číslo jednací: 35396/2022/873
spisová značka: S0430/2022/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Sandberg Capital, správ. spol., a.s. / PHASE TRADING SK s. r. o. / MD LOGISTIC SERVICES s. r. o. / Sofabrics s.r.o. / PHASE SOFAS CZECH, s.r.o.
Účastníci
  1. Sandberg Capital, správ. spol., a.s.
  2. PHASE TRADING SK s. r. o.
  3. MD LOGISTIC SERVICES s. r. o.
  4. Sofabrics s.r.o.
  5. PHASE SOFAS CZECH, s.r.o.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2022
Datum nabytí právní moci 11. 10. 2022
Dokumenty file icon 2022_S0430.pdf 209 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0430/2022/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-35396/2022/873

 

Brno 11. 10. 2022

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0430/2022/KS, zahájeném dne 22. 9. 2022 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Sandberg Capital, správ. spol., a.s., se sídlem Slovenská republika, Bratislava, Dvořákovo nábrežie 8, zastoupeného JUDr. Pavlem Dejlem, LL.M., Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 1 - Nové Město, Jungmannova 745/24, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů Sandberg Capital, správ. spol., a.s., se sídlem Slovenská republika, Bratislava, Dvořákovo nábrežie 8, na straně jedné, a PHASE TRADING SK s. r. o. a MD LOGISTIC SERVICES s. r. o., oba se sídlem Slovenská republika, Selec, Selec 276, Sofabrics s.r.o., se sídlem Slovenská republika, Bratislava - mestská časť Petržalka, Černyševského 10, a PHASE SOFAS CZECH, s.r.o., se sídlem Brno, Zábrdovice, Příkop 843/4, IČO 06710816, na straně druhé, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s Rámcovou smlouvou o převodu obchodních podílů, jež byla uzavřena dne [„obchodní tajemství“] mezi M. D., jako zakladatelem, společností MD HOLDING EUROPE s.r.o., se sídlem Slovenská republika, Selec, Selec 276, jako prodávajícím, a společností Sandberg Holdco II Sarl, se sídlem Lucemburské velkovévodství, Lucemburk, Boulevard F. W. Raiffeisen 15, jako kupujícím, a na základě Dohody společníků, jež má být uzavřena mezi týmiž subjekty, v jejichž konečném důsledku má společnost Sandberg Capital, správ. spol., a.s., nabýt prostřednictvím společnosti Sandberg Holdco II Sarl obchodní podíly představující 70 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech PHASE TRADING SK s. r. o., MD LOGISTIC SERVICES s. r. o. a PHASE SOFAS CZECH, s.r.o., a obchodní podíl odpovídající 35,7 % na základním kapitálu a [„obchodní tajemství“] % na hlasovacích právech ve společnosti Sofabrics s.r.o., a tím i získat možnost tyto společnosti nepřímo výlučně kontrolovat, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v souvislosti s Rámcovou smlouvou o převodu obchodních podílů (dále jen „Rámcová smlouva“), jež byla uzavřena dne [„obchodní tajemství“] mezi M. D. (dále jen „M. D.“), jako zakladatelem, společností MD HOLDING EUROPE s.r.o., se sídlem Slovenská republika, Selec, Selec 276 (dále jen „MD HE“), jako prodávajícím, a společností Sandberg Holdco II Sarl, se sídlem Lucemburské velkovévodství, Lucemburk, Boulevard F. W. Raiffeisen 15 (dále jen „SH II“), jako kupujícím, a na základě Dohody společníků, jež má být uzavřena mezi týmiž subjekty, v jejichž konečném důsledku má společnost Sandberg Capital, správ. spol., a.s., se sídlem Slovenská republika, Bratislava, Dvořákovo nábrežie 8 (dále jen „Sandberg“), nabýt prostřednictvím společnosti SH II obchodní podíly představující 70 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech (i) PHASE TRADING SK s. r. o., se sídlem Slovenská republika, Selec, Selec 276 (dále jen „PT SK“), (ii) MD LOGISTIC SERVICES s. r. o., se sídlem Slovenská republika, Selec, Selec 276 (dále jen „MD LS“), a (iii) PHASE SOFAS CZECH, s.r.o., se sídlem Brno, Zábrdovice, Příkop 843/4, IČO 06710816 (dále jen „PSC“), a dále obchodní podíl představující 35,7 % na základním kapitálu a [„obchodní tajemství“] % hlasovacích právech ve (iv) společnosti Sofabrics s.r.o., se sídlem Slovenská republika, Bratislava - mestská časť Petržalka, Černyševského 10 (dále jen „Sofabrics“), a tím i získat možnost vykonávat nad těmito společnostmi nepřímou výlučnou kontrolu.

2.             Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost Sandberg je součástí podnikatelské skupiny (dále jen „Skupina Sandberg“), která je výlučně kontrolována M. F.

4.             Skupina Sandberg působí prostřednictvím společností, jež jsou jí společně či výlučně přímo či nepřímo kontrolovány, především v rámci Evropského hospodářského prostoru, např. na území České republiky, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Chorvatska, Irska, Itálie, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemí, Polska, Portugalska, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Španělska či Švédska, zejména v oblastech (i) informačních technologií,[1] (ii) maloobchodu s potravinami,[2] (iii) provozování mateřských, základních a středních škol,[3] (iii) agrární prvovýroby[4], (iv) telekomunikací[5] či (v) poskytování webhostingových služeb.[6]  

5.             Společnosti PT SK, MD LS, PSC a Sofabrics a jejich 14 dceřiných společností (společně dále jen „Nabývané společnosti“) působí zejména v oblasti maloobchodního prodeje nábytku a bytových doplňků v České republice a na Slovensku, přičemž prostřednictvím kamenných prodejen prodávají převážně sedačky, postele, matrace, židle a koberce a prostřednictvím online prodeje prodávají koberce. Nabývané společnosti dále působí také například v oblastech výroby, velkoobchodu, dodávek a servisu nábytku.

6.             [„obchodní tajemství“].[7]

7.             [„obchodní tajemství“].

8.             K uvedeným závazkům M. D. a společnosti SH II Úřad uvádí následující. Podle § 17 odst. 2 zákona se rozhodnutí o povolení spojení vztahuje rovněž na taková omezení hospodářské soutěže (doplňková omezení), která soutěžitelé uvedli v návrhu na povolení spojení a která se spojením přímo souvisejí a jsou nezbytná k jeho uskutečnění.

9.             Při posuzování, zda jednotlivá ujednání mezi spojujícími se soutěžiteli jsou tzv. doplňkovými omezeními hospodářské soutěže, postupuje Úřad podle § 17 odst. 2 zákona, přičemž podpůrně přihlíží ke Sdělení Evropské komise o omezeních přímo souvisejících se spojováním a pro ně nezbytných (2005/C 56/03) (dále jen „Sdělení Komise“).[8] Podle Sdělení Komise (článek 17. a násl.) mohou být doplňková omezení v případech získání možnosti kontrolovat soutěžitele ze strany jiného soutěžitele ujednána ve prospěch nabyvatele nebo prodejce.

10.         [„obchodní tajemství“].

11.         Pokud jde o sjednaný zákaz konkurence, považují se tyto konkurenční doložky za odůvodněné, pokud jsou sjednány na dobu do tří let, jsou-li jako součást převáděného soutěžitele převáděny goodwill a know-how.[9]

12.         K tomu Úřad dále uvádí, že konkurenční doložky mají primárně za cíl zachování hodnoty nabývaného soutěžitele. Aby konkurenční doložka mohla být považována za omezení hospodářské soutěže, které přímo souvisí a je nezbytné k uskutečnění spojení soutěžitelů ve smyslu § 17 odst. 2 zákona, musí se zákaz konkurence, který je stanoven pro prodávajícího, vztahovat pouze ke konkrétním zeměpisným oblastem, ve kterých prodejce nabízel příslušné výrobky nebo služby před převodem, přičemž tuto zeměpisnou oblast působnosti lze rozšířit na území, na která plánoval prodejce vstoupit v době transakce, pokud již vložil do přípravy tohoto opatření prostředky. Naopak není třeba chránit nabyvatele před konkurencí prodejce na územích, na která prodejce předtím nepronikl.[10]

13.         [„obchodní tajemství“].

14.         [„obchodní tajemství“].

15.         [„obchodní tajemství“].

16.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

otisk úředního razítka

 

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

Obdrží:

JUDr. Pavel Dejl, LL.M., Ph.D., advokát

Kocián Šolc Balaštík, advokátní kancelář, s.r.o.

Jungmannova 745/24

11000 Praha 1 - Nové Město

IDDS: a4ehtdc

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

PM 11. 10. 2022



[1] V rámci této oblasti je Skupina Sandberg aktivní např. prostřednictvím společnosti Solitea, a.s., a jejích dceřiných společností, či společností jako např. Foccus Design s.r.o., Apitalks s.r.o., BAKALÁŘI software s.r.o.,
Školní informační systémy s.r.o., či Aqist, a. s., přičemž mimo jiné nabízí hardware i software produkty, jako účetní, online fakturační a ERP software, pokladní systémy, platební aplikace, podnikové systémy, HR systémy, IT infrastrukturu, CRM systémy, datovou analytiku, software pro energetiku, software pro základní a střední školy či poskytování cloudových služeb.

[2] Např. prostřednictvím společností Super Office, s.r.o, TERNO real estate, s.r.o., Petržalská tržnica s. r. o., CBA Market, s.r.o. či CENTRO MARKET SK s.r.o.

[3] Např. prostřednictvím společnosti Cambridge international communications, s. r. o.

[4] Např. prostřednictvím společností FOOD FARM, s.r.o., PD Dolné Otrokovce s.r.o., Agrovia, a.s, RD Častkov s.r.o., SANAGRO Senica s.r.o., EUROAGRO SENICA s.r.o., BOS-POR AGRO s.r.o., SAN Trading s.r.o., AGRONOVA Liptov, s.r.o., AGRO - HÁJ, s.r.o., LUKRA Slovakia, s.r.o., či Voľný výbeh a.s.

[5] Např. prostřednictvím společností Daktela s.r.o. či Daktela SK, s. r. o.

[6] Např. prostřednictvím společnosti Webglobe, s.r.o.

[7] [„obchodní tajemství“].

[9] Viz bod 20 Sdělení Komise.

[10] Viz bod 22 Sdělení Komise.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en