číslo jednací: 13117/2021/873/DVá
spisová značka: S0126/2021/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Cleverlance Group a.s. / KOMIX s.r.o.
Účastníci
  1. Cleverlance Group a.s.
  2. KOMIX s.r.o.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2021
Datum nabytí právní moci 19. 4. 2021
Dokumenty file icon 2021_S0126.pdf 192 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0126/2021/KS

Číslo jednací:     ÚOHS-13117/2021/873/DVá                                                                                      

 

 

                    Brno 19. 4. 2021

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0126/2021/KS, zahájeném dne 31. 3. 2021 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Cleverlance Group a.s., se sídlem Praha 8, Voctářova 2500/20a, IČO 04771915, zastoupeného Mgr. Radovanem Kubáčem, advokátem, se sídlem Praha 1, Olivova 2096/4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů Cleverlance Group a.s., se sídlem Praha 8, Voctářova 2500/20a, IČO 04771915, na straně jedné, a KOMIX s.r.o., se sídlem Praha 5, Drtinova 467/2a, IČO 47117187, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s Rámcovou akviziční smlouvou, uzavřenou dne […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] mezi společností Cleverlance Group a.s., jako kupujícím, a fyzickými osobami, a to (i) M. L., (ii) L. M., (iii) Y. P., (iv) M. S., a (v) T. R., jako jednotlivými prodávajícími, v jejímž konečném důsledku má společnost Cleverlance Group a.s. nabýt obchodní podíl představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti KOMIX s.r.o., a tím i možnost tuto společnost přímo výlučně kontrolovat, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

povoluje.

 

Odůvodnění

1.         K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v souvislosti s dokumentem uvedeným ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož konečném důsledku má společnost Cleverlance Group a.s., se sídlem Praha 8, Voctářova 2500/20a, IČO 04771915 (dále jen „CLG“), nabýt obchodní podíl představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti KOMIX s.r.o., se sídlem Praha 5, Drtinova 467/2a, IČO 47117187 (dále jen „Komix“), a tím i nabýt možnost vykonávat nad touto společností přímou výlučnou kontrolu.

2.        Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.        Společnost CLG je holdingová společnost, která sdružuje společnosti činné zejména v oblasti informačních technologií a souvisejících služeb a která je sama kontrolována ze strany společnosti Aricoma Group a.s. (dále jen "Aricoma"), jež je součástí podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí společnost KKCG AG, se sídlem Švýcarská konfederace, Lucern, Kapellgasse 21 (dále jen „Skupina KKCG“).[1] Skupina KKCG v České republice působí zejména v oblastech (i) provozování loterií a sázkových her, stíracích losů, služeb virtuálního mobilního operátora a online herních platforem (prostřednictvím společnosti SAZKA Group a.s. a jejích dceřiných společností), (ii) průzkumu, těžby a obchodu s ropou a zemním plynem, výstavby podzemních zásobníků zemního plynu a jeho skladování a výroby a prodeje metanolu (prostřednictvím společnosti MND a.s. a jejích dceřiných společností), (iii) výroby průmyslových armatur, potrubí, potrubních dílů a potrubních uložení pro výstavbu a rekonstrukci investičních celků (prostřednictvím společnosti Moravia Systems a.s.), (iv) realit a developerské činnosti v komerční a rezidenční oblasti a facility managementu (prostřednictvím společnosti KKCG Real Estate Group a.s. a jejích dceřiných společností) a (v) technologií, poskytování IT služeb, investic do technologických start-upů a výzkumu, vývoje a prodeje inovativních zdravotnických prostředků (biotechnologie).

4.        V oblasti poskytování IT služeb Skupina KKCG působí na území České republiky prostřednictvím společnosti Aricoma, resp. jí kontrolovaných společností v řadě podoblastí, jako např.

i.           dodávek informačních a komunikačních technologií, podnikové IT infrastruktury (hardware, software, informační systémy), vývoje podnikových aplikací a služeb, včetně segmentu business intelligence, vývoje software na zakázku, poskytování služeb outsourcingu, integrace a migrace informačních systémů a souvisejícího poradenství (např. prostřednictvím společnosti AUTOCONT a.s.),

ii.          provozování privátního datového centra, virtualizace a sdílení IT infrastruktury a služeb cloud computingu a podpory provozu IT (AUTOCONT a.s., Cloud4com, a.s. a DataSpring s.r.o.),

iii.        vývoje webových aplikací, portálů, e-commerce a souvisejících konzultačních služeb (Internet Projekt, s.r.o.),

iv.        dodávek specializovaných komplexních služeb v oblasti informačních technologií, zahrnujících vývoj software a softwarových aplikací, komplexní IT řešení a integraci informačních systémů a na zakázku vyvíjené systémy/řešení zejména pro oblast telekomunikací a finančního sektoru (zejména prostřednictvím společnosti Cleverlance Enterprise Solutions s.r.o.), a

v.          vývoje a prodeje bezpečnostních řešení a služeb pro oblast informačních technologií (prostřednictvím společnosti AEC a.s.).

5.        Společnost Komix působí na území České republiky v oblasti informačních technologií, zejména se soustředí na vývoj, integraci, podporu a údržbu software na zakázku a souvisejícího poradenství. Společnost Komix se ve své činnosti zaměřuje především na následující oblasti vývoje software: (i) informační systémy pro zdravotní pojišťovny, (ii) řešení pro e-government, (iii) nástroje pro předcházení podvodnému jednání, (iv) robotická procesní automatizace, (v) vývoj informačních systémů pro automobilový průmysl a (vi) řešení pro business inteligence.

6.        Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že  spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

POUČENÍ

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

Otisk úředního razítka

 

 

 

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph. D.

Místopředseda

 

 

 

 

Obdrží:

Mgr. Radovan Kubáč, advokát

Nedelka Kubáč advokáti s.r.o.

Olivova 2096/4

110 00 Praha 1

ID DS: dg4g4m5

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy



[1] Společnost Aricoma je společně kontrolována společností KKCG Technologies s.r.o., se sídlem Praha 10, Vinohradská 1511/230, IČO 07171234, která je výlučně kontrolována společností KKCG AG, a společností BJOORGEA, a.s., se sídlem Praha 4, Antala Staška 1859/34, IČO 24306771 (dále jen "BJOORGEA"). Společnost BJOORGEA je vlastněna 27 fyzickými osobami. Jedinou podnikatelskou činností společnosti BJOORGEA je podílení se na společné kontrole ve společnosti Aricoma.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz