číslo jednací: 35366/2022/873
spisová značka: S0429/2022/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Innofreight Transportlogistik GmbH / WOOD & PAPER a.s.
Účastníci
  1. Innofreight Transportlogistik GmbH
  2. WOOD & PAPER a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2022
Datum nabytí právní moci 18. 10. 2022
Dokumenty file icon 2022_S0429.pdf 200 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0429/2022/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-35366/2022/873

 

Brno 11. 10. 2022

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0429/2022/KS, zahájeném dne 22. 9. 2022 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Innofreight Transportlogistik GmbH, se sídlem Rakouská republika, Bruck an der Mur, Grazer Straβe 11, a WOOD & PAPER a.s., se sídlem Hlína č.p. 138, IČO 26229854, zastoupených JUDr. Robertem Nerudou, Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 1, Na Florenci 2116/15, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o převodu, která má být uzavřena mezi společnostmi Innofreight Transportlogistik GmbH, se sídlem Rakouská republika, Bruck an der Mur, Grazer Straβe 11, jako převádějícím společníkem, a WOOD & PAPER a.s., se sídlem Hlína č.p. 138, IČO 26229854, jako nabývajícím společníkem, v jejímž konečném důsledku mají společnosti Innofreight Transportlogistik GmbH a WOOD & PAPER a.s. založit soutěžitele, společnost inno4wood GmbH, se sídlem Rakouská republika, Bruck an der Mur, Grazer Straβe 11, kterého budou společně kontrolovat a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

povoluje.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě Smlouvy o převodu, která má být uzavřena mezi společnostmi Innofreight Transportlogistik GmbH, se sídlem Rakouská republika, Bruck an der Mur, Grazer Straβe 11 (dále jen „Innofreight“), jako převádějícím společníkem, a WOOD & PAPER a.s., se sídlem Hlína č.p. 138, IČO 26229854 (dále jen „WP“), jako nabývajícím společníkem, v jejímž konečném důsledku mají společnosti Innofreight a WP[1] založit soutěžitele, společnost inno4wood GmbH, se sídlem Rakouská republika, Bruck an der Mur, Grazer Straβe 11 (dále jen „inno4wood“), kterého budou společně kontrolovat a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky.

2.             Společnost inno4wood byla již založena a v době před uskutečněním posuzovaného spojení soutěžitelů je výlučně kontrolována společností Innofreight, avšak doposud nevykonává žádnou činnost. Na základě Smlouvy o převodu dojde k prodeji a následnému převodu 49% podílu ve společnosti inno4wood ze společnosti Innofreight na společnost WP. Společnost WP tedy bude držet 49% obchodní podíl, zatímco společnost Innofreight bude držet 51% obchodní podíl ve společnosti inno4wood.

3.             Hlasovací práva společníků na valné hromadě společnosti inno4wood mají být poměrná k jejich podílům v této společnosti. Valná hromada má přijímat strategická obchodní rozhodnutí a má být usnášeníschopná při přítomnosti společníků s 60% podílem na hlasovacích právech. K přijetí jakéhokoli rozhodnutí valné hromady má pak být zapotřebí 75 % hlasů.

4.             Žádný z podílů na společnosti inno4wood nemá být spojen se zvláštními hlasovacími právy, nebyla uzavřena ani žádná speciální dohoda o hlasování, žádný ze společníků společnosti inno4wood tedy nebude disponovat zvláštními právy týkajícími se rozhodnutí přijatých valnou hromadou. Rovněž nemá existovat žádný mechanismus pro řešení patových situací, jehož aplikace by mohla vést k přijetí kteréhokoli strategického rozhodnutí bez souhlasu obou Navrhovatelů.

5.             Nejvyšším poradním a kontrolním orgánem společnosti inno4wood má být dozorčí rada, která se má skládat ze čtyř členů. Každý společník má mít možnost jmenovat 2 členy dozorčí rady. Společnost inno4wood má mít jednoho jednatele voleného valnou hromadou.

6.             Společnosti Innofreight a WP tak budou mít možnost společně kontrolovat společnost inno4wood, neboť se budou muset dohodnout na přijetí všech strategických rozhodnutí a na určování obchodní politiky společnosti inno4wood, každý z nich bude mít právo veta, pokud jde o veškerá rozhodnutí valné hromady společnosti inno4wood, a současně jednatel této společnosti, který se má podílet na každodenním řízení společnosti inno4wood, má být volen valnou hromadou.

