číslo jednací: 37101/2023/873
spisová značka: S0561/2023/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů EUC a.s. / MyBee Innovative s.r.o.
Účastníci
  1. EUC a.s.
  2. MyBee Innovative s.r.o.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok nepodléhá povolení
Rok 2023
Datum nabytí právní moci 3. 10. 2023
Dokumenty file icon 2023_S0561.pdf 190 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0561/2023/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-37101/2023/873

 

Brno 29. 9. 2023

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0561/2023/KS zahájeném dne 11. 9. 2023 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti EUC a.s., se sídlem Praha 6, Vokovice, Evropská 859/115, IČO 26730413, zastoupeného Mgr. Michalem Hrnčířem, advokátem, se sídlem Praha 8, Karolinská 661/4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů EUC a.s., se sídlem Praha 6, Vokovice, Evropská 859/115, IČO 26730413, na straně jedné, a MyBee Innovative s.r.o., se sídlem Praha 10, Strašnice, Dubečská 3131/67, IČO 14043513, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů na základě „Rámcové smlouvy o převodu podílů“ uzavřené dne 8. 9. 2023 mezi panem V. K., jako prodávajícím, a společností EUC a.s., jako kupujícím, v jejímž důsledku má společnost EUC a.s. získat obchodní podíl představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MyBee Innovative s.r.o., a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, dle § 13 téhož zákona povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

NEPODLÉHÁ.

 

Odůvodnění

1.             Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) posuzovanou transakcí zabývá, byla v souladu s § 16a odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) zveřejněna na internetových stránkách Úřadu dne 12. 9. 2023. Ve stanovené lhůtě 5 dnů pro podání případných připomínek a ani později Úřad žádnou námitku k uvedené transakci neobdržel.

2.             Při posuzování navrhované transakce vycházel Úřad zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, listiny zakládající posuzovanou transakci, výpisů z obchodního rejstříku, výročních zpráv, účetních závěrek, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se společností participujících na předmětné transakci.

I. Charakteristika účastníků transakce

3.             Společnost EUC a.s., se sídlem Praha 6, Vokovice, Evropská 859/115, IČO 26730413 (dále jen „EUC“), je přímo výlučně kontrolována společností EUC holding a.s., se sídlem Praha 6, Vokovice, Evropská 859/115, IČO 28417909 (dále jen „EUC holding“), jejímž jediným akcionářem je společnost Tuffieh Funds SICAV plc, se sídlem v Maltské republice (dále jen „Tuffieh Funds“).[1] Společnosti náležící do téže podnikatelské skupiny jako společnost EUC (dále jen „Skupina EUC“) působí na území České republiky zejména v oblastech poskytování zdravotní péče, maloobchodního prodeje léčiv nebo provozování diagnostických laboratoří. Skupina EUC poskytuje prostřednictvím svých 17 klinik služby ambulantní zdravotní péče, prostřednictvím 13 mamodiagnostických center komlexní diagnostiku onemocnění prsů a prostřednictvím 24 veřejných lékáren maloobchodní prodej léčiv.[2] Skupina EUC dále provozuje 11 laboratoří (19 odběrových míst), prostřednictvím kterých poskytuje komplexní laboratorní služby v klinické biochemii, lékařské mikrobiologii, alergologii, imunologii, hematologii, patologii a genetice. Pouze okrajově poskytuje Skupina EUC služby lůžkové zdravotní péče[3] a domácí zdravotní péče.[4]

4.             Společnost MyBee Innovative s.r.o., se sídlem Praha 10, Strašnice, Dubečská 3131/67, IČO 14043513 (dále jen „MyBee“), kontroluje dvanáct společností[5] činných pouze na území České republiky v oblasti poskytování služeb domácí zdravotní péče. Tyto společnosti jsou známé pod obchodním označením Domácí péče Včelka (dále jen „Skupina Včelka“). Skupina Včelka poskytuje služby domácí zdravotní péče prostřednictvím svých 33 poboček v 11 krajích České republiky.

II. Právní posouzení

5.             K tomu, aby transakce byla spojením soutěžitelů, které podléhá povolení Úřadu, je z hlediska zákona vyžadováno splnění dvou kritérií. V prvé řadě musí transakce představovat některou z forem spojení soutěžitelů vymezených v § 12 zákona, přičemž je rovněž vyžadováno, aby taková transakce, má-li být považována za spojení soutěžitelů, byla dlouhodobého charakteru, tedy aby jejím důsledkem byla dlouhodobá změna struktury trhu. Druhou podmínkou je to, aby transakce přesahovala prahové hodnoty obratů spojujících se soutěžitelů stanovené v § 13 zákona.

6.             K posuzované transakci má dojít na základě „Rámcové smlouvy o převodu podílů“, která byla uzavřena dne 8. 9. 2023 mezi panem V. K., jako prodávajícím, a společností EUC, jako kupujícím, v jejímž důsledku má společnost EUC získat obchodní podíl představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MyBee.

7.             Posuzovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 odst. 2 zákona, neboť podle tohoto ustanovení se za spojení soutěžitelů považuje rovněž situace, kdy jeden nebo více podnikatelů anebo jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují alespoň jednoho soutěžitele, získá možnost přímo či nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nebo jeho část, zejména nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů anebo smlouvou nebo jinými způsoby, které jim umožňují takového soutěžitele nebo jeho část kontrolovat.

8.             Dále se Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení splňuje také druhé notifikační kritérium, stanovené v § 13 zákona. Podle § 13 zákona spojení soutěžitelů podléhá povolení Úřadu, jestliže a) celkový čistý obrat všech spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední ukončené účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, nebo b) čistý obrat dosažený za poslední ukončené účetní období na trhu České republiky v případě spojení podle § 12 odst. 2 soutěžitelem nebo jeho částí, nad nímž je získávána kontrola, je vyšší než 1,5 miliardy Kč a zároveň celosvětový čistý obrat dosažený za poslední účetní období dalším spojujícím se soutěžitelem je vyšší než 1,5 miliardy Kč.

9.             Zatímco celkový čistý obrat dosažený Skupinou EUC v roce 2022 na území České republiky přesahoval 1,5 mld. Kč, celkový čistý obrat Skupiny Včelka dosažený v roce 2022 na trhu České republiky činil méně než 250 mil. Kč. S ohledem na výše uvedené posuzované spojení soutěžitelů tedy nepodléhá povolení Úřadu, neboť není splněno ani jedno z obratových notifikačních kritérií stanovených v § 13 zákona.

III. Závěr

10.         Vzhledem ke skutečnosti, že spojující se soutěžitelé nedosáhli za poslední ukončené účetní období zákonem požadovaných obratů, posuzovaná transakce nepodléhá povolení Úřadu. Z tohoto důvodu Úřad v dané věci rozhodl v souladu s § 16a odst. 3 věta první zákona tak, jak je uvedeno ve výroku tohoto rozhodnutí.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Michal Hrnčíř, advokát

Vilímková Dudák & Partners, advokátní kancelář, s.r.o.

Amazon Court

Karolinská 661/4

186 00 Praha 8

IDDS: c97hgi8

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

Právní moc: 3. 10. 2023.



[1] Společnost Tuffieh Funds je akciovou společností s proměnným základním kapitálem, která spravuje, mimo jiné, fond „Elstar Fund“, jehož prostředky byly investovány do akcií společnosti EUC holding. Držitelem investičních akcií a osobou uplatňující kontrolu nad využitím prostředků ve fondu „Elstar Fund“ je pan J. B.

[2] Kromě kamenných lékáren je Skupina EUC aktivní v oblasti maloobchodního prodeje léčiv také prostřednictvím internetové lékárny EUC lékárna (https://www.euclekarna.cz/).

[3] Ve Zlínském a Středočeském kraji a v Hlavním městě Praze.

[4] Pouze v Moravskoslezském kraji.

[5] Domácí péče Včelka Berounsko s.r.o., Domácí péče Včelka Brno s.r.o., Domácí péče Včelka České Budějovice s.r.o., Domácí péče Včelka Kladno s.r.o., Domácí péče Včelka Liberec s.r.o., Domácí péče Včelka Mělník s.r.o., Domácí péče Včelka Ostrava s.r.o., Domácí péče Včelka Pardubicko s.r.o., Domácí péče Včelka Plzeň-sever s.r.o., Domácí péče Včelka Praha s.r.o., Domácí péče Včelka Sokolov s.r.o. a Domácí péče Včelka Vysočina s.r.o.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en