číslo jednací: 01531/2022/873
spisová značka: S0636/2021/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s. / Vodovody a kanalizace Zlín, a.s.
Účastníci
  1. MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s.
  2. Vodovody a kanalizace Zlín, a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2021
Datum nabytí právní moci 1. 2. 2022
Dokumenty file icon 2021_S0636.pdf 256 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0636/2021/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-01531/2022/873

 

Brno 14. 1. 2022

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0636/2021/KS, zahájeném dne 15. 12. 2021 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě návrhu účastníků řízení, společnosti MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., se sídlem Olomouc, Hodolany, Tovární 1059/41, IČO 61859575, zastoupené Mgr. Hynkem Peroutkou, advokátem, se sídlem Praha 1, Karlovo náměstí 671/24, a společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, a.s., se sídlem Zlín, třída Tomáše Bati 383, IČO 49454561, zastoupené Mgr. Ondřejem Kneblem, advokátem, se sídlem Praha 10, Vinohrady, Korunní 1302/88, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o převodu akcí a Smlouvy mezi akcionáři, jež mají být uzavřeny mezi společnostmi MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., se sídlem Olomouc, Hodolany, Tovární 1059/41, IČO 61859575, a Vodovody a kanalizace Zlín, a.s., se sídlem Zlín, třída Tomáše Bati 383, IČO 49454561, a Stanov akciové společnosti Vodárna Zlín a.s., v jejichž konečném důsledku mají společnosti MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., a Vodovody a kanalizace Zlín, a.s., získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společností Vodárna Zlín a.s., která má být založena v roce 2022 a do které má společnost MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., vložit část svého obchodního závodu sloužícího k provozování vodohospodářské infrastruktury v okrese Zlín,  se podle § 16 odst. 2 téhož zákona

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             Předmětné správní řízení bylo zahájeno dne 15. 12. 2021. Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) spojením zabývá, byla v souladu s § 16 odst. 1 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon“), zveřejněna téhož dne na internetových stránkách Úřadu a dne 20. 12. 2021 v Obchodním věstníku č. OV05603632. Ve stanovené lhůtě pro podání případných připomínek ani později Úřad žádnou námitku k uvedenému spojení soutěžitelů neobdržel.

2.             Při posuzování navrhované transakce vycházel Úřad zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, návrhů listin zakládajících posuzované spojení, výpisů z obchodního rejstříku, výročních zpráv, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se spojujících se soutěžitelů a spojením dotčených oblastí. Úřad zohlednil také svoji předchozí rozhodovací praxi ve spojením dotčené oblasti.

I. Notifikační podmínky

3.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona, a to na základě následujících kroků. Společnost Vodovody a kanalizace Zlín, a.s., se sídlem Zlín, třída Tomáše Bati 383, IČO 49454561 (dále jen „Vak Zlín“), je vlastníkem vodohospodářské infrastruktury na území měst a obcí okresu Zlín, která je v současné době provozována společností MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., se sídlem Olomouc, Hodolany, Tovární 1059/41, IČO 61859575 (dále jen „MV“), a to na základě „Smlouvy o nájmu a provozování vodohospodářské infrastruktury“, jež byla dne 30. 4. 2004 uzavřena mezi společnostmi Vak Zlín a MV na dobu určitou 30 let (dále jen „Provozní smlouva MoVo“). 

4.             Společnost MV má v prvním pololetí roku 2022 založit akciovou společnost s předběžně navrhovanou obchodní firmou Vodárna Zlín, a.s., se sídlem ve Zlíně (dále jen „Cílová společnost“). Po založení Cílové společnosti vyčlení společnost MV ze svého majetku část svého obchodního závodu sloužícího k provozování vodohospodářské infrastruktury v okrese Zlín (dále jen „Část závodu“), [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

5.             V prvním pololetí roku 2022 zamýšlí společnost MV vložit Část závodu do Cílové společnosti [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] a Cílová společnost má následně právně i fakticky převzít činnost společnosti MV [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]. Cílová společnost pak bude namísto společnosti MV provozovat dominantně vodohospodářskou infrastrukturu ve vlastnictví společnosti Vak Zlín a v menším rozsahu i vodohospodářskou infrastrukturu dalších vlastníků v okrese Zlín.

6.             Cílová společnost bude mít 4 akcie, každou s nominální hodnotou 500 000 Kč, přičemž z těchto akcií tři budou označeny jako Akcie A a jedna jako Akcie B. V blízké časové souvislosti s vkladem Části závodu do majetku Cílové společnosti pak bude mezi společnostmi MV a Vak Zlín uzavřena Smlouva o převodu akcií (dále jen „Smlouva o převodu akcií“), na jejímž základě se společnost MV zaváže k převodu akcií Cílové společnosti na společnost VaK Zlín,[1] a to následujícím způsobem:

  • [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] 2022 mají být na společnost Vak Zlín převedeny 3 kusy Akcií [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] odpovídající 75% podílu na základním kapitálu Cílové společnosti, [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ];
  • kdykoliv počínaje dnem [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] má být na společnost Vak Zlín převedena 1 Akcie [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] odpovídající 25% podílu na základním kapitálu Cílové společnosti, [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

7.             Po dobu, po kterou budou společnosti MV i Vak Zlín společně akcionáři Cílové společnosti, [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ], se vzájemné vztahy společností MV a Vak Zlín týkající se řízení a správy Cílové společnosti budou řídit ustanoveními Smlouvy mezi akcionáři, jež má být rovněž uzavřena mezi těmito společnostmi (dále jen „Akcionářská smlouva“).

8.             Na základě uzavření Smlouvy o převodu akcií a Akcionářské smlouvy získají společnosti MV a Vak Zlín možnost vykonávat společnou kontrolu nad Cílovou společností, a to zejména s ohledem na následující skutečnosti. Po uskutečnění posuzovaného spojení bude společnost MV disponovat 25% akciovým podílem a společnost Vak Zlín 75% akciovým podílem na Cílové společnosti, nicméně dle čl. 14.1. Stanov akciové společnosti Vodárna Zlín a.s. (dále jen „Stanovy“), jež mají být přijaty, usnášeníschopnost valné hromady Cílové společnosti bude podmíněna přítomností všech jejích akcionářů, přičemž dle čl. 14.2. Stanov bude k přijetí většiny rozhodnutí valné hromady Cílové společnosti nutný souhlas všech jejích akcionářů, mimo jiné i v případech rozhodnutí o schválení dlouhodobého finančního plánu Cílové společnosti ([ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]) a obchodního plánu Cílové společnosti ([ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]) či o rozhodnutí o rozdělení zisku (čl. 11.2.8. Stanov).  

9.             Co se týče složení představenstva Cílové společnosti, společnost MV bude mít možnost nominovat [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] členů představenstva Cílové společnosti. V případě dozorčí rady Cílové společnosti budou z rozhodnutí společnosti Vak Zlín jmenováni [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] členů, města Otrokovice a Fryšták budou mít každé právo jmenovat jednoho svého kandidáta členem dozorčí rady Cílové společnosti a společnost MV bude mít právo určit [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

10.         Představenstvo je způsobilé rozhodovat, je-li na zasedání přítomna nadpoloviční většina jeho členů, přičemž k přijetí rozhodnutí ve všech záležitostech projednávaných představenstvem je zapotřebí, aby pro ně hlasovala nadpoloviční většina přítomných členů představenstva (čl. 15.10. Stanov). Dozorčí rada je způsobilá rozhodovat, je-li na zasedání přítomna nadpoloviční většina jejích členů, přičemž k přijetí rozhodnutí je zapotřebí, aby pro ně hlasovala nadpoloviční většina všech, nikoliv jen přítomných členů dozorčí rady (čl. 16.8. Stanov).

11.         Jde-li o stanovování ceny vodného a stočného, je tato cenou regulovanou ve smyslu zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, konkrétně cenou věcně usměrňovanou. Pravidla cenové regulace ceny vodného a stočného (tj. algoritmus určení výše této ceny, včetně druhů cenově uznatelných nákladů a způsobu určení přiměřeného kalkulačního zisku) jsou každoročně upravována cenovými výměry Ministerstva financí. [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]. Z uvedeného pak vyplývá, že návrh na stanovení výše ceny služeb poskytovaných Cílovou společností svým zákazníkům, který bude tvořit její představenstvo, bude každý rok předkládán ke kontrole společnosti VaK Zlín, která má současně vliv na podstatnou nákladovou položku konečné ceny Cílové společnosti (pachtovné za užívání vodohospodářské infrastruktury).

12.         Z uvedeného tak vyplývá, že společnosti MV i VaK Zlín budou mít možnost společně rozhodovat o strategickém chování Cílové společnosti, neboť se budou muset společně dohodnout na rozhodnutích vztahujících se ke strategickému chování Cílové společnosti, a to mimo jiné o dlouhodobém finančním plánu Cílové společnosti, jejím obchodním plánu či [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

13.         Posuzovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů dle § 12 odst. 2 zákona, neboť podle citovaného ustanovení se za spojení soutěžitelů považuje, pokud jeden nebo více podnikatelů anebo jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují alespoň jednoho soutěžitele, získá možnost přímo či nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nebo jeho část, zejména nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů anebo smlouvou nebo jinými způsoby, které jim umožňují takového soutěžitele nebo jeho část kontrolovat.

14.         Dále se Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení splňuje také druhé notifikační kritérium, stanovené v § 13 zákona. Vzhledem k tomu, že celkový čistý obrat všech spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, je notifikační podmínka stanovená v § 13 písm. a) zákona splněna, a spojení soutěžitelů tak podléhá povolení Úřadu.

II. Charakteristika spojujících se soutěžitelů

15.         Společnost MV je součástí podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí společnost VEOLIA ENVIRONNEMENT S.A., se sídlem Francouzská republika, Paříž, 21, Rue La Boetie (dále jen „Skupina Veolia“). Hlavní činností společnosti MV je provozování vodohospodářské infrastruktury pro města, obce a průmyslové podniky v okresech Olomouc, Prostějov a Zlín, pro něž zajišťuje dodávky pitné vody prostřednictvím veřejné vodovodní sítě a poskytuje služby spočívající v odvádění a čištění odpadních vod prostřednictvím kanalizační sítě. Společnost MV nevykonává kontrolu nad žádnou další společností.

16.         Skupina Veolia působí celosvětově ve třech hlavních sektorech, a to v oblasti poskytování vodohospodářských služeb, energetických služeb a nakládání s odpady. V oblasti poskytování vodohospodářských služeb spočívajících v poskytování dodávek pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod působí Skupina Veolia v České republice také prostřednictvím společností Pražské vodovody a kanalizace, a.s., Královehradecká provozní, a.s., Středočeské vodárny, a.s., 1.SčV, a.s., Ravos, s.r.o., a Vodohospodářská společnost Rokycany, s.r.o.

17.         V oblasti poskytování energetických služeb zahrnujících zejména provoz a správu sítí dálkového vytápění a chlazení, výrobu a dodávky tepla a elektrické energie, velkoobchod a maloobchod s elektrickou energií a obchodování s emisními povolenkami působí Skupina Veolia v České republice převážně prostřednictvím společností Veolia Energie ČR, a.s., a Pražská teplárenská, a.s., a jejich dceřiných společností.

18.         Pokud jde o činnosti Skupiny Veolia v oblasti nakládání s odpady na území České republiky, jsou tyto poskytovány v omezeném rozsahu, a to prostřednictvím společnosti Veolia Vedlejší Produkty ČR, s.r.o.   

19.         Společnost Vak Zlín vlastní vodohospodářskou infrastrukturu na území měst a obcí okresu Zlín a zabývá se zejména správou vlastního majetku, tj. činnostmi vedoucími k přiměřené obnově a rozvoji vodohospodářské infrastruktury, která slouží k zajištění dodávek pitné vody odběratelům a k souvisejícímu odvodu odpadních vod, přičemž provoz této infrastruktury je aktuálně zajišťován společností MV na základě Provozní smlouvy MoVo. Akcionáři společnosti Vak Zlín jsou především města a obce v okresu Zlín, přičemž kontrolu vykonává statutární město Zlín, se sídlem Zlín, náměstí Míru 12, IČO 00283924.

20.         Hlavní činností Cílové společnosti bude provozování vodohospodářské infrastruktury pro města, obce i některé soukromoprávní vlastníky v okrese Zlín a zajišťování dodávek pitné vody prostřednictvím veřejné vodovodní sítě, včetně poskytování služeb spočívajících v odvádění a čištění odpadních vod prostřednictvím kanalizační sítě v okrese Zlín.

III. Dopady spojení

21.         Za účelem zjištění, zda navrhované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, zejména proto, že by jím vzniklo nebo bylo posíleno dominantní postavení spojujících se soutěžitelů nebo některého z nich, Úřad vymezuje relevantní trh, kterým je v souladu s § 2 odst. 2 zákona trh zboží, které je z hlediska jeho charakteristiky, ceny a zamýšleného použití shodné, porovnatelné nebo vzájemně zastupitelné, a to na území, na němž jsou soutěžní podmínky dostatečně homogenní a zřetelně odlišitelné od sousedících území.

22.         Při vymezování relevantních trhů v jednotlivých případech spojení soutěžitelů, k nimž dochází podle § 12 odst. 2 zákona, se Úřad zaměřuje na činnosti, které na území České republiky provozuje nabývaný soutěžitel, a z nich pak zejména na ty, které se zároveň překrývají s činnostmi navrhovatelů či na ně vertikálně navazují nebo jim předcházejí.

23.         Z výše podaného popisu podnikatelských aktivit spojujících se soutěžitelů vyplývá, že Cílová společnost bude působit v oblasti dodávek pitné vody prostřednictvím veřejné vodovodní sítě a odvádění a čištění odpadních vod prostřednictvím kanalizační sítě (dále jen „dodávky pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod“), přičemž výkon uvedených činností převezme od společnosti MV, jež v současné době provozuje vodohospodářskou strukturu v okrese Zlín ve vlastnictví společnosti Vak Zlín. Skupina Veolia, jejíž součástí je společnost MV, působí rovněž v oblasti dodávek pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod, a to na území Hlavního města Prahy, Středočeského kraje a Královéhradeckého kraje a dále na území okresů Pardubice a Rokycany.

24.         Bylo by tedy možno uvažovat o vymezení relevantního trhu dodávek pitné vody (resp. výroby a prodeje pitné vody) a odvádění a čištění odpadních vod, přičemž z geografického hlediska jde v rámci České republiky o lokální trhy vymezené územími, která pokrývají jednotlivé vodovodní a kanalizační sítě, na nichž provozovatelé sítě mají monopolní postavení, neboť spotřebitelé využívající uvedené služby nemají možnost na daném území získat tyto služby od jiného soutěžitele (jedná se o lokální síťové monopoly).[2] V důsledku lokální izolovanosti jednotlivých trhů by tedy bylo nutno jednotlivé oblasti, v nichž soutěžitelé působí, považovat za vzájemně nezávislé a nepropojené.

25.         Po uskutečnění posuzované transakce společnost MV již nebude působit na stejném lokálním relevantním trhu jako Cílová společnost, neboť veškeré její činnosti spočívající v provozování vodohospodářské infrastruktury v okrese Zlín převezme Cílová společnost. Po uskutečnění spojení bude navíc jedinou změnou skutečnost, že služby dodávky pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod již nebude poskytovat společnost MV, nýbrž Cílová společnost, která bude společně kontrolována společnostmi MV, jakožto dosavadním poskytovatelem těchto služeb, a Vak Zlín, jakožto vlastníkem vodohospodářské infrastruktury v okrese Zlín. Pro odběratele zůstane tedy situace i po uskutečnění posuzovaného spojení prakticky nezměněna. Vzhledem k uvedeným skutečnostem tedy Úřad ponechal otázku vymezení věcného i geografického trhu pro účely tohoto rozhodnutí otevřenou, neboť při jakkoliv vymezeném relevantním trhu posuzované spojení soutěžitelů nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

IV. Závěr

26.         Po zhodnocení všech výše uvedených skutečností dospěl Úřad k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže v oblasti dodávek pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod v okrese Zlín, neboť uskutečněním posuzovaného spojení nedojde k podstatné změně v těchto oblastech.

27.         Z výše uvedených důvodů Úřad rozhodl o povolení posuzovaného spojení soutěžitelů v souladu s § 16 odst. 2 zákona tak, jak je uvedeno ve výroku, a ve stanovené lhůtě toto rozhodnutí vydává.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

Obdrží

MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s.,

k rukám Mgr. Hynka Peroutky, advokáta

Tovární 1059/41

Hodolany

779 00 Olomouc

IDDS: b3ge93n

 

Mgr. Ondřej Knebl, advokát

HVH LEGAL advokátní kancelář s.r.o.

Korunní 1302/88

Vinohrady

101 00 Praha 10

IDDS: ewxg9k9  

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

Právní moc: 1. 2. 2022.



[1] Veškeré akcie Cílové společnosti (Akcie A i Akcie B), rubopisované společností MV ve prospěch společnosti Vak Zlín, budou po podpisu Smlouvy o převodu akcií uloženy v notářské úschově a budou vydány společnosti Vak Zlín po splnění sjednaných podmínek, tj. v případě Akcií A se jedná mj. o vydání rozhodnutí o povolení předmětného spojení ze strany Úřadu. Akcie B bude vydána společnosti Vak Zlín kdykoliv po [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] bez dalších podmínek.

[2] Viz např. rozhodnutí o povolení spojení soutěžitelů, které Úřad vydal ve správním řízení ÚOHS-S0360/2018/KS Statutární město Plzeň / EP Infrastructure, a.s. / Plzeňská teplárenská, a.s., dostupné na internetových stránkách Úřadu: https://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/sbirky-rozhodnuti/detail-16020.html.

 

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en