7.             Společnost inno4wood má mít vlastní management, odpovědný za každodenní provoz společnosti, má mít také přístup k dostatečným zdrojům, včetně financí, zaměstnanců a dalších aktiv nezbytných pro její fungování. Společnost inno4wood má být zpočátku financována bankovním úvěrem, následně pak již z prostředků získaných za poskytované služby, má tedy být co se týče financí nezbytných ke svému provozu plně soběstačná. Společně kontrolovaný soutěžitel má disponovat také know-how potřebným k plánovanému poskytování služeb v rámci předmětu podnikání, v důsledku čehož má být společnost inno4wood schopna samostatně trvale vykonávat své obchodní aktivity v oblasti zasilatelských služeb a působit na trhu nezávisle.

8.             Společně kontrolovaný soutěžitel má disponovat všemi prostředky nezbytnými pro nezávislé poskytování zasilatelských služeb na trhu. Společnost inno4wood nemá provozovat pouze pomocné činnosti k podnikatelským aktivitám společností Innofreight a WP, ale má samostatně působit na trhu a vlastním jménem nabízet jak společnostem Innofreight a WP, tak třetím stranám své služby.

9.             V období zahájení činnosti společnosti inno4wood mají Navrhovatelé poskytovat společně kontrolovanému soutěžiteli služby jako je vedení účetnictví, správa majetku a právní služby, a to za standardních tržních podmínek. Později si tyto služby má společnost inno4wood zajišťovat sama.

10.         Společnost inno4wood si má určovat svou vlastní obchodní politiku, která nemá reflektovat obchodní záměry a potřeby společností Innofreight a WP. Tato společnost má mít zejména plnou volnost v rozhodování o všech záležitostech souvisejících s provozem a komercializací svých služeb, nezávislá má být i pokud jde o cenovou politiku. Společnost inno4wood má být konečným vlastníkem obchodního jména, které má používat pro svou obchodní činnost.

11.         Společně kontrolovaný soutěžitel by měl poskytovat většinu objemu služeb společnostem Innofreight a WP pouze v počátečním období po zahájení činnosti (maximálně 3 roky), přičemž během tohoto období může společnost inno4wood poskytovat více než 50 % objemu svých služeb společnosti WP. Přibližně od roku 2025 má společnost inno4wood generovat více než 50 % svého obratu z prodeje zasilatelských služeb třetím stranám. Společně kontrolovaný soutěžitel má poskytovat své služby koncovým zákazníkům nezávisle na Navrhovatelích, nemá tedy fungovat jako zástupce Navrhovatelů, který pro ně vykonává určitou funkci.

12.         Z uvedených skutečností plyne, že společnost inno4wood, která má být společně kontrolována společnostmi Innofreight a WP, bude plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky.

13.         Společnost inno4wood má být založena na dobu neurčitou, bude tedy působit na dlouhodobém základě.

14.         Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

15.         Společnost Innofreight, náleží do podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí společnost Innofreight Consulting & Logistics GmbH kontrolovaná členy rodiny W.-P. (dále jen „Skupina Innofreight“).[2] Skupina Innofreight se zabývá především designem, vývojem inovativních nákladních vagónů, kontejnerů a vykládacích systémů využívaných v železniční dopravě, které následně prodává nebo pronajímá svým zákazníkům. Skupina Innofreight tato zařízení sama nevyrábí, výrobní proces zajišťují specializované firmy, na základě jejích požadavků. Společnost Innofreight poskytuje v omezené míře také zasilatelské služby (pouze třem svým zákazníkům). V okamžiku zahájení činnosti společnosti inno4wood mají být zákazníci společnosti Innofreight osloveni společně kontrolovaným soutěžitelem s nabídkou spolupráce a společnost Innofreight již nemá v této oblasti působit. Společnosti náležící do Skupiny Innofreight působí v řadě zemí Evropské unie.

16.         Společnost WP působí především v oblasti nákupu dřeva. Tato společnost sama surové dřevo nezpracovává, ale dodává ho svým odběratelům, dřevozpracujícím společnostem, působícím zejména v České republice, Rakousku a Německu. Společnost WP je kontrolována společnostmi:

-        Mondi Štětí a.s., náležící do podnikatelské skupiny Mondi, jež je významným světovým producentem obalů a papíru,

-        Holzindustrie Maresch GmbH, rakouskou společností, která vlastní pilu ve městě Retz,

-        Papierholz Austria GmbH, rakouskou společností, která působí v oblasti nákupu a prodeje celulózy a mletého dřeva pro své zákazníky v Rakousku.

17.         Společnost inno4wood má působit v oblasti zasilatelských služeb zaměřených na přepravu dřeva po železnici.

18.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., advokát

HAVEL & PARTNERS, s.r.o., advokátní kancelář

Florentinum, recepce A

Na Florenci 2116/15

110 00 Praha 1

IDDS: zz79uga

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

Právní moc: 18. 10. 2022.



[1] Společnosti WP a Innofreight společně také jen „Navrhovatelé“.

[2] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en