možnosti sjednat s výhradními distributory zákaz jejich vzájemných dodávek (tak jak platí nyní u selektivní distribuce)?
  2. Jaký máte názor na dosavadní právní regulaci „tvrdých omezení“, zejména na omezení určování cen pro další prodej? Přikláníte se k:
    a)  ponechání stejných omezení pro sjednávání vertikálních dohod bez možnosti individuálních výjimek
    b)  ponechání stejných omezení pro sjednávání vertikálních dohod, avšak zmírnění přístupu v hodnocení jejich účinků; bude dána presumpce negativních účinků omezení, ale ponechá se možnost udělit individuální výjimku soutěžitelům, kteří  obhájí pozitivní účinky těchto opatření (s obrácením důkazního břemene)
    c)  zrušení tvrdých omezení s tím, že budou aplikovány jako podmínky, při jejichž splnění není možné přiznat blokovou výjimku, není zde presumpce negativních účinků
    d)  zrušení tvrdých omezení a vyjmuté vertikální dohody zahrnout do blokových výjimek.
  3. Jaký máte názor na rozdílný přístup hodnocení pevných/minimálních cen a maximálních/doporučených cen?
  4. Jste toho názoru, že rozdílný přístup hodnocení aktivních a pasivních prodejů pro účely omezení distributorů je užitečný a odpovídající současným potřebám trhu?
  5. Považujete za problematickou úpravu výjimky, kterou je připuštěno omezení jen na aktivní prodeje směrem do výhradního teritoria nebo k výlučné skupině zákazníků alokované jiným distributorem? Jak je praxí vnímán požadavek, že území/zákazníci musí být alokováni výhradně pro jednoho distributora dodavatele? Způsobuje definice skupiny zákazníků v praxi problémy? Považujete za oprávněné, že omezení dalšího prodeje zákazníkům distributora je vždy tvrdým omezením, nebo by měla být dána možnost omezit aktivní prodeje v horizontále, ale ne dolů ve vertikále?
  6. Jak je praxí vnímána možnost omezit aktivní i pasivní prodeje konečným uživatelům ze strany velkoobchodníků?
  7. Jste toho názoru, že kritéria pro selektivní distribuční systém by měla být transparentní? Měly by být ze selektivního distribučního systému vyjmuti distributoři „jen přes internet“? Jaká kritéria by měla být dána ve vztahu k internetovým prodejům autorizovanými dealery?
  8. Považujete za užitečné a setkali jste se v praxi s možností omezit distributora prodávat součástky určené do jiných výrobků zákazníkům, kteří by je mohli použít k  výrobě podobného zboží jako vyrábí dodavatel?
  9. Za jak významné považujete tvrdé omezení dodavatele náhradních součástek v jejich dodávce nezávislým subjektům, které zboží opravují?
  10. Jaký máte názor na 30% prahovou hodnotu podílu na trhu pro možnost aplikace blokové výjimky? Měla by být případně změněna a jak?
  11. Považujete za potřebné změnit ustanovení týkající se neaplikovatelnosti, případně aplikovatelnosti nařízení na práva duševního vlastnictví?
  12. Způsobuje v praxi problémy ustanovení týkající se neaplikovatelnosti, případně aplikovatelnosti nařízení na vertikální dohody mezi soutěžiteli?- čl. 2 odst. 4
  13. Jak je praxí vnímáno vyjmutí vertikálních dohod, které obsahují závazek nesoutěžit v délce trvání více než pět let, z aplikovatelnosti nařízení? Jde o dobu odpovídající, krátkou nebo dlouhou?

Pokud byste měli nějaké podněty k případným změnám v této oblasti, zašlete je prosím na adresu pokorna@compet.cz do 20. června 2006.

Se svými případnými dotazy se prosím obracejte na ředitele Legislativně-právního odboru JUDr. Michala Petra, Ph.D., tel: 542 167 107, petr@compet.cz; nebo na Mgr. Andreu Pokornou, tel: 542 167 314, pokorna@compet.cz.

Odbor vnějších vztahů ÚOHS
08/057/HS035

26. dubna 2024 / Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož důsledku společnost CE FMCG, a. s., má získat možnost výlučně kontrolovat společnost...

25. dubna 2024 / ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí...

23. dubna 2024 / EP ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů před podáním návrhu na zahájení...

22. dubna 2024 / Fúze v oblasti prodeje, servisu a pronájmu osobních automobilů povolena Úřadem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož důsledku má společnost AutoWallis Nyilvánosan Müködö Részvénytársaság získat...

19. dubna 2024 / SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož důsledku má společnost SC Czech AHP, a. s., získat možnost výlučně kontrolovat...

18. dubna 2024 / Úřad zahajuje sektorové šetření odpadového hospodářství Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahajuje rozsáhlé sektorové šetření v oblasti nakládání s odpady. V průběhu následujících dvou let získá informace od všech relevantních...

17. dubna 2024 / ÚOHS povolil převzetí maloobchodního řetězce HRUŠKA Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil v klasické proceduře spojení soutěžitelů, v jehož důsledku společnost Central European Retail Holding, s. r. o., získá možnost vykonávat...

16. dubna 2024 / Úřad povolil skupině Colt převzít výrobce střeliva Sellier & Bellot a.s. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů Colt CZ Group SE a Sellier & Bellot a.s. (dále jen „skupina Colt“ a „S & B“). Spojení...

Chcete-li dostávat aktuality mailem, zanechte nám prosím svou adresu a vyberte oblast.

Email:
Oznámení o připravovaném spojení soutěžitelů
Významná tržní síla
Hospodářská soutěž
Veřejné zakázky
Veřejná podpora
Přístup k dopravní infrastruktuře
cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz