číslo jednací: 10733/2020/840/DVá
spisová značka: S0131/2020/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů MTX Group, a. s. / Strojmetal & KSP, spol. s r. o.
Účastníci
  1. MTX Group, a. s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2020
Datum nabytí právní moci 9. 4. 2020
Dokumenty file icon 2020_S0131.pdf 327 KB

 

 

Spisová značka:

 

 

ÚOHS-S0131/2020/KS

 

 

Číslo jednací:

 

 

ÚOHS-10733/2020/840/DVá

 

Brno 8. 4. 2020

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0131/2020/KS, zahájeném dne 24. 3. 2020 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti MTX Group a.s., se sídlem Praha 1, Štěpánská 621/34, IČO 27441261, zastoupeného JUDr. Robertem Nerudou, Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 1, Na Florenci 2116/15, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitelů MTX Group a.s., se sídlem Praha 1, Štěpánská 621/34, IČO 27441261, na straně jedné, a Strojmetal & KSP, spol. s r.o., se sídlem Kamenice, Ringhofferova 66, IČO 48109100, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě „Smlouvy o koupi podílu“, uzavřené dne 23. 3. 2020 mezi společností MTX Group a.s., jako kupujícím, a Ing. Miroslavem Jelínkem, bytem Kamenice, K Větrovu 532, jako prodávajícím, v jejímž konečném důsledku má společnost MTX Group a.s. získat obchodní podíl představující cca 66,7 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti Strojmetal & KSP, spol. s r.o., čímž má nabýt možnost nad touto společností a jejími dceřinými společnostmi vykonávat výlučnou kontrolu, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

 

povoluje.

 

Odůvodnění

 

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o  ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedeného dokumentu, v jehož důsledku má společnost MTX Group a.s., se sídlem Praha 1, Štěpánská 621/34, IČO 27441261 (dále jen „MTX Group“), získat obchodní podíl představující cca 66,7 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti Strojmetal & KSP, spol. s r.o., se sídlem Kamenice, Ringhofferova 66, IČO 48109100 (dále jen „Strojmetal & KSP“), a tím nabýt možnost tuto společnost přímo a její dceřiné společnosti nepřímo výlučně kontrolovat.

2.             V období předcházejícím realizaci posuzované transakce je společnost Strojmetal & KSP výlučně kontrolována Ing. Miroslavem Jelínkem, bytem Kamenice, K Větrovu 532 (dále jen „Ing. M. J.“), který drží obchodní podíl představující cca 66,7 % na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti Strojmetal & KSP, přičemž minoritní nekontrolní obchodní podíl (cca 33,3 %) ve jmenované společnosti je v držení společnosti MTX Group.

3.             Společnosti Strojmetal & KSP a MTX Group se současně podílí na společné kontrole nad společností SPOLEČNÝ PODNIK STROJMETAL s.r.o., se sídlem Kamenice, Ringhofferova 66 (dále jen „SPS“), a jejími dceřinými společnostmi (dále též „Skupina SPS“), když společnost Strojmetal & KSP drží obchodní podíl ve výši 45 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti SPS, zatímco obchodním podílem ve výši 55 % základního kapitálu a hlasovacích práv na společnosti SPS disponuje společnost MTX Group. V důsledku realizace posuzované transakce, tj. získání výlučné kontroly nad společností Strojmetal & KSP ze strany společnosti MTX Group, tak dojde rovněž ke změně kvality kontroly nad společností SPS, resp. Skupinou SPS, a to z kontroly společné, vykonávané Ing. M. J. (prostřednictvím společnosti Strojmetal & KSP) a společností MTX Group, na kontrolu výlučnou, která bude vykonávána pouze společností MTX Group.  

4.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

5.             Společnost MTX Group je holdingová společnost, která prostřednictvím svých dceřiných společností (dále také „Skupina MTX“) působí zejména na území České republiky, Polska a Německa především v oblastech (i) obchodování s barevnými kovy, hutními výrobky a energetickým uhlím (např. prostřednictvím společnosti METALIMEX a.s.), (ii) zpracování a úpravy černého uhlí (Coal Mill a.s.), (iii) dovozu, vývozu a zpracování uhlí a koksu (Amex Coal Sp. z.o.o.), (iv) výroby válcovaných a lisovaných produktů z mědi a mosazi (Měď Povrly a.s.), (v) zahraničního obchodu s vojenským materiálem (MEPO Trading s.r.o.), (vi) zpracování hliníku a hliníkových slitin, zejm. plechů, fólií a obalových materiálů (AL INVEST Břidličná, a.s.), (vi) výroby slévárenského koksu (OKK Koksovny, a.s.) a (vii) výroby a dodávek hliníkových desek a slitin (MTX Aluminium Werke GmbH). Skupina MTX je kontrolována fyzickou osobou, Ing. Petrem Otavou, bytem Praha, Dejvice, Hanzelkova 2757/2a.

6.             Společnost Strojmetal & KSP je holdingová společnost, která se zabývá především správou obchodních podílů v jí kontrolovaných společnostech, tj. společnostech Skupiny SPS. Skupina SPS působí především v oblasti (i) výroby a prodeje kovaných hliníkových produktů (např. podvozkových, dekorativních a průmyslovch dílů a pohonů), (ii) výroby a prodeje kovacích nástrojů a (iii) obrábění a montáží kovaných kusů (prostřednictvím společnosti Strojmetal Aluminium Forging, s.r.o.) a (iv) průmyslové automatizace (ICE Industrial Services a.s.).Před realizací posuzovaného spojení soutěžitelů je společnost Strojmetal & KSP výlučně kontrolována panem Ing. M. J. a Skupina SPS společně kontrolována stejnou fyzickou osobou a společností MTX Group.

7.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) i b) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že  spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

POUČENÍ

 

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

otisk úředního razítka

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

Obdrží:

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., advokát

HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář

Nové sady 996/25

602 00 Brno

IDDS: zz79uga

 

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz