číslo jednací: S107/2013/KS-4924/2013/840/JMě

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů M. N., P. S., ARX EQUITY PARTNERS LIMITED a Capital Dynamics General Partner AG/Fincentrum a.s., Fincentrum Media s.r.o. a Fincentrum a.s. Slovenská republika
Účastníci
  1. M. N., P. S., ARX EQUITY PARTNERS LIMITED
  2. Capital Dynamics General Partner AG
  3. Fincentrum a. s.
  4. Fincentrum Media s. r. o.
  5. Fincentrum a. s. Slovenská republika
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2013
Datum nabytí právní moci 20. 3. 2013
Dokumenty file icon 2013_S 107.pdf 333 KB

 

Č. j.: ÚOHS-S107/2013/KS-4924/2013/840/JMě

 

Brno 18. 3. 2013

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-107/2013/KS, zahájeném dne 25. 2. 2013 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, M. N. a P. S., zastoupených JUDr. Karlem Muzikářem, LL.M. (C.J.), advokátem, se sídlem Praha 1, Křižovnické nám. 193/2, a ARX EQUITY PARTNERS LIMITED, se sídlem Jersey, St. Helier, 9 Castle Street, Elisabeth House, a Capital Dynamics General Partner AG, se sídlem Švýcarská konfederace, Zug, Banhofstrasse 22, zastoupených JUDr. Ivo Jandou, Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 1, Na příkopě 8, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitelů M. N., P. S., ARX EQUITY PARTNERS LIMITED, se sídlem Jersey, St. Helier, 9 Castle Street, Elisabeth House, a Capital Dynamics General Partner AG, se sídlem Švýcarská konfederace, Zug, Banhofstrasse 22, na straně jedné, a Fincentrum a.s., se sídlem Praha 8, Pobřežní 620/3, IČ: 26250357, Fincentrum Media s.r.o., se sídlem Praha 8, Pobřežní 620/3, IČ: 26197651, a Fincentrum a.s., se sídlem Slovenská republika, Bratislava, Mlynské Nivy 49/II. 16920, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 3 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě dokumentu „Přehled klíčových podmínek“, uzavřeného dne 17. 9. 2012 mezi M. N., P. S. a společností ARX EQUITY PARTNERS LIMITED, a na základě Akcionářské smlouvy, jež bude uzavřena mezi společnostmi Bamboo Limited Partnership, jež bude založena v Jersey, LORNOCO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, 16 Kyriakos Matsis Avenue, Eagle House, 10th Floor, Agioi Omologites, M. N. a P. S., v jejichž důsledku mají M. N., P. S., ARX EQUITY PARTNERS LIMITED a Capital Dynamics General Partner AG získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi Fincentrum a.s., Fincentrum Media s.r.o. a Fincentrum a.s., se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

 

I. Notifikační podmínky

1.K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 3 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedených smluvních dokumentů, v jejichž důsledku mají M. N. (dále jen „MN“), P. S. (dále jen „PS“), ARX EQUITY PARTNERS LIMITED, se sídlem Jersey, St. Helier, 9 Castle Street, Elisabeth House (dále jen „ARX“), a Capital Dynamics General Partner AG, se sídlem Švýcarská konfederace, Zug, Banhofstrasse 22 (dále jen „CDG“), získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi Fincentrum a.s., se sídlem Praha 8, Pobřežní 620/3, IČ: 26250357 (dále jen „Fincentrum ČR“), Fincentrum Media s.r.o., se sídlem Praha 8, Pobřežní 620/3, IČ: 26197651 (dále jen „Fincentrum Media“), a Fincentrum a.s., se sídlem Slovenská republika, Bratislava, Mlynské Nivy 49/II. 16920 (dále jen „Fincentrum SR“).

2.Posuzované spojení soutěžitelů bude realizováno v několika krocích, jež na sebe bezprostředně navazují. V první fázi dojde ke splynutí společností Fincentrum ČR a Fincentrum Media do nově vzniklé nástupnické společnosti Fincentrum a.s. (dále jen „Fincentrum – Nástupce“). Následně navrhovatelé MN a PS prodají své akcie ve společnosti Fincentrum – Nástupce společnosti PRW Czech, a.s., se sídlem Praha 1, V Celnici 1031/4 (dále jen „PRW“), jejímž jediným akcionářem je společnost LORNOCO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, 1082 Nicosia, Agioi Omologites, Kyriakou Matsi Avenue 16 (dále jen „LORNOCO“).   

3.Společnost LORNOCO bude nejprve kontrolována společně navrhovateli ARX a CDG, a to prostřednictvím společnosti Bamboo Limited Partnership, která bude založena pro tento účel v Jersey (dále jen „SPV“) a která bude jediným společníkem společnosti LORNOCO. Základní kapitál společnosti LORNOCO bude poté dále zvýšen nepeněžitým vkladem ze strany navrhovatelů MN a PS, jímž bude akciový podíl každého z nich ve slovenské společnosti Fincentrum SR. Na základě tohoto nepeněžitého vkladu získají navrhovatelé PS a MN …[obchodní tajemství]… (PS) a …[obchodní tajemství]… (MN) podíl na základním kapitálu společnosti LORNOCO. V konečném důsledku bude tedy SPV (společně kontrolovaná navrhovateli ARX a CDG) disponovat …[obchodní tajemství]… podílem, navrhovatel PS …[obchodní tajemství]… podílem a navrhovatel MN …[obchodní tajemství]… podílem na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti LORNOCO.

4.Společnost LORNOCO se tak stane jediným akcionářem společnosti Fincentrum SR. Dalším předpokládaným navazujícím krokem předmětné fúze bude sloučení společnosti Fincentrum – Nástupce (jako zanikající společnosti) do společnosti PRW (jako nástupnické společnosti). Následně bude ze společnosti LORNOCO, jako převodce, na společnost PRW, jako nabyvatele, převeden stoprocentní vlastnický podíl ve společnosti Fincentrum SR.

5.Vznik společné kontroly navrhovatelů nad společnostmi Fincentrum ČR, Fincentrum Media a Fincentrum SR v důsledku výše uvedené transakce vyplývá zejména z ustanovení 5.4.1, 5.4.2, 7.1 a 7.6.1 Akcionářské smlouvy uvedené ve výroku tohoto rozhodnutí a z její přílohy č. 2 týkající se vyhrazených záležitostí, u nichž je třeba jednomyslného přijetí valnou hromadou SPV, Fincentra – Nástupce či Fincentra SK.

6.Dle ustanovení bodu 5.4.1 Akcionářské smlouvy bude nutný souhlas všech akcionářů společnosti LORNOCO (tj. SPV, MN a PS) mimo jiné v případě změny předmětu podnikání, stanov nebo právního postavení společnosti Fincentrum – Nástupce ve skupině nebo v případě změny její zakladatelské listiny nebo stanov či změny struktury vlastního jmění a změny výše schváleného nebo vydaného akciového kapitálu.

7.V souladu s ustanovením bodu 5.4.2 Akcionářské smlouvy mohou být mimo jiné níže uvedená rozhodnutí týkající se společnosti LORNOCO přijata pouze v případě souhlasného vyjádření SPV, MN a PS: jakékoli změny klíčových aktivit Fincentra – Nástupce nebo Fincentra SR, schválení změny ročního rozpočtu nebo podnikatelského záměru,[1] jmenování a odvolání auditorů, investiční náklady přesahující …[obchodní tajemství]… v kterémkoliv daném roce, pokud nejsou součástí schváleného ročního rozpočtu nebo podnikatelského záměru, uzavření, zaručení nebo změna jakékoli smlouvy o úvěru, půjčce, dluhovém financování, jiné finanční zadluženosti nebo pronájmu o hodnotě přesahující …[obchodní tajemství]… v jakémkoliv daném roce, pokud není součástí schváleného ročního rozpočtu nebo podnikatelského záměru, výkon hlasovacích práv v záležitostech výše uvedených na valné hromadě jakékoli dceřiné společnosti LORNOCO.

8.Navrhovatelé se dále dohodli na mechanismu stanovení řídících orgánů společnosti Fincentrum – Nástupce, přičemž toto ujednání je obsaženo v bodu 7.1 Akcionářské smlouvy.

9.Ačkoliv se tedy v posuzovaném případě nejedná o společnou kontrolu založenou na rovnosti akciových podílů kontrolujících osob, jedná se zde o případ, kdy pro rozhodování o strategickém obchodním chování společně kontrolovaného subjektu je nutný souhlas všech jeho akcionářů, a to bez ohledu na výši jejich akciového podílu.[2]Posuzovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů ve smyslu ustanovení § 12 odst. 3 písm. a) zákona.

10.Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

II. Charakteristika spojujících se soutěžitelů

11.Fyzické osoby PS a MN jsou držiteli živnostenských oprávnění, …[obchodní tajemství]…. Oba tito soutěžitelé drží před uskutečněním spojení podíly ve společnostech Fincentrum ČR, Fincentrum Media a Fincentrum SK a MN dále vykonává kontrolu nad společností Terrespect s.r.o., jež se zabývá dovozem evropských vín do České a Slovenské republiky

12.Společnost ARX byla založena za účelem nabývání a správy majetkových podílů. Je součástí skupiny ARX, jež je investiční skupinou „private equity“ a která se zabývá investováním do majetkových podílů v jiných společnostech a správou těchto účastí. Investice skupiny zahrnují mj. společnosti působící na území České republiky v oblasti výroby lan a flexibilních obalů (LANEX a.s.), výroby speciálních elektrických motorů a pohonů (VUES Brno s.r.o.), výroby stavebnin se specializací na suché maltové směsi, asfaltové lepenky a polystyrén (KVK GROUP, spol. s r. o.), dodávky nízkonapěťových a vysokonapěťových zařízení, sítí a souvisejícího zařízení (MANAG a.s.) a výroby PVC fólií a dalších výrobků z PVC a plastů. Skupina ARX nedrží podíl v žádné společnosti působící v oblasti poskytování nezávislých finančních poradenských služeb.

13.Společnost CDG byla založena za účelem nabývání a správy majetkových podílů a je součástí skupiny Capital Dynamics, která je investiční skupinou „private equity“ a jež se zabývá investováním do majetkových podílů v jiných společnostech a správou těchto účastí. Společnost CDG v České republice nepůsobí.

14.Podíly ve společnostech Fincentrum ČR, Fincentrum Media a Fincentrum SK drží před uskutečněním spojení fyzické osoby MN a PS. Nabývané společnosti jsou činné v České a Slovenské republice v oblasti nezávislého finančního poradenství pro spotřebitele a obchodní společnosti a společnost Fincentrum Media je navíc činná v oblasti poskytování finančních informací. 

15.Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení. 

 

Poučení

 

Proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 4, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

 

 

JUDr. Michal Petr, Ph.D. 

místopředseda Úřadu

pověřený řízením

Sekce hospodářské soutěže

 

 

 

 

Obdrží:

DS: iwigtth

 

DS: a5dhd9y

 

 

 

Vypraveno dne:

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Právní moc: 20. 3. 2013.



[1] Z bodu 10.3 Akcionářské smlouvy vyplývá, že smluvní strany sjednaly a v celém rozsahu odsouhlasily konsolidovaný podnikatelský záměr nabývaných společností na období ode dne realizace smlouvy do roku 2017, jenž tvoří přílohu č. 5 Akcionářské smlouvy. Podnikatelský záměr mj. nastiňuje plánované výnosy, opatření k dosažení ziskovosti a plány investičních výdajů.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz