číslo jednací: S0228/2018/KS-18845/2018/840/LBř

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Windar Renovables, S.L. / AO RUSNANO / PAO SEVERSTAL
Účastníci
  1. Windar Renovables, S.L.
  2. AO RUSNANO
  3. PAO SEVERSTAL
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2018
Datum nabytí právní moci 2. 7. 2018
Dokumenty file icon 2018_S0228.pdf 299 KB

Č. j.:ÚOHS-S0228/2018/KS-18845/2018/840/LBř

 

            Brno 25. 6. 2018

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0228/2018/KS, zahájeném dne 8. 6. 2018 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Windar Renovables, S.L., se sídlem Španělské království, Avilés, Avenida Conde de Guadalhorce 57-59, AO RUSNANO, se sídlem Ruská federace, Moskva, Prospekt 60-letiya Oktyabrya 10A, a PAO SEVERSTAL, se sídlem Ruská federace, Čerepovec, Vologodská oblast, Ulica Mira 30, zastoupených Mgr. Radovanem Kubáčem, LL.M., advokátem, se sídlem Praha 1, Olivova 4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o založení společného podniku, uzavřené dne 27. 4. 2018 mezi společnostmi Windar Renovables, S.L., se sídlem Španělské království, Avilés, Avenida Conde de Guadalhorce 57-59, AO RUSNANO, se sídlem Ruská federace, Moskva, Prospekt 60-letiya Oktyabrya 10A, a PAO SEVERSTAL, se sídlem Ruská federace, Čerepovec, Vologodská oblast, Ulica Mira 30, v jejímž důsledku má být založen soutěžitel, společnost WINDAR RUS Limited Liability Company, se sídlem Ruská federace, Rostovská oblast, Taganrog, ulice Lenina 220, kancelář 316, který bude společně kontrolovaný společnostmi Windar Renovables, S.L., AO RUSNANO a PAO SEVERSTAL a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku mají společnosti Windar Renovables, S.L., se sídlem Španělské království, Avilés, Avenida Conde de Guadalhorce 57-59 (dále jen „Windar“), AO RUSNANO, se sídlem Ruská federace, Moskva, Prospekt 60-letiya Oktyabrya 10A (dále jen „RUSNANO“), a PAO SEVERSTAL, se sídlem Ruská federace, Čerepovec, Vologodská oblast, Ulica Mira 30 (dále jen „SEVERSTAL“), založit společně kontrolovaného soutěžitele, společnost WINDAR RUS Limited Liability Company, se sídlem Ruská federace, Rostovská oblast, Taganrog, ulice Lenina 220, kancelář 316 (dále jen „WINDAR RUS“ nebo „Společně kontrolovaný soutěžitel“), který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatného hospodářské jednotky. 

2.             K předmětnému spojení má dojít následujícím způsobem. Společnost Windar založila společnost WINDAR RUS, v níž je v době před spojením jediným společníkem, za účelem vzniku společně kontrolovaného soutěžitele. Následně má dojít k navýšení základního kapitálu společnosti WINDAR RUS ve prospěch společností RUSNANO a SEVERSTAL tak, že po tomto kroku má ve společnosti WINDAR RUS společnost Windar držet [ … obchodní tajemství … ]% obchodní podíl, společnost RUSNANO [ … obchodní tajemství … ]% obchodní podíl a společnost SEVERSTAL [ … obchodní tajemství … ]% obchodní podíl.

3.             Společná kontrola společností Windar, RUSNANO a SEVERSTAL ve společnosti WINDAR RUS vyplývá z následujících skutečností.

4.             Společnost Windar bude disponovat [ … obchodní tajemství … ]% podílem na hlasovacích právech na valné hromadě společnosti WINDAR RUS, zatímco společnosti RUSNANO a SEVERSTAL budou mít každá [ … obchodní tajemství … ]% podíl na hlasovacích právech na této valné hromadě. V pětičlenném představenstvu společnosti WINDAR RUS bude společnost Windar zastoupena [ … obchodní tajemství … ] členy, zatímco společnosti RUSNANO a SEVERSTAL budou mít [ … obchodní tajemství … ] v tomto představenstvu po [ … obchodní tajemství … ].[1]

5.             Nicméně, společnosti Windar, RUSNANO a SEVERSTAL se ve Smlouvě o založení společného podniku dohodly, že rozhodnutí ve vybraných záležitostech spadajících do působnosti valné hromady a představenstva společnosti WINDAR budou přijímána jednomyslně, tj. že k přijetí takového rozhodnutí se bude vyžadovat souhlas všech tří společníků společnosti WINDAR RUS (resp. jejich zástupců v představenstvu této společnosti). Mezi záležitosti, o nichž se bude rozhodovat jednomyslně, patří mimo jiné [ … obchodní tajemství … ]. Protože patří rozhodnutí v uvedených záležitostech mezi taková, s nimiž je spojována možnost ovlivňovat strategické obchodní chování soutěžitele, a tedy možnost jej kontrolovat,[2] možnost zablokovat přijetí takových rozhodnutí kteroukoli ze společností Windar, RUSNANO a SEVERSTAL znamená, že tyto tři společnosti budou mít v důsledku předmětného spojení možnost společně kontrolovat společnost WINDAR RUS.

6.             Pokud jde o plnou funkčnost Společně kontrolovaného soutěžitele (tj. společnosti WINDAR RUS), tento bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, neboť bude mít vlastní management a zdroje nezbytné ke své činnosti. Společnost WINDAR RUS bude vyrábět zařízení (věže pro větrné turbíny) pro výrobu elektřiny z větrných zdrojů a dodávat tato zařízení zákazníkům na území Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Estonska, Gruzie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Lotyšska, Litvy, Moldávie, Ruské federace, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Ukrajiny a Uzbekistánu.

7.             Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

8.             První z účastníků řízení, společnost Windar, která patří do podnikatelské skupiny společnosti Grupo Daniel Alonso, S.L., sídlící ve Španělsku, působí sama či prostřednictvím jí kontrolovaných společností (dále také jen „Skupina Windar“) celosvětově v oblasti výroby a dodávek věží pro větrné turbíny používané k výrobě elektrické energie z větrných zdrojů. Společnost Windar ani žádný ze subjektů Skupiny Windar nevyvíjí na území České republiky žádnou činnost.

9.             Druhý z účastníků řízení, společnost RUSNANO, je soukromá kapitálová společnost, která se svými aktivitami zaměřuje na investice do soukromého a rizikového kapitálu například v oblasti nanotechnologií na území Ruské federace. V oblasti výroby energií z obnovitelných zdrojů společnost RUSNANO investuje do výroby a výstavby fotovoltaických panelů a elektráren, větrných elektráren či továren na zpracování odpadů. V oblasti výroby dílů pro větrné turbíny na území Ruské federace se společnost RUSNANO má podílet na investici do vybudování zařízení na výrobu lopatek pro větrné turbíny. Společnost RUSNANO nevyvíjí na území České republiky žádnou činnost.

10.         Třetí z účastníků řízení, společnost SEVERSTAL,je vertikálně integrovaným soutěžitelem, který se zabývá těžbou a zpracováním železné rudy a výrobu a distribucí hutních výrobků. Společnost SEVERSTAL se nezabývá výrobou větrných elektráren a zařízení pro větrné elektrárny. Společnost SEVERSTAL jako jediná z účastníků řízení působí na území České republiky, když dováží pozinkovanou válcovanou ocel, válcované ocelové výrobky, mořené plechy nebo trubky s malým průměrem.

11.         Společně kontrolovaný soutěžitel bude vyrábět zařízení (věže pro větrné turbíny) pro výrobu větrných elektráren a dodávat je zákazníkům na území Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Estonska, Gruzie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Lotyšska, Litvy, Moldávie, Ruské federace, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Ukrajiny a Uzbekistánu. 

12.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

 

POUČENÍ

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

Obdrží:

Mgr. Radovan Kubáč, LL.M., advokát

Nedelka Kubáč advokáti s.r.o.

Olivova 4

110 00 Praha 1

ID DS: dg4g4m5

 

Právní moc: 2. 7. 2018

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy



[1]Podle Smlouvy o založení společného podniku mají při [ … obchodní tajemství … ] společnosti WINDAR RUS hlasovat společnosti Windar, RUSNANO a SEVERSTAL tak, aby [ … obchodní tajemství … ].         

[2]Viz k tomu blíže především odst. 34 a násl. Oznámení o konceptu spojení soutěžitelů ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže: https://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/spojovani-soutezitelu/guidelines-ke-spojeni-soutezitelu.html.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz