číslo jednací: S296/2012/KS-10642/2012/840/JM

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Metinvest B.V. /a BRANDFELD FINANCE LIMITED, LASARTICO HOLDINGS LIMITED, STRANSTEN HOLDINGS LIMITED, ROYWARE INVESTMENTS LIMITED, SITLER MANAGEMENT LIMITED, BARLENCO LTD
Účastníci
  1. Metinvest B.V.
  2. BRANDFELD FINANCE LIMITED
  3. VERNAN SERVICES LIMITED
  4. LASARTICO HOLDINGS LIMITED
  5. STRANSTEN HOLDINGS LIMITED
  6. ROYWARE INVESTMENTS LIMITED
  7. SITLER MANAGEMENT LIMITED
  8. BARLENCO LTD
  9. Ledra Business Centre
  10. HINDELI FOUNDATION
  11. Integrated Iron and Steel Works
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok individuální výjimka nepovolena
Rok 2012
Datum nabytí právní moci 28. 6. 2012
Dokumenty file icon 2012_S296.pdf  94 KB

Č. j.: ÚOHS-S296/2012/KS-10642/2012/840/JMě

  V Brně dne: 11. 6. 2012


Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. S296/2012/KS, zahájeném dne 21. 5. 2012 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon  ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Metinvest B.V., se sídlem Nizozemské království, JM´s-Gravenhage, Alexanderstraat 23, zastoupeného Mgr. Ing. Michalem Pravdou, advokátem Praha 8, Pobřežní 12, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů Metinvest B.V., se sídlem Nizozemské království, JM´s-Gravenhage, Alexanderstraat 23, na straně jedné, a BRANDFELD FINANCE LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 15 Agiou Pavlou, Ledra House, Agios Andreas, VERNAN SERVICES LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 15 Agiou Pavlou, Ledra House, Agios Andreas, LASARTICO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 5 Skra Street, Agios Andreas, STRANSTEN HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 10 Doiranis Street, Gekomi, ROYWARE INVESTMENTS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Limassol, 33 Alasias Street, SITLER MANAGEMENT LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Vasilissis Freiderikis, 20, El Greco House, Of. 104, a BARLENCO LTD, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Egkomi, Poseidonos 1, Ledra Business Centre, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 3 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě smlouvy o převodu obchodních podílů, jež bude uzavřena mezi společností Metinvest B.V., vždy jako nabyvatelem, a společností HINDELI FOUNDATION, se sídlem Panamská republika, Panama, 53rd E Street, Urbanización Obarrio, MG Tower, 16th Floor, jako převodcem, v jejímž konečném důsledku má společnost Metinvest B.V. získat možnost vykonávat přímou kontrolu nad výše uvedenými společnostmi a tím i nepřímou kontrolu nad společností Integrated Iron and Steel Works „Zaporizhstal“, se sídlem Ukrajina, oblast Zaporizhya, Pivdenne shosse, 72, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

povoluje.

Odůvodnění

1.  K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 3 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedeného dokumentu, v jehož důsledku má společnost Metinvest B.V., se sídlem Nizozemské království, JM´s-Gravenhage, Alexanderstraat 23 (dále jen „Metinvest“), získat možnost vykonávat přímou výlučnou kontrolu nad společnostmi BRANDFELD FINANCE LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 15 Agiou Pavlou, Ledra House, Agios Andreas (dále jen „BRANDFELD“), VERNAN SERVICES LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 15 Agiou Pavlou, Ledra House, Agios Andreas (dále jen „VERNAN“), LASARTICO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 5 Skra Street, Agios Andreas (dále jen „LASARTICO“), STRANSTEN HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 10 Doiranis Street, Gekomi (dále jen „STRANSTEN“), ROYWARE INVESTMENTS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Limassol, 33 Alasias Street (dále jen „ROYWARE“), SITLER MANAGEMENT LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Vasilissis Freiderikis, 20, El Greco House, Of. 104 (dále jen „SITLER“), a BARLENCO LTD, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Egkomi, Poseidonos 1, Ledra Business Centre (dále jen „BARLENCO“; všechny výše uvedené společnosti souhrnně též „nabývané společnosti“), a tím i nepřímou kontrolu nad společností Integrated Iron and Steel Works „Zaporizhstal“, se sídlem Ukrajina, oblast Zaporizhya, Pivdenne shosse, 72 (dále jen „Zaporizhstal“).

2.  Před uskutečněním posuzované transakce jsou nabývané společnosti kontrolovány společností HINDELI FOUNDATION, se sídlem Panamská republika, Panama, 53rd E Street, Urbanización Obarrio, MG Tower, 16th Floor (dále jen „HINDELI“), jež před uskutečněním spojení vlastní …[obchodní tajemství]… podíl na výše uvedených nabývaných společnostech. …[obchodní tajemství]…. Po uskutečnění posuzovaného spojení má společnost Metinvest získat na každé z nabývaných společností podíl odpovídající …[obchodní tajemství]… podílu na jejich základním kapitálu, a tím i výlučnou kontrolu nad výše uvedenými společnostmi. Současně společnost Metinvest získá nepřímou kontrolu nad společností Zaporizhstal, jež je společně kontrolována společnosti BRANFELD, STRANSTEN, LASARICO, VERNAN a ROYWARE, jež společně vlastní …[obchodní tajemství]… podíl na jejím základním kapitálu. Posuzovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů ve smyslu ustanovení § 12 odst. 3 písm. a) zákona.

3.  Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“). 

4.  Společnost Metinvest je nizozemská holdingová společnost vertikálně integrované skupiny těžebních a metalurgických společností, které jsou součástí skupiny Smart, jež vlastní výrobní aktiva zejm. na Ukrajině, v Itálii, Bulharsku, Velké Británii, Švýcarsku a v USA a jež je v konečném důsledku kontrolována zahraničními fyzickými osobami. Společnost Metinvest a její dceřiné společnosti se zabývají všemi fázemi výroby oceli a obchodu s ocelí, počínaje těžbou železné rudy, výrobou směsí k odstraňování nečistot a koksu, přes výrobu ocelových polotovarů a hotových výrobků, až po mezinárodní obchod s ocelí a její distribuci. Společnost Metinvest nevlastní v České republice žádné dceřiné společnosti a působí zde pouze prostřednictvím dovozů, a to konkrétně v oblasti plochých ocelových výrobků a svitků válcovaných za tepla a hotových plochých výrobků válcovaných za studena.

5.  Nabývané společnosti BRANDFELD, VERNAN, LASARICO, STRANSTEN, ROYWARE, SITLERBARLENCO jsou holdingovými společnostmi bez vlastní provozní činnosti, přičemž žádná z těchto společností nemá dceřinou společnost v České republice. Jak bylo uvedeno výše, jsou všechny nabývané společnosti před uskutečněním spojení kontrolovány společností HINDELI. Společnosti BRANFELD, STRANSTEN, LASARICO, VERNAN a ROYWARE pak vykonávají kontrolu nad společností Zaporizhstal, jež působí v oblasti výroby a prodeje metalurgických výrobků, kovodělných výrobků pro průmysl a domácí spotřebu a dalších souvisejících výrobků metalurgického cyklu. Společnost Zaporizhstal se dále zabývá výrobou refrakčních produktů, přípravou, opětovným zpracováním a prodejem kovového šrotu a těžbou uhlí. V České republice působí společnost Zaporizhstal pouze prostřednictvím dovozů, a to zejména v oblasti plochých výrobků a svitků válcovaných za tepla a v oblasti plochých výrobků válcovaných za studena. 

6.  Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 4, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

   Otisk úředního razítka

JUDr. Michal Petr, Ph.D.

místopředseda Úřadu

pověřený řízením

Sekce hospodářské soutěže

Obdrží:

Mgr. Ing. Michal Pravda, advokát
WOLF THEISS advokáti s. r. o.
Pobřežní 12
186 00 Praha 8

Vypraveno dne:

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

Právní moc:

28. 6. 2012.


vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz