číslo jednací: S0084/2019/KS-07762/2019/840/ABi

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů DRFG a.s. / Chytrý Honza a.s.
Účastníci
  1. DRFG a.s.
  2. Chytrý Honza a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 18. 3. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0084.pdf 299 KB

Č. j.:ÚOHS-S0084/2019/KS-07762/2019/840/ABi

 

Brno: 18. 3. 2019

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0084/2019/KS, zahájeném dne 26. 2. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti DRFG a.s., se sídlem Brno, Štýřice, Holandská 878/2, IČO 28264720, zastoupeného Mgr. Janem Veselým, advokátem, se sídlem Praha 1, Husova 240/5, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů DRFG a.s., se sídlem Brno, Štýřice, Holandská 878/2, IČO 28264720, na straně jedné, a Chytrý Honza a.s., se sídlem Praha 4, Nusle, Na hřebenech II 1718/8, IČO 29048770, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě „Smlouvy o převodu akcie ve společnosti kari time a.s.“, uzavřené dne [„obchodní tajemství“] mezi J. P., jako prodávajícím, a společností DRFG a.s., jako kupujícím, a na základě „Dodatku č. 3 k akcionářské dohodě ze dne 30. 10. 2018 akcionářů společnosti kari time a.s.“, uzavřeného dne [„obchodní tajemství“] mezi společnostmi DRFG a.s., kari time a.s., se sídlem Brno, Štýřice, Holandská 878/2, IČO 07102461, a J. P., v jejichž konečném důsledku má společnost DRFG a.s. nabýt akcie odpovídající 15,5% podílu na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti kari time a.s., čímž má navýšit svůj stávající akciový podíl na této společnosti na 100%, a tím i získat možnost vykonávat prostřednictvím společnosti kari time a.s. nepřímou výlučnou kontrolu nad společností Chytrý Honza a.s., se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentů uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž konečném důsledku má společnost DRFG a.s., se sídlem Brno, Štýřice, Holandská 878/2, IČO 28264720 (dále jen „DRFG“), nabýt akcie odpovídající 15,5% podílu na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti kari time a.s., se sídlem Brno, Štýřice, Holandská 878/2, IČO 07102461 (dále jen „kari time“), čímž má navýšit svůj stávající akciový podíl na této společnosti na 100%. S ohledem na skutečnost, že společnost kari time drží veškeré akcie společnosti Chytrý Honza a.s., se sídlem Praha 4, Nusle, Na hřebenech II 1718/8, IČO 29048770 (dále jen „Chytrý Honza“), má v důsledku posuzované transakce získat společnost DRFG možnost tuto společnost nepřímo výlučně kontrolovat.

2.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost DRFG stojí v čele podnikatelské skupiny DRFG (dále jen „Skupina DRFG“), která je dále společně kontrolována fyzickou osobou, D. R., a společností PVF Invest, s.r.o. (dále jen „PVFI“), jejímiž konečnými vlastníky jsou fyzické osoby, Ing. S. T. a JUDr. P. F. (dále jen „S. T.“ a „P. F.“). Společnosti DRFG a PVFI poskytují poradenství ostatním společnostem patřícím do Skupiny DRFG a obstarávají služby sdílené společnostmi v této skupině, např. účetnictví. Společnosti STPV Invest, s.r.o. a KUBADAM s.r.o., prostřednictvím kterých vykonávají S. T. a P. F. nepřímou společnou kontrolu ve společnosti PVFI, působí v oblastech (a) správy majetkových účastí, (b) ekonomického poradenství, (c) prodeje zboží a (d) nákupu a prodeje obchodních podílů.

4.             Skupina DRFG je činná zejména v oblastech (i) financí, (ii) nemovitostí, (iii) telekomunikací a (iv) retailu. V oblasti financí se Skupina DRFG primárně zaměřuje na finanční služby spojené s investováním,[1] marginálně pak na zprostředkování prodeje finančních produktů.[2] Od prosince 2018 působí v této oblasti Skupina DRFG společně s panem J. P. (dále jen „J. P.“) i prostřednictvím společnosti Chytrý Honza. V oblasti nemovitostí působí Skupina DRFG[3] v segmentu investic do menších a středních retailových center v České republice a vlastní výrobně-administrativně-skladovací prostory, rezidenční projekty a prodejní plochy, jež jsou provozovány nadnárodními řetězci. V oblasti telekomunikací se společnosti Skupiny DRFG primárně zaměřují na segment výstavby, údržby a upgrade mobilních telekomunikačních sítí pro přední operátory v České republice, Rakousku, Německu, Švýcarsku a na Slovensku[4] a dále pak na konsolidaci lokálních internetových poskytovatelů.[5] V oblasti retailu Skupina DRFG v současné době vlastní síť lékáren Lékárna Na zdraví, a to prostřednictvím dceřiné společnosti DRFG Medical s.r.o.[6] Skupina DRFG působí převážně na území České republiky, v jiných státech je pak činná zejména v oblasti telekomunikací.

5.             Společnost Chytrý Honza působí v České republice a zaměřuje se na poskytování služeb v oblasti zprostředkování prodeje finančních produktů se zaměřením na produkty životního a neživotního pojištění a úvěry (zejména hypotéky), okrajově pak i zprostředkování prodeje investičních produktů. Dále tato společnost působí na online trhu srovnávání a obstarávání pojišťovacích produktů, zejména cestovního pojištění a havarijního pojištění. V době před uskutečněním posuzovaného spojení vykonávají nad společností Chytrý Honza společnou kontrolu společnost DRFG a J. P. prostřednictvím holdingové společnosti kari time.

6.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. b) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

Obdrží:

Mgr. Jan Veselý, advokát

advokátní kancelář Glatzová & Co., s.r.o.

Husova 240/5

110 00 Praha 1

IDDS: rza8rut

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

PM 18. 3. 2019



[1] Skupina DRFG prostřednictvím sítě investičních zprostředkovatelů a obchodníka s cennými papíry,společnosti EFEKTA obchodník s cennými papíry a.s., nabízí dluhopisy emitované jednotlivými společnostmi ze Skupiny DRFG a podílové fondy lichtenštejnských podílových fondů CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND a CZECH ENERGY & INFRASTRUCTURE FUND, které DRFG zakládala.

[2] Např. prostřednictvím společností Oxygen Advisory s.r.o., EFEKTA investiční zprostředkovatel s.r.o., Royal Vision s.r.o., Finest Invest a.s., CLEAR Investment s.r.o., PROFORZA finance, a.s. a Nage, s.r.o.

[3] Např. prostřednictvím společností Retail Park Letovice s.r.o. či Retail Park Královo Pole I. s.r.o.

[4] Např. společnosti Suntel Czech s.r.o., Suntel Germany GmbH či Backbone s.r.o.

[5] Např. společnosti DAT, s.r.o., Easy Control Internet s.r.o. či Redikom s.r.o.

[6] Činnost Skupiny DRFG v této oblasti má být v průběhu roku 2019 z této skupiny vyčleněna, když se ji Skupina DRFG zavázala prodat nezávislé třetí osobě. Viz bod 2.1. na str. 8 Zjednodušeného dotazníku k povolení spojení.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz