číslo jednací: 08359/2024/873
spisová značka: S0120/2024/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. / GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Účastníci
  1. Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s.
  2. GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2024
Datum nabytí právní moci 23. 2. 2024
Dokumenty file icon 2024_S0120.pdf 167 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0120/2024/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-08359/2024/873

 

Brno 23. 2. 2024

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0120/2024/KS zahájeném dne 7. 2. 2024 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, se sídlem Polská republika, Wadowice, ul. Legionów 37, zastoupeného Mgr. Ivanou Halamovou Dobíškovou, LL.M., advokátkou, se sídlem Praha 8, Karolinská 707/7, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů toto 

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít ve smyslu § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů na základě Smlouvy o prodeji akcií týkající se prodeje společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s., uzavřené dne 21. 12. 2023 mezi společnostmi PERNOD RICARD EUROPE, MIDDLE EAST AND AFRICA S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, 5 cours Paul Ricard, jako prodávajícím, GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, se sídlem Polská republika, Wadowice, ul. Legionów 37, jako kupujícím, a MASPEX HOLDING S.A., se sídlem Polská republika, Wadowice, ul. Chopina 10, jako ručitelem kupujícího, a Smlouvy o prodeji práv duševního vlastnictví, uzavřené téhož dne mezi společností Johann Becher GmbH & Co. oHG Likörfabrik, se sídlem Spolková republika Německo, Kolín nad Rýnem, Habsburgerring 2, jako postupitelem, a společností GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, jako postupníkem, v jejichž důsledku má společnost GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ nabýt akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s., se sídlem Karlovy Vary, T. G. Masaryka 282/57, IČO 49790765, a vybraná práva duševního vlastnictví týkající se značky Becherovka v držení společnosti Johann Becher GmbH & Co. oHG Likörfabrik, a získat tak možnost výlučně kontrolovat společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s., a část soutěžitele Johann Becher GmbH & Co. oHG Likörfabrik představovanou předmětnými právy duševního vlastnictví, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona             

povoluje.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) na základě dokumentů uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž důsledku má společnost GRUPA MASPEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, se sídlem Polská republika, Wadowice, ul. Legionów 37 (dále jen „MASPEX“), nabýt akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s., se sídlem Karlovy Vary, T. G. Masaryka 282/57, IČO 49790765 (dále jen „Jan Becher“), a vybraná práva duševního vlastnictví týkající se značky Becherovka v držení společnosti Johann Becher GmbH & Co. oHG Likörfabrik, se sídlem Spolková republika Německo, Kolín nad Rýnem, Habsburgerring 2 (dále jen „Johann Becher“), a získat tak možnost vykonávat výlučnou kontrolu nad společností Jan Becher a částí soutěžitele Johann Becher představovanou předmětnými právy duševního vlastnictví. Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“). 

2.             Společnost MASPEX je součástí nadnárodní podnikatelské skupiny se sídlem v Polské republice, která působí zejména v potravinářském průmyslu (dále jen „Skupina Maspex“). Skupina Maspex je na území České republiky činná prostřednictvím společnosti MASPEX Czech s.r.o., která se zabývá především prodejem a distribucí nealkoholických nápojů, zejména džusů a nektarů. Nejvýznamnějšími značkami této společnosti jsou Relax, Kubík, Kubík Waterrr, Figo, Original river, Caprio a Tiger. Společnost MASPEX Czech s.r.o. distribuuje v České republice také alkoholické nápoje značky Żubrówka zahrnující vodku Żubrówka (ŻUBRÓWKA BISON GRASS a ŻUBRÓWKA BIAŁA) a likéry Żubrówka (ŻUBRÓWKA ROSÉ a ŻUBRÓWKA SPICED), nebo instantní výrobky jako je káva, a to pod značkami Coffeeta nebo La Festa. Další společností ze Skupiny Maspex působící na území České republiky je společnost FONTEA a.s., která vyrábí minerální vody prodávané pod značkou AquaBella.

3.             Společnost Jan Becher působí v oblasti výroby a prodeje lihovin, a to hořkých bylinných likérů pod značkou Becherovka (např. Becherovka Original, Becherovka Unfiltered, Becherovka Lemond, Becherovka Cordial a Becherovka KV14). Další činností této společnosti je provoz návštěvnického centra „The Home of Becherovka“ v Karlových Varech.[1]

4.             Převod akcií společnosti Jan Becher na společnost MASPEX úzce souvisí a je vzájemně podmíněn převodem vybraných práv duševního vlastnictví týkajících se Becherovky (ochranné známky vztahujících se ke značce Becherovka), která jsou v období před uskutečněním posuzovaného spojení soutěžitelů vlastněna společností Johann Becher. Výše popsaný převod akcií a převod práv duševního vlastnictví, týkajících se značky Becherovka, v držení společnosti Johann Becher, jsou tak součástí jedné transakce.

5.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Ivana Halamová Dobíšková, LL.M., advokátka

Allen & Overy (Czech Republic) LLP, organizační složka

Karolinská 707/7

186 00 Praha 8

IDDS: bxnhk53

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

 

Právní moc: 23. 2. 2024.



[1] V současné době společnost Jan Becher distribuuje a prodává také další výrobky z portfolia produktů podnikatelské skupiny, do níž náleží společnost PERNOD RICARD EUROPE, MIDDLE EAST AND AFRICA S.A.S., která tuto společnost před uskutečněním posuzované transakce kontroluje. Aktiva související s distribucí těchto výrobků, které nesouvisí se značkou Becherovka, však mají být od společnosti Jan Becher oddělena a nejsou tak součástí posuzované transakce.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en