číslo jednací: 16052/2022/873
spisová značka: S0186/2022/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Range Intralogistics Holding GmbH / viastore SYSTEMS GmbH / viastore SOFTWARE GmbH / viastore International GmbH / Buck Engineering GmbH
Účastníci
  1. Range Intralogistics Holding GmbH
  2. viastore SYSTEMS GmbH
  3. viastore SOFTWARE GmbH
  4. viastore International GmbH
  5. Buck Engineering GmbH
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2022
Datum nabytí právní moci 16. 5. 2022
Dokumenty file icon 2022_S0186.pdf 186 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0186/2022/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-16052/2022/873

 

Brno 13. 5. 2022

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0186/2022/KS, zahájeném dne 26. 4. 2022 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Range Intralogistics Holding GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Bockenheimer Landstraße 20, zastoupeného Mgr. Magdou Olyšarovou, LL.M., se sídlem Praha 1, Na příkopě 14, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto 

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů Range Intralogistics Holding GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Bockenheimer Landstraße 20, na straně jedné, a viastore SYSTEMS GmbH, viastore SOFTWARE GmbH a viastore International GmbH, všechny se sídlem Spolková republika Německo, Stuttgart, Magirusstr. 13, a Buck Engineering GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Weingarten, Ettishofer Str. 12, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o koupi a převodu podílů uzavřené dne 30. 3. 2022 mezi společnostmi Range Intralogistics Holding GmbH, jako kupujícím, Cetus GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Stuttgart, Magirusstr. 13, jako prodávajícím, a Toyota Industries Europe AB, se sídlem Švédské království, Mjölby, Svarvargatan 8, jako ručitelem kupujícího, v jejímž důsledku má společnost Range Intralogistics Holding GmbH získat obchodní podíly představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech viastore SYSTEMS GmbH, viastore SOFTWARE GmbH, viastore International GmbH a Buck Engineering GmbH, a tím i možnost je výlučně kontrolovat, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona  

 

povoluje.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož konečném důsledku má společnost Range Intralogistics Holding GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Bockenheimer Landstraße 20 (dále jen „Range Intralogistics“), získat obchodní podíly představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnostech viastore SYSTEMS GmbH (dále jen „viastore SYSTEMS“), viastore SOFTWARE GmbH (dále jen „viastore SOFTWARE“) a viastore International GmbH (dále jen „viastore International“), všechny se sídlem Spolková republika Německo, Stuttgart, Magirusstr. 13, a Buck Engineering GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Weingarten, Ettishofer Str. 12 (dále jen „Buck Engineering“)[1], a tím i možnost je výlučně kontrolovat.

2.             Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost Range Intralogistics je výlučně kontrolována společností Toyota Industries Europe AB, se sídlem Švédské království, Mjölby, Svarvargatan 8, jejímž jediným akcionářem je holdingová společnost Toyota Industries Corporation, se sídlem Japonsko, Aichi, Kariya-shi, 2-1, Toyoda-cho, jež stojí v čele podnikatelské skupiny společností (dále jen „skupina TICO“).          

4.             Aktivity skupiny TICO se zaměřují na tři klíčové oblasti, jimiž jsou výroba a prodej (i) zařízení pro manipulaci s materiálem (dodává vysokozdvižné vozíky a poskytuje logistická řešení pro podniky spočívající zejména v oblasti automatizace procesů souvisejících s interní přepravou, skladováním a tříděním zboží), (ii) textilních strojů (vyrábí a prodává spřádací a tkalcovské stroje) a (iii) automobilů a automobilových dílů (skupina TICO vyrábí automobily, motory, kompresory pro klimatizace automobilů, elektronické součástky pro automobily, baterie a raznice, přičemž v této oblasti působí především jako smluvní výrobce pro společnost Toyota Motor Corporation).

5.             V oblasti výroby a prodeje zařízení pro manipulaci s materiálem skupina TICO poskytuje především automatizovaná systémová řešení pro sklady a distribuční centra a související software a dále komplexní tzv. end-to-end řešení velkého rozsahu a velké hodnoty na klíč.

6.             V České republice působí skupina TICO prostřednictvím zahraničních společností Vanderlande B.V., Vanderlande APC a Vanderlande GmbH, […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…].  

7.             Společnosti Skupiny Viastore jsou činné především v oblasti poskytování automatizovaných řešení pro skladování a řízení materiálových toků ve skladech, včetně služeb systémové integrace, a nabízejí rovněž softwarová řešení pro správu skladů (softwarové řešení po názvem „Viadat“). Společnosti Viastore působí dále, avšak pouze okrajově, v oblasti výroby hardwarových produktů, přičemž při realizaci projektů se společnost Viastore spoléhá především na hardware třetích stran, který instaluje a integruje. V rámci Evropského hospodářského prostoru […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…].   

8.             V České republice vykonávají společnosti Skupiny Viastore (resp. konkrétně společnost Viastore International) kontrolu nad společností viastore systems s.r.o., se sídlem Plzeň, Skrvňany, Teslova 1241/5a, IČO 27373100, […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…].   

9.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Magda Olyšarová, LL.M.

White & Case, s.r.o., advokátní kancelář

Na příkopě 14

110 00 Praha 1

IDDS: 3iigqhh

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 16. 5. 2022.



[1] Společnosti viastore SYSTEMS, viastore SOFTWARE, viastore International a Buck Engineering společně dále jen„Skupina Viastore“.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en