číslo jednací: 23486/2022/873
spisová značka: S0253/2022

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů K & H, a. s. / ALPINA, tovarna obutve, d.o.o.
Účastníci
  1. K & H, a. s.
  2. ALPINA, tovarna obutve, d.o.o.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok nepodléhá povolení
Rok 2022
Datum nabytí právní moci 18. 7. 2022
Dokumenty file icon 2022_S0253.pdf 166 KB

 

Spisová značka:  ÚOHS-S0253/2022/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-23486/2022/873

 

Brno 14. 7. 2022

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0253/2022/KS, zahájeném dne 15. 6. 2022 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti K & H, a.s., se sídlem Praha 7, Troja, Trojská 629/116, IČO 61057746, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

 

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitelů K & H, a.s., se sídlem Praha 7, Troja, Trojská 629/116, IČO 61057746, a ALPINA, tovarna obutve, d.o.o., se sídlem Slovinská republika, Žiri, Strojarska ulica 2, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o koupi a prodeji obchodních podílů ve společnosti ALPINA, d.o.o., a smlouvy o koupi a postoupení pohledávek uzavřené dne 18. 5. 2022 mezi společnostmi K & H, a.s., jako kupujícím, a Družba za upravljanje terjatev bank, d.d., se sídlem Slovinská republika, Lublaň, Davčna ulica 1, jako prodávajícím, v jejímž důsledku má společnost K & H, a.s., nabýt obchodní podíly představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti ALPINA, továrna obutve, d.o.o., a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, podle § 13 téhož zákona povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže     

 

NEPODLÉHÁ.

 

Odůvodnění

 

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedeného dokumentu, v jehož důsledku má společnost K & H, a.s., se sídlem Praha 7, Troja, Trojská 629/116, IČO 61057746 (dále jen „K & H“), nabýt obchodní podíly představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti ALPINA, tovarna obutve, d.o.o., se sídlem Slovinská republika, Žiri, Strojarska ulica 2 (dále jen „Alpina“), a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat.

2.             Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) spojením zabývá, byla v souladu s § 16a odst. 2 zákona zveřejněna na internetových stránkách Úřadu dne 17. 6. 2022. Ve stanovené lhůtě 5 dnů pro podání případných připomínek a ani později Úřad žádnou námitku k uvedené transakci neobdržel.

3.             Při posuzování navrhované transakce vycházel Úřad zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, listiny zakládající posuzované spojení, výpisů z obchodního rejstříku nebo obdobných zahraničních registrů, výročních zpráv, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se spojujících se soutěžitelů.

4.             V této souvislosti Úřad uvádí, že přijetí návrhu na povolení spojení soutěžitelů je zpoplatněno částkou 100 000,- Kč (slovy: jedno sto tisíc korun českých), která je stanovena v položce 63 písm. a) sazebníku poplatků tvořícího přílohu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen „zákon o správních poplatcích“). Podle § 5 odst. 1 zákona o správních poplatcích poplatky vyměřuje, vybírá a vymáhá správní úřad příslušný k provedení úkonu, nestanoví-li sazebník jinak. Tímto správním úřadem ve smyslu uvedeného ustanovení je v daném případě Úřad.

5.             Společnost K & H jako účastník správního řízení ve věci povolení posuzovaného spojení soutěžitelů byla tedy povinna zaplatit správní poplatek. S ohledem na skutečnost, že návrh na povolení spojení soutěžitelů neobsahoval doklad o zaplacení předmětného správního poplatku, Úřad dne 20. 6. 2022 svým rozhodnutím sp. zn. ÚOHS-S0253/2022/KS, č. j. ÚOHS-20462/2022/873[1] vyzval společnost K & H k zaplacení správního poplatku, přičemž toto rozhodnutí bylo účastníkovi řízení doručeno téhož dne.

6.             Podle § 5 odst. 5 zákona o správních poplatcích lhůty pro vydání rozhodnutí stanovené zvláštními právními předpisy neběží v době ode dne doručení výzvy k zaplacení poplatku, která je rozhodnutím podle daňového řádu, až do prokazatelného zaplacení poplatku. Úřad obdržel od společnosti K & H doklad o zaplacení správního poplatku dne 4. 7. 2022. Lhůta pro vydání rozhodnutí o povolení spojení tak mezi doručením výzvy k zaplacení správního poplatku společnosti K & H a obdržením dokladu a jeho zaplacení neběžela 14 dnů.

I.             Charakteristika účastníků transakce

7.             Společnost K & H, holdingová společnost založená za účelem držení majetkových účastí v jiných společnostech, je součástí podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí společnost FRANCO DE POISD‘ EAU & CIE akciová společnost (dále jen „Skupina Franco“).[2] Skupina Franco působí převážně na území České republiky, Slovenska a Rakouska zejména v oblastech (i) prodeje a pronájmu nemovitostí (prostřednictvím společností Franco Real Estates s.r.o., Hranické DOMY START, s.r.o., HRANICE REAL s.r.o. a VVFP Invest a.s.), (ii) výroby a prodeje střešních krytin, klempířských prvků a okapů (EVROmat a.s.), (iii) výroby a dodávek zařízení pro vodohospodářství (GESS-CZ, s.r.o.), (iv) dodávek technologií pro strojírenství (PRAMARK s.r.o.), (v) prodeje stavebnin (BELETA s.r.o.), (vi) oprav silničních vozidel (TOM - A - RACE  s.r.o.) nebo (vii) oprav plavidel (Loděnice Chvaletice, a.s.).  

8.             Celkový čistý obrat Skupiny Franco dosažený v roce 2020[3],[4] na území České republiky byl nižší než 1,5 miliardy Kč.

9.             Nabývaná společnost Alpina stojí v čele podnikatelské skupiny, která je činná v oblasti výroby, velkoobchodního a maloobchodního prodeje módní obuvi a sportovní obuvi pro běžecké a alpské lyžování, turistiku a horolezectví, v menší míře i sportovního běžeckého vybavení (lyže, hole). V České republice se společnost Alpina zabývá téměř výhradně prodejem bot pro běh na lyžích. V období před realizací posuzované transakce je společnost Alpina kontrolována společností Družba za upravljanje terjatev bank, d.d.

10.         Celkový čistý obrat soutěžitele Alpina dosažený v letech 2020 i 2021[5] na území České republiky činil méně než 250 milionů Kč.

II.             Notifikační podmínky

11.         K tomu, aby transakce představovala spojení soutěžitelů podléhající povolení Úřadu, se vyžaduje splnění dvou notifikačních kritérií. Zaprvé musí transakce představovat některou z forem spojení soutěžitelů vymezených v § 12 zákona, přičemž se rovněž vyžaduje, aby taková transakce, má-li být považována za spojení soutěžitelů, byla dlouhodobého charakteru, tedy aby jejím důsledkem byla dlouhodobá změna struktury trhu. Zadruhé se vyžaduje, aby spojující se soutěžitelé přesáhli prahové hodnoty obratů, které jsou stanoveny v § 13 zákona.

12.         Protože v důsledku navrhované transakce má společnost K & H získat možnost výlučně kontrolovat společnost Alpina, jedná se v posuzovaném případě o získání možnosti  kontroly ve smyslu ustanovení § 12 odst. 2 zákona, podle kterého se za spojení soutěžitelů považují případy, kdy jeden nebo více podnikatelů anebo jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují alespoň jednoho soutěžitele, získá možnost přímo či nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nebo jeho část, zejména nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů anebo smlouvou nebo jinými způsoby, které jim umožňují takového soutěžitele nebo jeho část kontrolovat. 

13.         V dalším kroku se Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu.

14.         Podle § 13 zákona spojení soutěžitelů podléhá povolení Úřadu, jestliže a) celkový čistý obrat spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, nebo b) čistý obrat dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky v případě spojení podle § 12 odst. 2 soutěžitelem nebo jeho částí, nad nímž je získávána kontrola, je vyšší než 1,5 miliardy Kč a zároveň celosvětový čistý obrat dosažený za poslední účetní období dalším spojujícím se soutěžitelem je vyšší než 1,5 miliardy Kč.

15.         Protože čistý obrat dosažený nabývaným soutěžitelem, společností Alpina, za poslední účetní období na trhu České republiky nepřesahuje hranici 250 mil. Kč, není splněno obratové notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, podle kterého se vyžaduje, aby alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč. Stejně tak celkový čistý obrat spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky není vyšší než 1,5 miliardy Kč.

16.         Rovněž není splněno ani obratové notifikační kritérium podle § 13 písm. b) zákona, protože čistý obrat dosažený nabývaným soutěžitelem, společností Alpina, na trhu České republiky za poslední účetní období nepřesáhl hranici 1,5 miliardy Kč.  

17.         Vzhledem ke skutečnosti, že spojující se soutěžitelé nedosáhli za poslední ukončené účetní období zákonem požadovaných obratů, předmětné spojení soutěžitelů nepodléhá povolení Úřadu. Z tohoto důvodu Úřad v dané věci rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí.

 

Poučení

 

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

otisk úředního razítka

 

 

 

 

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

 

Obdrží

K & H, a.s.

Trojská 629/116

171 00 Praha 7, Troja

ID DS: dqvcsq8

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy



[1] Viz dokument č. 26 spisu správního řízení

[2] FRANCO DE POISDÉAU & CIE akciová společnost je kontrolována Ing. F. P.

[3] Vypočtený v souladu s § 14 zákona.

[4] Skupina Franko nepředložila údaje o obratu, kterého dosáhla v roce 2021, neboť ještě nemá k dispozici auditované konsolidované údaje.

[5] Vypočtený v souladu s § 14 zákona.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en