číslo jednací: S750/2013/KS-11543/2014/840/LBř

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů LAGARDÈRE SERVICES S.A.S. a Airest S.p.A.
Účastníci
  1. LAGARDERE SERVICES S.A.S.
  2. SAVE S.p.A.
  3. Airest S.p.A.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno za podmínky splnění závazků
Rok 2013
Datum nabytí právní moci 6. 6. 2014
Dokumenty file icon 2013_S750.pdf 722 KB

 

Č. j.:ÚOHS-S750/2013/KS-11543/2014/840/LBř

 

o30. 5. 2014

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S750/2013/KS, zahájeném dne 3. 12. 2013 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě návrhu účastníka řízení, společnosti LAGARDERE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, zastoupeného Mgr. Ing. Martinem Lukášem, advokátem, se sídlem Praha 2, Karlovo náměstí 10/2097, na základě plné moci, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, a Airest S.p.A., se sídlem Italská republika, Benátky, via Fratelli, Bandiera 7, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 3 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o převodu akcií, uzavřené dne 18. 9. 2013 mezi společnostmi LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., jako nabyvatelem, a společností SAVE S.p.A., se sídlem Italská republika, Benátky, viale Galileo Galilei 30/1, jako převodcem, v jejímž důsledku má společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S. nabýt akcie představující 50% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Airest S.p.A., přičemž v důsledku této akvizice a ve spojení s akcionářskou smlouvou, uzavřenou mezi společností LAGARDÈRE SERVICES S.A.S. a společností SAVE S.p.A., má získat rovněž možnost společnost Airest S.p.A. výlučně kontrolovat, se podle § 16 odst. 2 a 5 a § 17 odst. 4 téhož zákona,

 

POVOLUJE

za podmínky splnění závazků, které v průběhu správního řízení účastník řízení přijal ve prospěch zachování a rozvíjení účinné hospodářské soutěže:

I. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje, že za běžných obchodních podmínek ve lhůtě do 9 měsíců ode dne nabytí možnosti přímo či nepřímo kontrolovat společnost Airest Czech Republic a.s., se sídlem Praha 6 - Ruzyně, Aviatická 1017/2, PSČ 161 00, IČ: 25058282, v důsledku nabytí jejích akcií, zajistí převod prodejny Wine & More, která je aktuálně provozována společností Airest Czech Republic a.s. na stejné adrese a která je umístěna v budově Terminálu 1 B na Letišti Václava Havla Praha a je vedena jako jednotka č. B137.

II. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje, že za běžných obchodních podmínek ve lhůtě do 9 měsíců ode dne nabytí možnosti přímo či nepřímo kontrolovat společnost Airest Czech Republic a.s., se sídlem Praha 6 - Ruzyně, Aviatická 1017/2, PSČ 161 00, IČ: 25058282, v důsledku nabytí jejích akcií, zajistí převod prodejny deCanto, která je aktuálně provozována společností Airest Czech Republic a.s. na stejné adrese a která je umístěna v oblasti Food Courtu, v budově Terminálu 2 D na Letišti Václava Havla Praha a je vedena jako jednotka č. 2042.

III. Závazky dle bodů I. a II. spočívající v převodu prodejen Wine & More a deCanto (společně dále též „Předmět převodu“) se v každém jednotlivém případě vztahují na i) majetek, který je nezbytný pro zajištění životaschopnosti a konkurenceschopnosti Předmětu převodu, a související závazky, ii) část nájemní smlouvy vztahující se k Předmětu převodu a iii) zaměstnance pracující v místě Předmětu převodu.

IV. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje, že Předmět převodu převede na jednoho nebo více takových nabyvatelů, kteří v době realizace daného převodu budou na účastníkovi řízení či na osobách jím přímo či nepřímo kontrolovaných, osobách, které přímo či nepřímo jej kontrolují, nebo osobách, které přímo či nepřímo kontroluje stejná osoba, která přímo či nepřímo kontroluje účastníka řízení, vlastnicky, finančně a personálně nezávislí a kteří mají předpoklady k udržení a rozvoji restauračního zařízení v prostorách prodejen Předmětu převodu, přičemž konečný výběr nabyvatele, resp. nabyvatelů podléhá předchozímu souhlasu ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje k tomu, že do dne realizace závazků dle bodů I. a II. nebude Předmět převodu zatěžovat nad rámec běžné provozní činnosti tak, aby zůstala zachována celková hodnota Předmětu převodu ke dni vydání tohoto rozhodnutí o povolení spojení soutěžitelů.

VI. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje zajistit, že po dobu 5 let ode dne realizace závazků dle bodu I. a II. se on sám, osoba jím přímo či nepřímo kontrolovaná, osoba, která jej přímo či nepřímo kontroluje, nebo osoba, kterou přímo či nepřímo kontroluje stejná osoba, která přímo či nepřímo kontroluje účastníka řízení, nestane provozovatelem Předmětu převodu a/nebo ani v prostorách Předmětu převodu nebude provozovat jiné restaurační zařízení.

VII. Účastník řízení, společnost LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2, se zavazuje, že splnění závazků dle bodu I. a II. doloží Úřadu nejpozději do jednoho měsíce od uplynutí lhůty stanovené v bodech I. a II.

 

Odůvodnění

1. Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) předmětným spojením zabývá, byla v souladu s § 16 odst. 1 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon“), zveřejněna v Obchodním věstníku č. OV 440107 ze dne 6. 12. 2013. Tato skutečnost byla současně zveřejněna na internetových stránkách Úřadu. V pětidenní lhůtě k tomu stanovené Úřad neobdržel žádnou námitku k uvedenému spojení soutěžitelů.

2. Ve snaze využít všechny dostupné způsoby k získání informací potřebných k náležitému zjištění skutkového stavu v oblasti dotčené předmětným spojením požádal Úřad (i) společnost Český Aeroholding, a.s., se sídlem Praha 6, Jana Kašpara 1069/1, IČ: 24821993 (dále jen „Český Aeroholding“), včetně její dceřiné společnosti Letiště Praha, a. s., se sídlem Praha 6, K Letišti 6/1019, IČ: 28244532 (dále jen „Letiště Praha“), které provozují Letiště Václava Havla Praha, na kterém spojující se soutěžitelé poskytují služby v oblasti koncesovaných potravinářských služeb, a (ii) soutěžitele, kteří nabízí na Letišti Václava Havla Praha služby v oblasti koncesovaných potravinářských služeb, o poskytnutí informací a podkladů nezbytných k posouzení dopadů předmětného spojení na hospodářskou soutěž ve spojením dotčené oblasti. Některé z Úřadem oslovených subjektů vyjádřily své námitky proti předmětnému spojení soutěžitelů.[1]

3. Na základě zhodnocení získaných informací dospěl Úřad v průběhu první fáze řízení k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů předběžně vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu v oblasti koncesovaných potravinářských služeb.

4. Ve snaze odstranit Úřadem identifikované předběžné obavy z narušení hospodářské soutěže navrhl účastník řízení závazky ve prospěch zachování účinné soutěže, kterými by Úřad mohl podmínit své rozhodnutí o povolení spojení soutěžitelů. Protože účastník řízení navrhl v první fázi řízení, tedy v průběhu 30 dnů od zahájení řízení, závazky k zachování účinné hospodářské soutěže, lhůta pro vydání rozhodnutí stanovená v § 16 odst. 2 zákona se v souladu s § 17 odst. 4 zákona prodloužila o 15 dnů.

5. Protože však před koncem první fáze řízení nebyly účastníkem řízení navržené závazky upřesněny do takové podoby, aby mohl Úřad dospět k závěru, že by předmětné spojení v podobě modifikované navrženými závazky nevzbuzovalo vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu, oznámil Úřad účastníkovi řízení dopisem č.j. ÚOHS-S750/2013/KS-1508/2014/840/LBř ze dne 22. 1. 2014 (dále jen „Oznámení o pokračování v řízení“),[2] že ve smyslu § 16 odst. 2 in fine zákona bude nadále pokračovat v řízení a že rozhodnutí ve věci bude vydáno v souladu s § 16 odst. 5 zákona ve lhůtě pěti měsíců od zahájení správního řízení.

6. Při posuzování spojení soutěžitelů Úřad vycházel zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, listin zakládajících spojení, výročních zpráv a účetních závěrek spojujících se soutěžitelů, dále informací účastníkem řízení doplněných v průběhu správního řízení, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se spojujících se soutěžitelů a spojením dotčených oblastí. Dále Úřad vycházel z vyjádření a stanovisek oslovených subjektů k posuzovanému spojení.

I. Notifikační podmínky

7. K navrhované transakci má dojít na základě Smlouvy o převodu akcií (dále jen „Smlouva“), která byla uzavřena dne 18. 9. 2013 mezi společnostmi LAGARDÈRE SERVICES S.A.S., se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue Lord Byron 2 (dále jen „LAGARDERE SERVICES“ nebo „Účastník řízení“), jako nabyvatelem, a SAVE S.p.A., se sídlem Italská republika, Benátky, viale Galileo Galilei 30/1 (dále jen „SAVE“), jako převodcem.[3]

8. Na základě Smlouvy má společnost LAGARDERE SERVICES nabýt akcie představující 50% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Airest S.p.A., se sídlem Italská republika, Benátky, Via Fratelli, Bandiera 7 (dále jen „Airest“ nebo „Nabývaný soutěžitel“).

9. Společnost Airest je jediným společníkem společnosti Airline Terminal & Bus Catering Holding GmbH, se sídlem v Rakousku, Vídni, která je jediným společníkem společnosti Airest Gastronomy & Retail GmbH, se sídlem v Rakousku, Vídni, která je jediným akcionářem společnosti Airest Czech Republic a.s., se sídlem Česká republika, Praha 6 - Ruzyně, Aviatická 1017/2, IČ: 25058282 (dále jen „Airest ČR“).

10. Společnost SAVE, před realizací transakce 100% akcionář společnosti Airest, si po uskutečnění převodu ponechá akcie představující zbývající 50% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Airest.

11. V souvislosti s výše popsaným převodem společnosti LAGARDERE SERVICES a SAVE uzavřely Akcionářskou smlouvou, podle které má společnost LAGARDERE SERVICES právo jmenovat většinu (3 z celkových 5) členů představenstva společnosti Airest.[4]

12. Akcionářská smlouva předvídá,[5] že představenstvo společnosti Airest bude usnášeníschopné tehdy, když se jeho schůze zúčastní většina jeho členů představenstva. Rozhodnutí představenstva přitom budou přijímána většinou hlasů členů představenstva, kteří se účastní schůze představenstva.

13. Vzhledem k tomu, že společnost LAGARDERE SERVICES bude jmenovat nadpoloviční většinu členů představenstva společnosti Airest (resp. bude zastoupena v představenstvu společnosti Airest nadpoloviční většinou členů tohoto představenstva), bude mít po realizaci transakce společnost LAGERDERE SERVICES schopnost sama, bez ohledu na vůli druhého akcionáře, tj. společnosti SAVE, řídit obchodní strategii společnosti Airest. Práva veta, kterými bude společnost SAVE, jako druhý akcionář společnosti Airest, disponovat ve vztahu k rozhodování orgánů společnosti Airest, budou spočívat ve standardních právech ochrany menšinového akcionáře.[6]   

14. Úřad ve své praxi[7] obvykle spojuje se schopností soutěžitele jmenovat většinu představenstva jiného soutěžitele možnost určovat strategické obchodní chování tohoto soutěžitele, a tedy i možnost soutěžitele kontrolovat. Úřad tak uzavírá, že v důsledku posuzované transakce společnost LAGARDERE SERVICES získá možnost ve smyslu § 12 odst. 3 zákona výlučně kontrolovat společnost Airest.

15. Posuzovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 odst. 3 písm. a) zákona, neboť podle citovaného ustanovení se za spojení soutěžitelů považuje situace, kdy jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují již jednoho soutěžitele, anebo jestliže jeden nebo více podnikatelů získá možnost přímo nebo nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů.

16. Dále se Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení splňuje také druhé notifikační kritérium, stanovené v § 13 zákona. Vzhledem k tomu, že celkový čistý obrat všech spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, je notifikační podmínka stanovená v § 13 písm. a) zákona splněna, a spojení soutěžitelů tak podléhá povolení Úřadu.

II. Charakteristika spojujících se soutěžitelů

17. Společnost LAGARDERE SERVICES je součástí soutěžitele Lagardère Group, jehož mateřskou holdingovou společností je Lagardère SCA, se sídlem Francouzská republika, Paříž, rue de Presbourg 4 (dále společně jen „skupina LAGARDERE“). Skupina LAGARDERE působí celosvětově mimo jiné v oblastech vydávání tisku, rádiového a televizního vysílání, zprostředkování reklamy, digitálních médií, dále v oblastech velkoobchodního a maloobchodního prodeje zboží prodávaného v rámci tzv. „travel retail“, poskytování koncesovaných potravinářských služeb či pořádání sportovních a kulturních akcí.

18. Na území České republiky je skupina LAGARDERE činná, zejména prostřednictvím společnosti Aelia Czech Republic s.r.o., rovněž např. v oblasti travel retail“, tj. maloobchodního prodeje produktů, které jsou tradičně prodávány v rámci mezinárodní přepravy, a to na Letišti Václava Havla Praha a dále na letištích v Ostravě a Karlových Varech.

19. Skupina LAGARDERE působí v rámci České republiky také v oblasti tzv. koncesovaných potravinářských služeb, tj. nabízí restaurační služby ve svých obchodech, restauracích či barech, a to prostřednictvím společností HDS Retail Czech Republic, a.s. a Best Coffee s.r.o., které jsou činné na Letišti Václava Havla Praha.

20. Nabývaný soutěžitel Airest se zabývá zejména poskytováním tzv. koncesovaných potravinářských služeb a maloobchodním prodejen potravin a nápojů na letištích, dálnicích a na čerpacích stanicích pohonných hmot v Itálii i dalších zemích.

21. Na území České republiky působí nabývaný soutěžitel Airest rovněž v oblasti koncesovaných potravinářských služeb, a to prostřednictvím své dceřiné společnosti Airest ČR, která je v této oblasti činná pouze na Letišti Václava Havla Praha.  Nabývaný soutěžitel Airest je na Letišti Václava Havla Praha činný také v oblasti „travel retail“, ve které zde jeho dceřiná společnost Airest ČR provozuje dva obchody Bohemia Deli.   

III. Vymezení relevantních trhů

22. Za účelem zjištění, zda navrhované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, zejména proto, že by jím vzniklo nebo bylo posíleno dominantní postavení spojujících se soutěžitelů nebo některého z nich, Úřad vymezuje relevantní trh, kterým je v souladu s § 2 odst. 2 zákona trh zboží, které je z hlediska jeho charakteristiky, ceny a zamýšleného použití shodné, porovnatelné nebo vzájemně zastupitelné, a to na území, na němž jsou soutěžní podmínky dostatečně homogenní a zřetelně odlišitelné od sousedících území.

23. Při vymezování relevantních trhů v jednotlivých případech spojení soutěžitelů, k nimž dochází podle § 12 odst. 3 zákona, se Úřad zaměřuje na činnosti, které na území České republiky provozuje soutěžitel, nad nímž je v důsledku spojení získávána kontrola, a z nich pak zejména na ty, které se zároveň překrývají s činnostmi nabyvatele kontroly.

24. Z výše podaného popisu podnikatelských aktivit spojujících se soutěžitelů vyplývá, že oba spojující se soutěžitelé, tedy Účastník řízení, resp. skupina LAGARDERE, a Airest jsou na území České republiky činní (i) v oblasti koncesovaných potravinářských služeb a (ii) v oblasti „travel retail“. Předmětné spojení soutěžitelů tak má horizontální povahu. Svými aktivitami v uvedených oblastech se spojující se soutěžitelé v České republice překrývají na Letišti Václava Havla Praha.

III.1. Koncesované potravinářské služby

III.1.1. Vymezení věcně relevantního trhu

25. Koncesované potravinářské služby představují prodej občerstvení na místech spojených s dopravou, ať už se jedná o prodej v obchodech umístěných u dálnic, v prostorách letišť, v prostorách vlakových či autobusových nádraží, nebo o prodej občerstvení na palubách letadel. Protože se činnost spojujících se soutěžitelů překrývá na území České republiky v oblasti prodeje občerstvení na místech spojených s dopravou pouze při prodeji občerstvení na letišti, a to na Letišti Václava Havla Praha, Úřad se zaměřil při posouzení dopadů předmětného spojení na prodej občerstvení na letištích, konkrétně na Letišti Václava Havla Praha.

26. V oblasti koncesovaných potravinářských služeb lze rozlišovat dvě roviny vztahů. Zaprvé jde o vztah mezi provozovatelem Letiště Václava Havla Praha, tj. společností Český Aeroholding, a.s. (resp. společností Letiště Praha, a. s.), a subjektem, jemuž je v prostorách letiště pronajat prostor, ve kterém provozuje obchod (restauraci, občerstvení, bar). Provozovatel letiště vyhledává v souladu se svým záměrem či koncepcí subjekty, které by měly zájem v prostorách Letiště Václava Havla Praha provozovat obchody (restaurace, občerstvení, bary), v nichž by nabízely služby občerstvení (potraviny, nápoje). Pro konkrétní prostor letiště je provozovatelem letiště tento výběr prováděn obvykle formou výběrového řízení, přičemž s vybraným subjektem následně uzavře provozovatel letiště nájemní smlouvu.[8] Tato nájemní smlouva opravňuje nájemce provozovat na dobu určitou obchod (restauraci, občerstvení, bar) se sortimentem zboží a služeb definovaným v nájemní smlouvě. V tomto pojetí soutěží jednotliví zájemci o možnost nabízet na Letišti Václava Havla Praha služby občerstvení.

27. Zadruhé, poté, kdy jsou konkrétním zájemcům pronajaty příslušné prostory letiště, jde o vztah mezi provozovatelem obchodu (restaurace, občerstvení, baru), který nabízí služby občerstvení (potraviny a nápoje), a konečnými konzumenty tohoto občerstvení (potravin a nápojů). V této fázi již jednotliví provozovatelé obchodů (poskytovatelé služeb občerstvení) na Letišti Václava Havla Praha soupeří o konečného zákazníka.

28. Zatímco např. Evropská komise[9] při vymezení relevantního trhu a hodnocení dopadů spojení na hospodářskou soutěž v posuzované oblasti se soustředí spíše na vztah mezi provozovatelem letiště a subjekty, které soutěží o to, aby jim byl v prostorách letiště pronajat prostor, na kterém budou moci provozovat obchod (restauraci, občerstvení, bar), je Úřad přesvědčen, že v konkrétním posuzovaném případě je třeba vycházet i z pohledu konečného zákazníka, a zaměřit se tak na vztah, který vzniká mezi provozovateli obchodů (restaurace, občerstvení, baru) v prostorách letiště a konečnými zákazníky, jimž jsou nabízeny služby občerstvení (potraviny a nápoje).

29. Při vymezení relevantního trhu pro oblast koncesovaných potravinářských služeb tedy Úřad vychází z pohledu konečného zákazníka. Konečnými zákazníky, kteří v obchodech (restauracích, občerstveních či barech) provozovaných v prostorách Letiště Václava Havla Praha nakupují potraviny a nápoje v souvislosti se svým letem z/na Letiště Václava Havla Praha či přes toto letiště, jsou cestující, kteří využívají Letiště Václava Havla Praha jako místo odletu, příletu či jako tranzitní letiště. Motivací pro nákup potravin či nápojů jim je zahnání aktuálního hladu či žízně.

30. Z pohledu věcného by tak Úřad nahlížel na relevantní trh pro oblast koncesovaných potravinářských služeb jako na prodej potravin a nápojů konečnému zákazníkovi v obchodech (restauracích, občerstveních či barech) umístěných v prostorách Letiště Václava Havla Praha (v souvislosti s letem z/na Letiště Václava Havla Praha či přes toto letiště), kdy tento nákup je zákazníkem realizován za účelem uspokojení hladu či žízně. Úřad se tak při svém posouzení dopadů předmětného spojení zaměřil na vztah vznikající mezi provozovatelem obchodu (restaurace, občerstvení, baru), který nabízí služby občerstvení, a konečnými konzumenty tohoto občerstvení (potravin a nápojů). Naopak Úřad dále neposuzoval tu část trhu občerstvení, kdy vzniká vztah mezi provozovatelem Letiště Václava Havla Praha a jednotlivými zájemci soutěžícími o možnost nabízet na tomto letišti své služby občerstvení, neboť provozovatel tohoto letištěmá možnost vybírat tyto zájemce z velkého množství minimálně celoevropsky působících soutěžitelů, a spojení tak v této části trhu občerstvení nehrozí narušením hospodářské soutěže.[10]

III.1.2. Vymezení geografického relevantního trhu

31. Z pohledu geografického považuje Úřad za relevantní trh území, na kterém cestující, který v souvislosti se svým letem vyhledává v prostorách Letiště Václava Havla Praha obchody (restaurace, občerstvení či bary), v nichž by mohl uspokojit svou žízeň či hlad.

32. Charakteristické pro uspořádání prostoru Letiště Václava Havla Praha je to, že jakmile cestující přejde z veřejné zóny (landside) do vyhrazené zóny (airside), buď na Terminálu 1, nebo Terminálu 2, nemůže se již vrátit do veřejné zóny. Navíc cestující s cestovním dokladem a palubním lístkem nemůže přecházet z vyhrazené zóny Terminálu 1 do vyhrazené zóny Terminálu 2 či opačným směrem. To znamená, že cestující s cestovním dokladem a palubním lístkem, který se již nachází v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1, bude při snaze o své občerstvení vyhledávat zpravidla pouze mezi obchody poskytujícími potravinářské služby, které se nacházejí ve vyhrazené zóně Terminálu 1. Tato úvaha by z pohledu poptávky, tj. zákazníka (cestujícího), který chce zahnat hlad či žízeň, odůvodňovala závěr, že samostatnými relevantními trhy by z pohledu geografického byly a) trh koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, b) trh koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha a c) trh koncesovaných potravinářských služeb v prostorách veřejné zóny Letiště Václava Havla Praha.

33. K tomu je třeba také uvést, že nachází-li se cestující stále ještě ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha, může při hledání občerstvení vybírat z okruhu obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby, které se nacházejí buď (i) ve veřejné zóně[11] a v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1 (odlétá-li z Terminálu 1), nebo (ii) ve veřejné zóně a v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 2 (odlétá-li z Terminálu 2). Tato úvaha by svědčila ve prospěch vymezení geografického relevantního trhu pro oblast koncesovaných potravinářských služeb kombinací vždy území veřejné zóny letiště a buď území vyhrazené zóny Terminálu 1, či území vyhrazené zóny Terminálu 2. Konečné vymezení relevantního trhu z hlediska geografického však Úřad mohl ponechat otevřené, protože předmětné spojení soutěžitelů poté, kdy Účastník řízení přijal závazky, jimiž odstranil Úřadem identifikovanou podstatnou obavu z možného narušení hospodářské soutěže (viz níže kapitoly IV. a V. tohoto rozhodnutí), již nevzbuzuje obavy z možného narušení hospodářské soutěže v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha při žádné z možných definic geografického relevantního trhu.

III.2. Travel retail

III.2.1. Vymezení věcně relevantního trhu

34. Pokud jde o vymezení věcně relevantního trhu pro oblast „travel retail“, představuje tento trh maloobchodní prodej produktů, které jsou tradičně prodávány v rámci mezinárodní přepravy, a to na letištích, případně na palubách letadel, v přístavech nebo na lodích. Mezi tyto produkty patří např. kosmetika a parfémy, alkoholické nápoje, luxusní zboží (např. hodinky nebo šperky), módní doplňky (např. peněženky, klíčenky, kravaty, šátky, atd.), dále tabák, cukrovinky, hračky, suvenýry, elektroniku, tisk a knihy.

35. Zákazníky (cestující) vedou ke koupi těchto produktů jiné motivy, než je zahnání hladu či žízně, a tyto produkty jsou nakupovány často jako dárky. Zákazník tak může nákup těchto produktů odložit a nákup realizovat jinde (např. na jiném letišti, přičemž nemusí být limitován pouze letišti v rámci jednoho státu), není-li např. spokojen s šíří nabízeného sortimentu či cenou nabízených produktů na daném letišti.

36. Protože spojující se soutěžitelé působí v oblasti „travel retailv České republice zejména na Letišti Václava Havla Praha, Úřad se při posuzování možných dopadů předmětného spojení soutěžitelů shodně se svou předchozí rozhodovací praxí[12] zabýval z pohledu věcného pouze oblastí „travel retailvztahující se k maloobchodnímu prodeji zboží na letištích.

37. Věcné vymezení relevantního trhu pro oblast „travel retail“ mohlo být pro účely tohoto správního řízení ponecháno otevřené, neboť předmětné spojení soutěžitelů nevzbuzuje ve vztahu k oblasti „travel retail“ vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

III.2.2. Vymezení geografického relevantního trhu

38. Jak ukazuje předchozí rozhodovací praxe Úřadu,[13] z pohledu geografického je relevantní trh v oblasti „travel retailtvořen územím širším, než je Letiště Václava Havla Praha, a to např. až územím, které pokrývá celý Evropský hospodářský prostor.

39. Názor o nadnárodním vymezení geografického relevantního trhu pro oblast „travel retail“ vychází především z předpokladu, že každé letiště, resp. prodejny na tomto letišti, nabízí srovnatelný sortiment zboží, a je tak vystaveno konkurenčnímu tlaku jiných letišť, místních či mezinárodních, s nimiž je spojeno přímými a nepřímými lety. Širší vymezení geografického relevantního trhu vychází rovněž z předpokladu, že cestující mohou porovnávat ceny nabízeného zboží mezi jednotlivými letišti (ať odletovými, příletovými či tranzitními).

40. Nicméně geografické vymezení relevantního trhu pro oblast „travel retail“ mohlo být pro účely tohoto správního řízení ponecháno otevřené, neboť předmětné spojení soutěžitelů nevzbuzuje ve vztahu k oblasti „travel retail“ vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. 

IV. Posouzení dopadů spojení 

41. Úřad v každém případě spojení soutěžitelů zkoumá, zda posuzovaným spojením soutěžitelů dojde k podstatnému narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích či nikoli. Za tím účelem se zaměřuje na posouzení kritérií, jejichž zkoumání mu předepisuje zákon v § 17 odst. 1. Posuzuje tedy zejména potřebu zachování a rozvíjení účinné hospodářské soutěže, strukturu všech spojením dotčených trhů, podíl spojujících se soutěžitelů na těchto trzích, jejich hospodářskou a finanční sílu, právní a jiné překážky vstupu dalších soutěžitelů na spojením dotčené trhy, možnost volby dodavatelů nebo odběratelů spojujících se soutěžitelů, vývoj nabídky a poptávky na dotčených trzích, potřeby a zájmy spotřebitelů a výzkum a vývoj, jehož výsledky jsou k prospěchu spotřebitele a nebrání účinné soutěži. Současně Úřad podpůrně přihlíží k pravidlům stanoveným v Pokynech pro posuzování horizontálních spojení podle Nařízení Rady č. 139/2004 o kontrole spojování podniků (dále jen „Pokyny pro posuzování horizontálních spojení“).[14]

42. Základní představu o struktuře trhů a konkurenčním významu spojujících se soutěžitelů i jejich konkurentů poskytují jejich tržní podíly, kterých dosahují na relevantních trzích. Pokud jde o velikost tržních podílů, jestliže společný podíl spojujících se soutěžitelů na relevantním trhu nepřesáhne 25 %, má se za to, že jejich spojení nemá za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, neprokáže-li se při posuzování spojení opak. Zmíněná 25% hranice tak představuje tzv. safeharbour.[15]

43. Pro zjištění struktury trhu, která je jedním ze základních ukazatelů vypovídajících o stavu konkurenčního prostředí, je nezbytné co nejpřesněji stanovit jeho celkovou velikost. Při určování celkové velikosti relevantního trhu pro oblast koncesovaných potravinářských služeb na území Letiště Václava Havla v jeho možných geografických variantách vycházel Úřad z údajů Účastníka řízení a provozovatele tohoto letiště (společností Český Aeroholding, a.s., resp. Letiště Praha, a. s.) o tržbách, které dosáhli jednotliví poskytovatelé koncesovaných potravinářských služeb prodejem občerstvení konečným zákazníkům na Letišti Václava Havla Praha v jednotlivých letech období 2010 až 2013.

44. V případě roku 2013 si Úřad vyžádal údaje o tržbách jednotlivých poskytovatelů koncesovaných potravinářských služeb v členění podle jednotlivých měsíců tohoto roku, protože a) v době sběru potřebných dat nebyl rok 2013 doposud ukončen, Úřad však pro posouzení dopadů spojení chtěl mít k dispozici co nejaktuálnější data, a b) součástí tržeb spojujících se soutěžitelů za rok 2013 se staly i tržby dosahované dvěma obchody PAUL, které od září 2013 začala provozovat společnost HDS Retail Czech Republic, a.s., která je kontrolovaná Účastníkem řízení, v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

IV.1. Posouzení dopadů spojení na trhu koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha

IV.1.1. Úvod

45. Níže posuzovaným variantám relevantního trhu pro oblast koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha je společné to, že k tomu, aby mohli jednotliví soutěžitelé v prostorách Letiště Václava Havla Praha provozovat své obchody (restaurace, občerstvení či bary), ve kterých budou poskytovat koncesované potravinářské služby, tj. prodávat potraviny a nápoje konečným zákazníkům,[16] musí uzavřít (jako nájemce) s provozovatelem Letiště Václava Havla Praha, kterým je Český Aeroholding, a.s., resp. její dceřiná společnost Letiště Praha, a. s. (jako pronajímatelem), nájemní smlouvu. Český Aeroholding, a.s. (Letiště Praha, a. s.) vybírá nájemce (budoucí provozovatele obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby) jednotlivých ploch v prostorách Letiště Václava Havla Praha zpravidla ve výběrovém řízení. Nájemní smlouvy bývají uzavírány (sjednávány) na dobu určitou, přičemž v nich bývá vymezen okruh zboží a služeb, které bude nájemce v obchodu provozovaném v prostorách Letiště Václava Havla Praha nabízet. Nájemce (provozovatel obchodu) je přitom oprávněn měnit druh nabízeného zboží a služeb pouze s písemným souhlasem pronajímatele, tj. společnosti Český Aeroholding, a.s. (resp. Letiště Praha, a. s.).

46. Z výše uvedeného vyplývá silná pozice společnosti Český Aeroholding, a.s. (Letiště Praha, a.s.) jako monopolního poskytovatele letištní infrastruktury na Letišti Václava Havla Praha při vstupu jednotlivých poskytovatelů koncesních potravinářských služeb na území Letiště Václava Havla Praha, stejně tak jako při jejich působení na trhu koncesovaných potravinářských služeb na území Letiště Václava Havla Praha.

IV.1.2. Veřejná zóna Letiště Václava Havla Praha 

47. Na v úvahu přicházejícím relevantním trhu koncesovaných potravinářských služeb ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha dosáhla společnost LAGARDERE SERVICES tržního podílu, který v roce 2010 činil cca [0-5] %, v roce 2011 cca [0-5] % a v roce 2012 cca [0-5] %. Společnost LAGARDERE SERVICES přitom provozuje ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha jediný obchod poskytující koncesované potravinářské služby, a to kavárnu Costa Coffee. Nabývaný soutěžitel Airest dosáhl ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha na trhu koncesovaných potravinářských služeb tržního podílu, který v roce 2010 činil cca [25-35] %, v roce 2011 cca [25-35] % a v roce 2012 cca [25-35] %. Nabývaný soutěžitel Airest provozuje ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha následující obchody poskytující koncesované potravinářské služby: Culto Café Cioccolato, Bricco Express T1 a Bricco Express T2 (součástí obchodu Bricco Express T2 je obchod Snack Cotoure), Bodega Aeropuerto Tapas, Ice & Fruits a Pilsner Urquell Original Restaurant.[17]

48. Společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha by tak činil v roce 2010 cca [25-35] %, v roce 2011 cca [25-35] % a v roce 2012 cca [25-35] %.

49. Ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha budou spojující se soutěžitelé i po uskutečnění spojení čelit konkurenci ze strany dalších provozovatelů obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby, mezi které patří následující společnosti: Fresh Foods Central Europe spol. s r.o. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha restauraci Subway), jejíž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval v rozmezí 5 – 15 %, Letiště Praha, a.s. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha Restaurant Letiště Praha), jejíž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval v rozmezí 15 – 25 %, McDonald´s ČR spol. s r.o. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha restauraci McDonald´s – I´m lovin´ it), jejíž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval v rozmezí 25 – 35 %, AmRest Coffee s.r.o. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha restauraci Starbucks), jejíž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval v rozmezí 5 – 15 %, ROKAFE, s.r.o. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha restauraci LA TAZZA) a PFV s.r.o. (provozující ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha obchod Pause Café Mattoni T2), jejichž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval pod hranicí 5 %.

50. V důsledku posuzovaného spojení by společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha přesahoval 25 % jako hranici, při jejímž nepřekročení obvykle nevznikají vážné obavy z narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu.[18] Zároveň však z údajů o tržních podílech spojujících se soutěžitelů na tomto trhu vyplývá, že nárůst tržního podílu spojujících se soutěžitelů v důsledku uskutečnění posuzovaného spojení je relativně malý. Současně platí, že na uvedeném trhu působí silné konkurenční subjekty (restaurace), které jsou součástí celosvětově činných soutěžitelů (společnosti McDonald´s či Starbucks), kteří disponují vysokou hospodářskou a finanční silou[19] a silnou obchodní značkou.[20] Uvedení konkurenti, stejně jako další konkurenční obchody, pokrývají ve svém souhrnu svou nabídkou celou škálu sortimentu občerstvení, a to na různých cenových úrovních.[21] Tyto konkurenční obchody pak mohou představovat pro konečného zákazníka alternativní zdroje nabídky potravinářských služeb. Uvedené skutečnosti vedou Úřad k závěru o tom, že lze vyloučit narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha v důsledku posuzovaného spojení soutěžitelů.

IV.1.3. Vyhrazená zóna Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha 

51. Soutěžitel LAGARDERE SERVICES na v úvahu přicházejícím relevantním trhu koncesovaných potravinářských služeb na území vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha až do konce srpna 2013 nepůsobil, od září 2013 zde jeho dceřiná společnost (HDS Retail Czech Republic, a.s.) provozuje obchod PAUL, který v měsících září a říjen roku 2013 dosáhl na trhu koncesovaných potravinářských služeb tržního podílu cca [15-25] %. Nabývaný soutěžitel Airest dosáhl ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha na trhu koncesovaných potravinářských služeb tržního podílu, který v roce 2010 činil cca [65-75] %, v roce 2011 cca [75-85] %, v roce 2012 cca [65-75] % a v jednotlivých měsících roku 2013 počínaje lednem a konče srpnem, tj. před otevření obchodu PAUL, se pohyboval v rozmezí [65-85] %, zatímco v září a říjnu roku 2013 činil cca [65-75] %. Nabývaný soutěžitel Airest provozuje ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha následující obchody, které poskytují koncesované potravinářské služby: Smetana Café, Pilsner Urquell Original Restaurant A, Pilsner Urquell Original Restaurant B a Wine & More.

52. Zatímco v období od roku 2010 do srpna (včetně) roku 2013 působil na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha ze spojujících se soutěžitelů pouze Nabývaný soutěžitel, jehož tržní podíl činil v roce 2010 cca [65-75] %, v roce 2011 cca [75-85] %, v roce 2012 cca [65-75] % a v období od ledna do srpna roku 2013, tj. před otevřením obchodu PAUL, se tento tržní podíl pohyboval v rozmezí [65-85] %.

53. Po otevření obchodu PAUL (od září roku 2013) se společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha pohyboval v rozmezí [75-85] %.

54. Ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha působí i konkurenční provozovatelé obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby, mezi které patří následující společnosti: PFV s.r.o. (provozující ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha obchod Pause Café Mattoni T1) a Letiště Praha, a.s. (provozující ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha Restaurant The Globe včetně Airport Restaurantu, který je jeho součástí), jejichž tržní podíl se po celé sledované období pohyboval v rozmezí 5 – 15 %, a NUDE Juice and Smoothie co., s.r.o. (provozující ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha Nude Juice bar), jejíž tržní podíl se v letech 2010 až 2012 pohyboval v rozmezí 5 – 15 % a v současnosti (počítáno za září a říjen roku 2013, tj. po otevření obchodu PAUL) se pohybuje pod hranicí 5 %.

55. Velice vysoký společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a skutečnost, že spojující se se soutěžitelé na Terminálu 1 celkově provozují více obchodů (5), než kolik činí celkový počet obchodů zde provozovaných jejich konkurenty (3), vede Úřad k obavě, že po spojení se sníží již nyní omezená možnost volby konečných zákazníků mezi jednotlivými poskytovateli koncesovaných potravinářských služeb v prostorách tohoto terminálu. Úřad se přitom obává, že zbývající konkurenční obchody nebudou dostatečnou protiváhou obchodů zde provozovaných spojujícími se soutěžiteli. V důsledku posuzovaného spojení by mohlo dojít ke vzniku či posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů a spojením vzniklý soutěžitel by disponoval takovou tržní silou, která by mu umožnila omezit soutěž na relevantním trhu, aniž by se musel uchylovat ke koordinovanému chování.

56. Tato zjištění vedla Úřad k předběžnému závěru, že spojení soutěžitelů vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha.

57. Účastník řízení navrhl Úřadu závazek převodu jednoho svého obchodu umístěného ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, kterým by uvedenou obavu Úřadu ve vztahu k trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 uvedeného letiště odstranil. Realizace převodu jednoho obchodu Účastníka řízení bude mít za následek, že ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha bude i po uskutečnění předmětného spojení nejsilnější soutěžitel na trhu vystaven konkurenci stejného počtu (tj. 4) konkurenčních obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby, jako je tomu nyní. Tato skutečnost ve spojení s charakteristikami prodejny, která má být předmětem převodu, a potenciálem růstu jejích tržeb, vede Úřad k závěru, že v důsledku posuzovaného spojení bude možnost volby konečných zákazníků koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1 letiště zachována na úrovni srovnatelné se stavem před spojením a že v důsledku spojení nebude narušena hospodářská soutěž na trhu koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 1 letiště. Posouzením navrženého závazku se Úřad blíže zabývá v kapitole „V. Závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže“.

IV.1.4. Vyhrazená zóna Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha 

58. Soutěžitel LAGARDERE SEVICES vstoupil na v úvahu přicházející relevantní trh koncesovaných potravinářských služeb na území vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha až v září 2013, kdy zde jeho dceřiná společnost (HDS Retail Czech Republic, a.s.) začala provozovat rovněž obchod PAUL, který v měsících září a říjen roku 2013 dosáhl na trhu koncesovaných potravinářských služeb tržního podílu [5-15] %. Nabývaný soutěžitel Airest dosáhl ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha na trhu koncesovaných potravinářských služeb tržního podílu, který v letech 2010 až 2012 činil cca [75-85] % a v jednotlivých měsících roku 2013 počínaje lednem a konče říjnem se pohyboval v rozmezí [85-95] % a v rozmezí [75-85] % v měsících září a říjen 2013. Nabývaný soutěžitel Airest provozuje ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha následující obchody, které poskytují koncesované potravinářské služby: Black & White Bar, deCanto – Wine Bar, Shorty´s Pub, Porto Café Restaurant, Pilsner Urquell Original Restaurant C, Coke Point a Aeroporto Café.

59. Zatímco v období od roku 2010 do srpna (včetně) roku 2013 působil na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha ze spojujících se soutěžitelů pouze Nabývaný soutěžitel, jehož tržní podíl činil v letech 2010 až 2012 cca [75-85] % a v období od ledna do srpna roku 2013 se tento tržní podíl pohyboval v rozmezí [85-95] %.

60. Po otevření obchodu PAUL (od září roku 2013) se společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha pohyboval v rozmezí [85-95] %.

61. Ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha poskytuje koncesované potravinářské služby jediný konkurent, společnost K.V.P. Gastro a.s., která provozuje ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha obchod El Mundo del Tabaco & Café. Její tržní podíl se v celém sledovaném období pohybuje v rozmezí 5 – 15 %.

62. Velice vysoký společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha a skutečnost, že spojující se soutěžitelé ve vyhrazené zóně Terminálu 2 celkově provozují celkem 8 obchodů oproti jedinému obchodu zde provozovanému jejich konkurentem, vedlo Úřad k obavě, že po spojení se sníží již nyní omezená možnost volby konečných spotřebitelů mezi jednotlivými poskytovateli koncesovaných potravinářských služeb v prostorách tohoto terminálu. Úřad se přitom obává, že zbývající konkurenční obchod nebude dostatečnou protiváhou obchodů zde provozovaných spojujícími se soutěžiteli. V důsledku posuzovaného spojení by mohlo dojít ke vzniku či posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů a spojením vzniklý soutěžitel by disponoval takovou tržní silou, která by mu umožnila omezit soutěž na relevantním trhu, aniž by se musel uchylovat ke koordinovanému chování.

63. Tato zjištění vedla Úřad k předběžnému závěru, že spojení soutěžitelů vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

64. Účastník řízení navrhl Úřadu závazek převodu jednoho svého obchodu umístěného ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, kterým by uvedenou obavu Úřadu ve vztahu k trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 uvedeného letiště odstranil. Realizací převodu jednoho svého obchodu bude mít za následek, že ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha bude i po uskutečnění předmětného spojení nejsilnější soutěžitel na trhu vystaven konkurenci stejného počtu (2) konkurenčních obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby, jako je tomu nyní. Tato skutečnost ve spojení s charakteristikami prodejny, která má být předmětem převodu, a potenciálem růstu jejích tržeb, vede Úřad k závěru, že v důsledku posuzovaného spojení bude možnost volby konečných zákazníků koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 2 letiště zachována na úrovni srovnatelné se stavem před spojením a že v důsledku spojení nebude narušena hospodářská soutěž na trhu koncesovaných potravinářských služeb v prostorách vyhrazené zóny Terminálu 2 letiště. Posouzením navrženého závazku se Úřad blíže zabývá v kapitole „V. Závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže“.

IV.1.5. Území tvořené a) veřejnou zónou a vyhrazenou zónou Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a b) veřejnou zónou a vyhrazenou zónou Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha 

65. Pokud by byl relevantní trh koncesovaných potravinářských služeb tvořen územím zahrnujícím veřejnou zónu Letiště Václava Havla Praha a vyhrazenou zónou Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, činil by společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů v letech 2010 až 2012 cca [35-45] % a v jednotlivých měsících leden až říjen 2013 by se pohyboval v rozmezí [35-55] %.

66. V případě, že by byl relevantní trh koncesovaných potravinářských služeb tvořen územím zahrnujícím veřejnou zónu Letiště Václava Havla Praha a vyhrazenou zónu Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů by se v letech 2010 až 2012 pohyboval v intervalu cca [55-65] % a v jednotlivých měsících leden až říjen roku 2013 cca [55-75] %.

67. Spojující se soutěžitelé a jejich konkurenti provozují v případě obou výše naznačených variant relevantního trhu obchody poskytující koncesované potravinářské služby, které jsou uvedeny v kapitolách tohoto rozhodnutí, které se věnují postavení spojujících se soutěžitelů a jejich konkurentů ve veřejné zóně, vyhrazené zóně Terminálu 1 a vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

68. V případě obou uvedených geografických variant relevantního trhu koncesovaných potravinářských služeb by spojující se soutěžitelé po uskutečnění spojení disponovali tržním podílem nad hranicí [35-45] % a jimi provozovaný počet obchodů poskytujících koncesované potravinářské služby by převyšoval počet konkurenčních obchodů[22] provozovaných v těchto částech Letiště Václava Havla Praha. Tato zjištění by mohla vést Úřad k obavě, že po spojení dojde k omezení volby konečných zákazníků mezi jednotlivými poskytovateli koncesovaných potravinářských služeb na naznačených variantách relevantního trhu s možným následkem zvýšení ceny nabízených potravin a nápojů, přičemž zbývající konkurenční obchody nebudou dostatečnou protiváhou obchodů provozovaných spojujícími se soutěžiteli.

69. Na druhou stranu však je třeba vzít v úvahu zjištění, že v obou uvedených geografických variantách trhu koncesovaných potravinářských služeb jsou spojující se soutěžitelé vystaveni konkurenci silných konkurenčních subjektů (restaurací), které jsou součástí celosvětově činných soutěžitelů (společnosti McDonald´s či Starbucks) s vysokou hospodářskou a finanční silou a silnou obchodní značkou, jejichž obchody či restaurace jsou umístěny ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha (viz výše kapitola IV.1.2., ve které se Úřad zabývá dopady spojení na trh koncesovaných potravinářských služeb ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha).

70. Stejně tak je třeba přihlédnout k tomu, že v těch částech Letiště Václava Havla Praha, v nichž Úřad spatřoval obavy z narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb (tj. na území vyhrazené zóny Terminálu 1 a na území vyhrazené zóny Terminálu 2), byly tyto obavy odstraněny kombinací Účastníkem řízení přijatého závazku převodu dvou svých prodejen a charakteristikou těchto prodejen a potenciálem růstu jejich tržeb.

71. Navíc Úřad přihlédl k tomu, že tržní podíl spojujících se soutěžitelů v těchto částech Letiště Václava Havla Praha je relativně vysoký dlouhodobě, přičemž v důsledku posuzovaného spojení se dochází k relativně malé změně.

72. V situaci, kdy spojení nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb ani na území veřejné zóny Letiště Václava Havla Praha, ani na území vyhrazených zón jeho dvou terminálů, uzavírá Úřad, že tím spíše nebude spojení vzbuzovat obavy z narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb, byl-li by geograficky vymezen kombinací území veřejné zóny letiště a buď územím vyhrazené zóny Terminálu 1, nebo územím vyhrazené zóny Terminálu 2.

IV.1.6. Shrnutí dopadů spojení na trh koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha

73. V důsledku předmětného spojení budou spojující se soutěžitelé disponovat vysokým společným tržním podílem na jednotlivých, v úvahu přicházejících, relevantních trzích, přičemž tento vysoký tržní podíl by (i) ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a (ii) ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha mohl vést k omezení volby mezi jednotlivými poskytovateli služeb koncesovaných potravinářských služeb a ke vzniku situace, kdy by konkurenční obchody v uvedených prostorech Letiště Václava Havla Praha nepředstavovaly dostatečnou protiváhu obchodům zde provozovaných spojujícími se soutěžiteli. Úřad se tak domnívá, že v důsledku spojení by mohlo dojít ke vzniku či posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů a spojením vzniklý soutěžitel by disponoval takovou tržní silou, která by mu umožnila omezit soutěž na relevantním trhu, aniž by se musel uchylovat ke koordinovanému chování. Takové postavení spojujících se soutěžitelů na zkoumaných relevantních trzích by vedlo k omezení volby konečného zákazníka a možnému zvýšení ceny nabízených produktů. Úřad se tak předběžně domníval, že spojení vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. V reakci na tuto obavu Úřadu navrhl Účastník řízení závazky, kterými by uvedenou obavu odstranil (viz dále kapitola „V. Závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže“).

IV.2. Posouzení dopadů spojení na trhu travel retail

74. Oba spojující se soutěžitelé působí rovněž na trhu „travel retail“, který z pohledu věcného představuje maloobchodní prodej produktů, které jsou tradičně prodávány v rámci mezinárodní přepravy a mezi které patří např. kosmetika a parfémy, alkoholické nápoje, luxusní zboží (např. hodinky nebo šperky), módní doplňky (např. peněženky, klíčenky, kravaty, šátky, atd.), dále tabák, cukrovinky, hračky, suvenýry, elektronika, tisk a knihy. Tento trh může být geograficky tvořen územím širším, než je Letiště Václava Havla Praha, a to např. až územím celého Evropského hospodářského prostoru.

75. Na trhu „travel retail“ na letištích v rámci Evropského hospodářského prostoru dosahuje skupina LAGARDERE tržního podílu cca [5-15] %, zatímco Nabývaný soutěžitel v posuzované oblasti dosahuje v rámci Evropského hospodářského prostoru tržního podílu cca [0-5] %. Společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů tak bude po uskutečnění spojení činit v rámci Evropského hospodářského prostoru cca [5-15] %.

76. Na posuzovaném relevantním trhu budou spojující se soutěžitelé i po spojení čelit tlaku významných celosvětově působících konkurentů, jako jsou např. podnikatelské skupiny Autogrill, Gebrüder Heinemann, The Nuance Group, Aer Rianta International, Dufry nebo Duty Free Shops.

77. Vzhledem k této výši tržního podílu i ke skutečnosti, že na tomto trhu působí řada konkurentů, nevzbuzuje předmětné spojení soutěžitelů ve vztahu k trhu „travel retail“ vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

V. Závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže

78. Ve smyslu § 17 odst. 4 zákona může Úřad povolení spojení podmínit splněním závazků, které ve prospěch zachování účinné soutěže Úřadu navrhli spojující se soutěžitelé před zahájením řízení o povolení spojení nebo v jeho průběhu. Přitom zákon v § 17 odst. 4 věta třetí stanoví, že pokud spojující se soutěžitelé navrhnou závazky v průběhu prvních 30 dnů řízení, prodlužuje se lhůta pro vydání rozhodnutí podle § 16 odst. 2 zákona o 15 dnů.

79. Při přijímání závazků ve prospěch zachování účinné soutěže Úřad dlouhodobě prosazuje stanovisko, že obecně jsou nejvhodnějším typem závazky strukturální povahy. Tento druh závazků je preferován zejména při odstraňování obav z narušení hospodářské soutěže v případech plynoucích z možného vzniku či posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů na relevantním trhu v důsledku horizontálních spojení, neboť jejich účinky jsou efektivní, jejich plnění nevyžaduje dlouhodobé sledování, a jsou tak snadněji kontrolovatelné.

80. V posuzovaném případě navrhl Účastník řízení podáním ze dne 9. 1. 2014,[23] tedy v průběhu 30 dnů od zahájení řízení (tj. v první fázi řízení), závazky k zachování účinné hospodářské soutěže. Lhůta pro vydání rozhodnutí stanovená v § 16 odst. 2 zákona se tedy v souladu s § 17 odst. 4 zákona prodloužila o 15 dnů. Navržené závazky byly v podání ze dne 9. 1. 2014 vyjádřeny v obecné podobě, přičemž Účastník řízení současně uvedl, že je připraven s Úřadem o konkrétní podobě navržených závazků jednat a konečné podobě závazky navrhnout na začátku druhé fáze řízení.

81. Před koncem první fáze řízení nebyl Účastníkem řízení obecně formulovaný návrh závazků upřesněn do takové podoby, aby mohl Úřad posoudit, zda (i) jsou závazky způsobilé odstranit vážné obavy Úřadu z podstatného narušení hospodářské soutěže na zkoumaných trzích a (ii) zda jsou realizovatelné a do budoucna transparentní a kontrolovatelné. O této skutečnosti Úřad informoval Účastníka řízení ve svém Oznámení o pokračování v řízení, přičemž nekonkretizovaná podoba navržených závazků ve spojení s Úřadem identifikovanými obavami z narušení hospodářské soutěže na zkoumaných trzích byly důvodem, pro který Úřad pokračoval v řízení o povolení spojení.

82. V průběhu druhé fáze řízení konkretizoval Účastník řízení podáním ze dne 5. 2. 2014[24] prodejny, které by měly být předmětem závazků odprodeje, přičemž zdůvodnil jejich výběr a poskytl Úřadu údaje o těchto prodejnách, které Úřadu umožní posouzení navržených závazků. Tyto údaje o prodejnách Účastník dále k výzvě Úřadu ze dne 7. 2. 2014[25] podáním ze dne 11. 2. 2014[26] doplnil. Poté Úřad sdělil Účastníkovi řízení podáním ze dne 17. 2. 2014,[27] že Účastníkem řízení k převodu navržené prodejny lze považovat za způsobilý předmět navržených závazků. Následně Účastník svými podáními ze dne 2. 4. 2014[28], 9. 4. 2014[29] a 23. 5. 2014[30] upřesnil navržené závazky do konečné podoby, ve které pak byly tyto závazky posouzeny Úřadem.

V.1. Závazky navržené Účastníkem řízení

83. Jak bylo výše uvedeno, spočívá obava Úřadu z podstatného narušení účinné hospodářské soutěže v oblasti poskytování koncesovaných potravinářských služeb (i) ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a (ii) ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha pro konečného zákazníka (cestujícího).

84. V reakci na uvedenou obavu z narušení hospodářské soutěže v důsledku spojení navrhl Účastník řízení závazky, kterými by Úřad mohl podmínit svoje povolující rozhodnutí v dané věci.

85. Podle navržených závazků se Účastník řízení, tj. společnost LAGARDERE SERVICES, zavázal, že za běžných obchodních podmínek ve lhůtě do 9 měsíců ode dne nabytí možnosti přímo či nepřímo kontrolovat společnost Airest ČR v důsledku nabytí jejích akcií zajistí převod prodejny Wine & More, která je aktuálně provozována společností Airest ČR a která je umístěna v budově Terminálu 1 B na Letišti Václava Havla Praha (a je vedena jako jednotka č. B137). Cílem navrhovaného odprodeje uvedené prodejny, resp. převodu práv k užívání prostor, v nichž je uvedená prodejna umístěna, je odstranění obavy Úřadu z narušení hospodářské soutěže v důsledku spojení na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené části Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha.

86. Dále se Účastník řízení, tj. společnost LAGARDERE SERVICES, zavázal, že za běžných obchodních podmínek ve lhůtě do 9 měsíců ode dne nabytí možnosti přímo či nepřímo kontrolovat společnost Airest ČR v důsledku nabytí jejích akcií zajistí převod prodejny deCanto, která je aktuálně provozována společností Airest ČR a která je umístěna v oblasti Food Courtu, v budově Terminálu 2 D na Letišti Václava Havla Praha (a je vedena jako jednotka č. 2042). Cílem navrhovaného odprodeje uvedené prodejny, resp. převodu práv k užívání prostor, v nichž je uvedená prodejna umístěna, je odstranění obavy Úřadu z narušení hospodářské soutěže v důsledku spojení na trhu koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené části Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

87. Účastník řízení v dalším bodě závazků upřesnil, že navržené závazky převodu prodejen Wine& More a deCanto se vztahují na (i) majetek, který je nezbytný pro zajištění životaschopnosti a konkurenceschopnosti těchto prodejen, a související závazky, (ii) část nájemní smlouvy vztahující se k těmto prodejnám a (iii) zaměstnance pracující v místě těchto prodejen.

88. Dále se Účastník řízení zavázal, že prodejny (provozovny), které mají být převedeny, převede na jednoho nebo více takových nabyvatelů, kteří v době realizace daného převodu budou na Účastníkovi řízení či na osobách jím přímo či nepřímo kontrolovaných, osobách, které přímo či nepřímo jej kontrolují, nebo osobách, které přímo či nepřímo kontroluje stejná osoba, která přímo či nepřímo kontroluje Účastníka řízení, vlastnicky, finančně a personálně nezávislí a kteří mají předpoklady k udržení a rozvoji restauračního zařízení v prostorách prodejen předmětu převodu, přičemž konečný výběr nabyvatele, resp. nabyvatelů podléhá předchozímu souhlasu ze strany Úřadu.

89. Současně se Účastník řízení zavázal k tomu, že do dne realizace jednotlivých závazků převodu nebude předmět převodu zatěžovat závazky nad rámec běžné provozní činnosti tak, aby zůstala zachována celková hodnota předmětu převodu ke dni vydání rozhodnutí o povolení posuzovaného spojení soutěžitelů.

90. Rovněž tak se Účastník řízení, na záruku toho, že se nebude po určitou dobu snažit o zpětné nabytí převáděných prodejen, zavázal zajistit, že po dobu 5 let ode dne realizace závazků převodu se on sám, osoba jím přímo či nepřímo kontrolovaná, osoba, která jej přímo či nepřímo kontroluje, nebo osoba, kterou přímo či nepřímo kontroluje stejná osoba, která přímo či nepřímo kontroluje Účastníka řízení, nestane provozovatelem převáděných prodejen a/nebo ani v prostorách převáděných prodejen nebude provozovat jiné restaurační zařízení.

91. Poslední ze závazků přijatých Účastníkem řízení je závazkem kontrolního charakteru, kterým Účastník řízení ve stanovené lhůtě doloží splnění závazků převodu (s výjimkou závazku uvedeného v bodě VI. výroku tohoto rozhodnutí).

V.2. Hodnocení závazků přijatých Účastníkem řízení ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže

92. Úřad Účastníkem řízení navržené závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže posoudil především z pohledu, zda jsou způsobilé odstranit jeho předběžné vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na trhu poskytování koncesovaných potravinářských služeb (i) ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a (ii) ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha. Při hodnocení navržených závazků Úřad přihlédl také k tomu, zda se jedná o závazky snadno realizovatelné a do budoucna transparentní a kontrolovatelné.

93. Úřad má za to, že navržené závazky reagují na obavy Úřadu z možného narušení hospodářské soutěže zejména v důsledku zvýšení tržní síly Účastníka řízení na trhu koncesovaných potravinářských služeb (i) ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a (ii) ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, a to z níže uvedených důvodů.  

94. Smyslem navržených závazků je zachování možnosti zákazníků (cestujících) vybírat si mezi poskytovateli koncesovaných potravinářských služeb na území vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a území vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, v rozsahu srovnatelném se stavem před posuzovaným spojením.

95. Toho lze dosáhnout podle přesvědčení Úřadu tak, že Účastník řízení převede vždy po jedné ze svých prodejen nacházejících se ve vyhrazené zóně Terminálů 1 a 2 na konkurenčního poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb, který ve vyhrazené zóně příslušného Terminálu aktuálně nepůsobí. Převedená prodejna bude ve vyhrazené zóně příslušného Terminálu přestavovat konkurenčního poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb a bude představovat pro zákazníky (cestující) alternativu k těm prodejnám nabízejícím koncesované potravinářské služby, které si spojující se soutěžitelé ve vyhrazené zóně příslušného Terminálu ponechají.

96. Účastník řízení navrhl převod prodejny Wine & More, umístěné ve vyhrazené zóně Terminálu 1, a prodejny deCanto, umístěné ve vyhrazené zóně Terminálu 2, neboť podle něho tyto mohou představovat alternativu ke dvěma prodejnám PAUL, které provozují spojující se soutěžitelé ve vyhrazené zóně Terminálu 1 a ve vyhrazené zóně Terminálu 2. Svůj výběr zdůvodnil Účastník řízení tím, že a) prodejna Wine & More (vyhrazená zóna Terminálu 1) a prodejna deCanto (vyhrazená zóna Terminálu 2) mají srovnatelný obrat s prodejnami PAUL, s nimiž budou ve vyhrazené zóně Terminálu 1, resp. ve vyhrazené zóně Terminálu 2, soupeřit, b) obě prodejny navrhované k převodu mají či mohou mít srovnatelný sortiment se zmíněnými prodejnami PAUL, když obě prodejny nabízejí občerstvení připravované na místě, speciality, studenou kuchyni (sušenou šunku, sýry) obdobně jako prodejny PAUL, a obě prodejny nejsou specializovanými kavárnami nebo restauracemi, a jejich nabídka tak může být považována za srovnatelnou s nabídkou prodejen PAUL (při vědomí toho, že PAUL je natolik specifický koncept, že se obtížně přirovnává k jiným stávajícím konceptům, a to nejen na Letišti Václava Havla Praha). Stejně tak ve prospěch toho, že převáděné prodejny budou způsobilými alternativami k prodejnám PAUL, svědčí podle Účastníka řízení to, že obě prodejny se nacházejí na centrálních místech vyhrazené zóny Terminálu 1, resp. Terminálu 2, a nejedná se tedy o prodejny v místech, kde by nebyl významný pohyb cestujících (zákazníků).

97. Úřad posoudil charakteristiky prodejen Wine & More a deCanto, které Účastník řízení navrhl převést. V této souvislosti Úřad uvádí, že obrat, který každá z prodejen Wine & More a deCanto dosahovala poskytováním koncesovaných potravinářských služeb, je nižší než obrat prodejen PAUL, se kterými budou ve vyhrazené zóně Terminálu 1 (týká se prodejny Wine & More) a vyhrazené zóně Terminálu 2 (týká se prodejny de Canto).[31] Naproti tomu však stojí zjištění, že prodejny Wine & More a deCanto disponují větší obchodní plochou než s nimi srovnávané prodejny PAUL.[32]

98. Z pohledu sortimentu lze konstatovat, že v současné době prodejny Wine & More a deCanto nabízejí občerstvení připravované na místě, speciality, studenou kuchyni (sušenou šunku, sýry), ale i vína či čepované pivo. Prodejny PAUL, se kterými jsou prodejny Wine & More a deCanto srovnávány, nabízejí široký sortiment občerstvení, který zahrnuje různé typy pečiva, sendviče, ale i např. dezerty, cukrovinky a zákusky, polévky nebo kávu. Prodejny PAUL tak představují do značné míry specifický koncept obtížně srovnatelný s jinými koncepty obchodů nabízejících občerstvení na Letišti Václava Havla Praha, ale i mimo toto letiště.

99. Budoucí nabyvatelé prodejen Wine & More a deCanto ale mají volnost při volbě pojetí nabyté prodejny, včetně např. jejího sortimentu a ceny, za kterou budou občerstvení nabízet konečným zákazníkům (nemusí se držet prodejního konceptu, jenž je v současnosti využíván Nabývaným subjektem).

100. S ohledem na smysl navrhovaných závazků, kterým je zachování stejného počtu konkurenčních obchodů jako v době před spojením (resp. zachování možnosti zákazníků vybírat si ze stejného počtu konkurenčních obchodů nabízejících v příslušné části Letiště Václava Havla Praha občerstvení), Úřad uvádí, že v důsledku předmětného spojení dojde jak na území vyhrazené zóny Terminálu 1, tak na území vyhrazené zóny Terminálu 2 ke snížení možnosti výběru o jednu restauraci nezávislou na nejsilnějším tržním subjektu (skupině Airest), kterou je obchod PAUL, jež začal v těchto zónách letiště v nedávné době nově (od září 2013) působit. V důsledku spojení realizovaného v podobě upravené závazky pak počet nezávislých restaurací na předmětných trzích zůstane zachován.

101. Uvedené skutečnosti nasvědčují tomu, že pokud budoucí nabyvatelé prodejen Wine & More a deCanto zvolí vhodný formát obchodu (restaurace, občerstvení), a to jak z pohledu nabízeného sortimentu zboží a služeb občerstvení, tak z pohledu cen tohoto zboží a služeb, budou mít vytvořený prostor k tomu, aby se jimi nabyté prodejny Wine & More a deCanto mohly stát efektivní konkurencí obchodům, které již nyní ve vyhrazené zóně Terminálu 1 a ve vyhrazené zóně Terminálu 2 působí. Takto budou vytvořeny podmínky a potenciál k tomu, aby byla zachována alespoň stávající úroveň konkurenčního prostředí ve vyhrazené zóně Terminálu 1 a ve vyhrazené zóně Terminálu 2.

102. Po posouzení charakteristik prodejen navržených Účastníkem řízení k převodu se Úřad domnívá, že prodejny Wine & More a deCanto jsou způsobilým předmětem navržených závazků,[33] jejichž převodem budou odstraněny Úřadem identifikované předběžné obavy z narušení hospodářské soutěže v oblasti koncesovaných potravinářských služeb v oblasti na Letišti Václava Havla Praha.

103. V souvislosti s převodem uvedených dvou prodejen, ke kterému se zavázal Účastník řízení, je třeba text závazků vykládat tak, že nabyvatelem převáděných prodejen Wine & More a deCanto buď mohou být dva odlišné subjekty, nebo obě tyto prodejny může nabýt jeden subjekt.

104. Převod dvou výše uvedených prodejen se promítne do situace na zkoumaných relevantních trzích v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha následujícím způsobem.

105. Ve vztahu k území vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha dojde v důsledku realizace navrženého závazku spočívajícího v převodu prodejny Wine & More k poklesu tržního podílu spojením vzniklého soutěžitele oproti stavu bez závazku o cca [0-5] %, který se tak sníží z cca [75-85] % (září 2013), resp. z cca [75-85] % (říjen 2013) a bude dosahovat výše cca [75-85] %. Současně v souvislosti s převodem obchodní jednotky aktuálně provozované Nabývaným soutěžitelem dojde ke vstupu konkurenčního poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb (kterým se stane nový provozovatel převáděné prodejny Wine & More) do vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha. Především však Úřad konstatuje, že ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha bude před i po uskutečnění spojení působit stejný počet soutěžitelů (resp. jejich obchodů) poskytujících koncesované potravinářské služby. Společný tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele bude sice vyšší než před spojením, avšak současně realizací závazku převodu prodejny Wine & More vznikne potenciál, aby budoucí nabyvatel této prodejny získal ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha vyšší tržby, a tím i silnější postavení na trhu koncesovaných potravinářských služeb, když nově vstoupivší konkurenční poskytovatel koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha bude mít možnost a volnost strukturovat svou nabídku sortimentu a služeb občerstvení v uvedené části Letiště Václava Havla Praha, pokud jde o šíři a cenu nabízeného sortimentu, tak, aby představoval pro zákazníky (cestující) alternativu ke službám občerstvení, které jsou nabízeny v uvedené části Letiště Václava Havla Praha prodejnami spojením vzniklého soutěžitele, zejména pak s prodejnou PAUL. Úřad má za to, že tak budou vytvořeny podmínky k tomu, aby byla zachována alespoň stávající úroveň konkurenčního prostředí ve vyhrazené zóně Terminálu 1.

106. Ve vztahu k území vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha dojde v důsledku realizace navrženého závazku spočívajícího v převodu prodejny deCanto k poklesu tržního podílu spojením vzniklého soutěžitele oproti stavu bez závazku o cca [0-5] %, který se tak sníží z cca [85-95] % (září 2013), resp. z cca [85-95] % (říjen 2013) a bude dosahovat výše cca [85-95] %. Současně v souvislosti s převodem obchodní jednotky aktuálně provozované Nabývaným soutěžitelem (resp. společností Airest ČR) dojde ke vstupu konkurenčního poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb (kterým bude nový provozovatel převáděné prodejny deCanto) do vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha. Především však Úřad konstatuje, že ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha bude před i po uskutečnění spojení působit stejný počet soutěžitelů (resp. jejich obchodů) poskytujících koncesované potravinářské služby. Společný tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele bude sice vyšší než před spojením, avšak současně realizací závazku převodu prodejny deCanto vznikne potenciál, aby budoucí nabyvatel této prodejny získal ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha vyšší tržby, a tím i silnější postavení na trhu koncesovaných potravinářských služeb, když nově vstoupivší konkurenční poskytovatel koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha bude mít možnost a volnost strukturovat svou nabídku sortimentu a služeb občerstvení v uvedené části Letiště Václava Havla Praha, pokud jde o šíři a cenu nabízeného sortimentu, tak, aby představoval pro zákazníky (cestující) alternativu ke službám občerstvení, které jsou nabízeny v uvedené části Letiště Václava Havla Praha prodejnami spojením vzniklého soutěžitele, zejména pak s prodejnou PAUL. Úřad má za to, že tak budou vytvořeny podmínky k tomu, aby byla zachována alespoň stávající úroveň konkurenčního prostředí ve vyhrazené zóně Terminálu 2.

107. Pro proveditelnost navržených závazků převodu je důležité to, aby společnosti Český Aeroholding, a.s., případně Letiště Praha, a. s., které jako monopolní provozovatelé (poskytovatelé) letištní infrastruktury na Letišti Václava Havla Praha, s nimiž stávající provozovatelé převáděných prodejen Wine & More a deCanto mají uzavřeny na dobu určitou nájemní smlouvy, na základě kterých je jim umožněno provozovat v příslušných prostorách Letiště Václava Havla Praha uvedené dvě prodejny, nebránily změnám v nájemních vztazích k převáděným prodejnám tak, aby mohl být Účastníkem řízení přijatý závazek převodu realizován.[34]

108. K tomu Účastník řízení Úřadu doložil, že společnost Český Aeroholding, a.s. vyjádřila souhlas s tím, že bude respektovat Účastníkem řízení přijaté závazky převodu prodejen, které předpokládají ukončení nájemního vztahu se stávajícími provozovateli převáděných prodejen Wine & More a deCanto  a pronájem těchto prodejen (resp. prostorů, na nichž se tyto prodejny na Letišti Václava Havla Praha nacházejí) třetímu subjektu, dále, že nebude převodu uvedených prodejen bránit a poskytne spojujícím se soutěžitelům (resp. společnosti Airest ČR, která je nynějším nájemcem a provozovatelem převáděných prodejen Wine & More a deCanto) součinnost nezbytnou k realizaci převodu. K tomu je třeba uvést i to, že nájem prostor, na nichž jsou provozovány (i) prodejna Wine & More ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a (ii) prodejna deCanto ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, má podle příslušné nájemní smlouvy mezi provozovatelem letiště a společností Airest ČR trvat do [ … obchodní tajemství … ] s tím, že tato doba nájmu může být na základě písemné výzvy nájemce doručené pronajímateli opakovaně prodlužována o období dalších [ … obchodní tajemství … ], a to nevýše třikrát. Subjekty, na které budou při realizaci navržených závazků převedeny prodejny Wine & More a deCanto, tak budou mít prostor pro to, aby pokračovaly v provozování těchto prodejen v příslušných částech Letiště Václava Havla Praha.

109. V této souvislosti Úřad dále uvádí, že před vlastním uskutečněním závazků odprodeje bude mít možnost zkontrolovat, zda Účastníkem řízení vybraný nabyvatel splňuje požadovaná výše uvedená kritéria, a tím i vyloučit možnost prodeje převáděných aktiv nezpůsobilému subjektu. Schválení vhodného nabyvatele přitom nesouvisí s případným splněním či nesplněním notifikačních kritérií, tedy povinností podat návrh na povolení spojení soutěžitelů ze strany nabyvatele předmětu převodu. To znamená, že Účastník řízení je povinen v souladu s přijatým závazkem požádat Úřad o schválení vhodného nabyvatele i tehdy, pokud tato akvizice nebude spojením soutěžitelů ve smyslu § 12 zákona, podléhajícím podle § 13 zákona povolení Úřadu.

110. V souvislosti s bodem III. závazků Účastníka řízení, ve kterém je upřesněno, co má být v rámci prodejen Wine & More a deCanto převedeno, Úřad uvádí, že pokud nabyvatel, případně nabyvatelé těchto prodejen nebudou mít zájem o převod určitého majetku a/nebo určitých zaměstnanců převáděných prodejen nebo takoví zaměstnanci z jakýchkoli důvodů odmítnou přejít k novému zaměstnavateli, jak se předvídá v bodě III. závazků Účastníka řízení, a nedojde tak k převodu určitého majetku a/nebo určitých zaměstnanců, nelze tuto skutečnost vykládat jako nesplnění Účastníkem řízení navržených závazků převodu prodejen Wine & More a deCanto, pokud současně bude zachována provozuschopnost Předmětu převodu.  

111. Další přijatý závazek Účastníka řízení, tj. povinnost nezatěžovat předmět převodu závazky nad rámec běžné provozní činnosti, vyplývá z potřeby zachování majetkové hodnoty předmětu převodu, která je dána v okamžiku vydání tohoto rozhodnutí tak, aby byl tento co možná nejsnáze převoditelný a byl schopen podnikatelské činnosti jako běžný soutěžitel.

112. Pokud jde o stanovení délky lhůty pro splnění strukturálních závazků, Úřad v obecné rovině konstatuje, že pro jejich efektivní působení na udržení a rozvoj hospodářské soutěže je nezbytná jejich rychlá implementace. V případech strukturálních závazků spočívajících veformě prodeje či převodu aktiv spojujících se soutěžitelů potenciálnímu zájemci či zájemcům Úřad zpravidla považuje za nejdelší akceptovatelnou lhůtu pro uskutečnění požadovaného převodu dobu odpovídající jednomu roku, což je doba, v rámci které se pohybuje i závazek přijatý Účastníkem řízení v tomto případě.

113. Z hlediska materiálního Úřad považuje přijaté závazky za dostačující pro odstranění obav Úřadu z podstatného narušení hospodářské soutěže. Úřad má za to, že předmětné závazky Účastníka řízení mají potenciál zaprvé zajistit snížení tržní síly i tržních podílů spojením vzniklého soutěžitele v těch částech Letiště Václava Havla Praha, v nichž Úřad spatřoval obavy z možných negativních dopadů posuzovaného spojení v oblasti koncesovaných potravinářských služeb, a zadruhé i umožnit vstup konkurenta, který by představoval alternativu ke spojujícím se soutěžitelům.

114. Stejně tak další skutečnosti, jako je strukturální charakter přijatých závazků a s tím spojená jejich snadná kontrolovatelnost, dále oprávnění Úřadu posoudit a schválit vhodnost potenciálního nabyvatele před skutečnou realizací navrhovaných závazků a zákaz, aby se Účastník řízení či osoba z jeho podnikatelské skupiny ve stanovené době stal provozovatelem převáděných prodejen a/nebo v prostorách převáděných prodejen provozoval jiné restaurační zařízení, vedou Úřad k závěru, že při splnění přijatých závazků budou dány podmínky pro uchování soutěžního prostředí na trhu koncesovaných potravinářských služeb na území Letiště Václava Havla Praha alespoň na úrovni srovnatelné se stavem před spojením.

115. V souvislosti s pojmem „běžné obchodní podmínky“, který je použit v textu přijatých závazků, Úřad uvádí, že pod tento pojem zahrnuje veškerý proces vyjednávání o podmínkách prodeje v celé jeho šíři, jenž se neodklání od obvyklého standardu platného v dané oblasti podnikání. Úřad za „běžné podmínky“ považuje zejména veškeré nezbytné podmínky převodu soutěžitele či jeho aktiv, které umožní další jeho efektivní fungování tak, aby předmět prodeje mohl v konečném důsledku působit na relevantním trhu jako efektivní soutěžitel. Obdobně jako v předchozích případech,[35] Úřad upozorňuje, že otázka výše prodejní, resp. kupní ceny aktiv (resp. standardní proces ocenění prodávaného majetku či práv, kdy cena předmětu prodeje reflektuje jeho ekonomickou hodnotu) převáděných v rámci realizace strukturálních závazků, není zásadním faktorem jakkoli omezujícím splnění povinností vyplývajících ze závazků přijatých Účastníkem řízení a uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí Úřadu. Kdyby tomu tak bylo, takový přístup by zaprvé znamenal značnou relativizaci možnosti splnění závazků, neboť v každém případě by Účastník řízení mohl odmítnout plnit přijatý závazek z důvodu, že cena neodpovídá jeho původní představě. V tomto ohledu je podle názoru Úřadu irelevantní, zda nabízená kupní cena bude či nebude z pohledu prodávajícího považována za dostatečnou. Zadruhé je tomu tak zejména proto, že v působnosti Úřadu je výhradně ochrana hospodářské soutěže, přičemž Úřad nevstupuje do obchodních vztahů jednotlivých soutěžitelů, pokud k takovému zásahu nemá zákonný důvod. Takovým důvodem však je odstranění obav z narušení hospodářské soutěže na dotčeném relevantním trhu v důsledku možného vzniku či posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů. Aplikace strukturálního závazku, jakým je odprodej určitých aktiv, je pak nejefektivnějším způsobem ke snížení tržního podílu spojením vzniklého soutěžitele. V případě, kdy Úřad dospěje k závěru, že pro dosažení takového stavu na relevantním trhu, jenž již nebude vzbuzovat obavy z narušení hospodářské soutěže, je nezbytné opatření strukturální povahy, není cena převáděného aktiva, resp. jakákoli snaha prodávajícího o minimalizaci ekonomických ztrát v důsledku „nuceného“ prodeje aktiv, z hlediska Úřadu relevantní.

VI. Námitky třetích osob  

116. V průběhu správního řízení Úřad oslovil konkurenční poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb činné na Letišti Václava Havla Praha.[36] Některé z těchto subjektů vyjádřily ve svých odpovědích připomínky k posuzovanému spojení soutěžitelů. Tyto subjekty vyjádřily následující námitky.

117. Společnost AmRest Coffee s.r.o., která ve veřejné zóně Letišti Václava Havla Praha provozuje kavárnu Starbucks, se domnívá, že posuzované spojení soutěžitelů bude mít vliv na postavení společnosti AmRest Coffee s.r.o. v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha. V důsledku spojení se podle vyjádření společnosti AmRest Coffee s.r.o. dostane spojením vzniklý soutěžitel do „výrazně“ dominantního postavení, a to jak ve vztahu k zákazníkům, tak zejména ve vztahu k pronajímateli prostor (tj. provozovateli Letiště Václava Havla Praha), na nichž jsou provozovány obchody poskytující koncesované potravinářské služby. Dále k tomu společnost AmRest Coffee s.r.o. podotýká, že (i) může dojít k omezení již nyní na Letišti Václava Havla Praha omezené možnosti reklamy (spojením vzniklý soutěžitel má mít lepší vyjednávací pozici ve vztahu k pronajímateli), (ii) může být značně oslabena pozice společnosti AmRest Coffee s.r.o. při případném vyjednávání o úpravě nájemného, (iii) může dojít k přesunu a výměně prostor (v nichž na Letišti Václava Havla Praha spojující se soutěžitelé provozují své obchody poskytující koncesované potravinářské služby) mezi jednotlivými obchody spojením vzniklého soutěžitele tak, aby došlo „k co největšímu konkurenčnímu boji“ (např. umístění dvou kaváren vedle sebe).

118. Společnost PFV s.r.o., která provozuje jeden obchod Pause Café Mattoni ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha a jeden obchod Pause Café Mattoni ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, uvádí, že pokud předmětné spojení soutěžitelů „umožní“ nebo zvýší hospodářskou sílu a postavení spojujících se soutěžitelů na poli jimi nabízených služeb, což se mimo jiné odrazí v cenách jimi nabízeného zboží (potravin a kávy), které nabízí i konkurenční prodejny včetně společnosti PFV s.r.o., bude to mít nepříznivý vliv na postavení společnosti PFV s.r.o. v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha. Dále společnost PFV s.r.o. uvedla, že pokud spojující se soutěžitelé nebudou zneužívat svého dominantního postavení, snižovat ceny nabízeného zboží pod cenu obvyklou na relevantním trhu a jiným způsobem zasahovat do hospodářské soutěže na zkoumaném trhu v úmyslu poškodit či znevýhodnit ostatní soutěžitele, nebude mít posuzované spojení soutěžitelů vliv na hospodářskou soutěž v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha a na postavení společnosti PFV s.r.o. v této oblasti.

119. Společnost McDonald`s ČR spol. s r.o., která ve veřejné zóně Letišti Václava Havla Praha provozuje fast food restauraci McDonald´s I´m lovin´ it a kavárnu McCafe, očekává v důsledku spojení zásadní posílení obchodní pozice spojujících se soutěžitelů na úkor ostatních provozovatelů včetně společnosti McDonald`s ČR spol. s r.o., v důsledku čehož má být oslabeno postavení společnosti McDonald`s ČR spol. s r.o. K tomu tato společnost dodává, že očekává výrazný negativní dopad především na poli kavárenských služeb, které poskytuje její obchod McCafe, a vychýlení rovnováhy v rámci hospodářské soutěže.

120. Společnost ROKAFE, s.r.o., která provozuje ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha obchod LA TAZZA, ve kterém jsou nabízeny káva a další teplé nápoje, studené nápoje, cukrářské výrobky a občerstvení, se vyjádřila, že jakékoli rozšíření sítě konkurentů snižuje konkurenceschopnost malého subjektu typu společnosti ROKAFE, s.r.o., přičemž jako možné dopady spojení uvádí nízké zaváděcí ceny, výhody u pronajímatele, či „silový“ přístup v oblasti reklamy a propagace.

121. Lze shrnout, že konkurenční poskytovatelé koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha namítají jako možný důsledek posílení již nyní významného postavení spojujících se soutěžitelů (včetně zvýšení hospodářské síly spojujících se soutěžitelů) v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha, a to až na úroveň vzniku či posílení jejich dominantního postavení ve zkoumané oblasti. Toto posílené postavení spojujících se soutěžitelů by přitom mohlo mít negativní dopady jak ve vztahu ke konkurenčním poskytovatelům koncesovaných potravinářských služeb (které zahrnují poskytování občerstvení širokým sortimentem potravin a nápojů, včetně např. kavárenských služeb[37]) na Letišti Václava Havla Praha, tak ve vztahu ke konečným zákazníkům (cestujícím), tj. odběratelům koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha.

122. Ve vztahu k této námitce Úřad uvádí, že Účastník řízení přijal závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže, které spočívají v převodu jedné prodejny (Wine & More) spojujících se soutěžitelů umístěné ve vyhrazené zóně Terminálu 1 Letišti Václava Havla Praha a jedné prodejny (deCanto) spojujících se soutěžitelů umístěné ve vyhrazené zóně Terminálu 2 Letišti Václava Havla Praha, tedy v těch částech Letišti Václava Havla Praha, které z pohledu zákazníka (cestujícího) mohou představovat samostatné geografické relevantní trhy a na nichž podle analýzy provedené Úřadem posílí spojující se soutěžitelé v důsledku spojení své již nyní významné postavení. Převod uvedených dvou prodejen se dotkne i hospodářské soutěže v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na alternativně definovaných geografických trzích představovaných kombinací vždy veřejné zóny Letiště Václava Havla Praha a buď vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla, nebo vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

123. Převodem uvedených dvou prodejen dojde k oslabení tržního postavení spojujících se soutěžitelů v těch částech Letiště Václava Havla Praha, v nichž spojující se soutěžitelé disponují vysokým tržním podílem,[38] a ke snížení počtu prodejen provozovaných spojujícími se soutěžiteli v těchto částech Letiště Václava Havla Praha na úroveň před spojením. Navíc převod prodejen spojujících se soutěžitelů na třetí subjekt povede ke vstupu vždy jednoho konkurenčního poskytovatele koncesovaných potravinářských služeb do vyhrazené zóny Terminálu 1 a do vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, kteří budou moci představovat pro zákazníky (cestující) alternativu ke službám občerstvení, které jsou nabízeny v uvedené části Letiště Václava Havla Praha prodejnami spojením vzniklého soutěžitele.

124. Realizace Účastníkem řízení přijatých závazků zajistí, že již před spojením významné postavení spojujících se soutěžitelů v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha, resp. v jeho částech dotčených předmětným spojením, nebude v důsledku spojení dále posíleno.

125. Pokud se týká poskytování koncesovaných potravinářských služeb na geografickém trhu, který by mohl být vymezen územím veřejné zóny Letiště Václava Havla Praha, zde předmětné spojení nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže, protože i přes společný tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele nad hranicí 25 %[39]  spojení bude mít za následek relativně malý nárůst tržního podílu spojujících se soutěžitelů, kteří budou i nadále čelit konkurenci ze strany řady silných konkurenčních obchodů (restaurací), přítomných ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha (viz k tomu blíže kapitola V.1.2. odůvodnění tohoto rozhodnutí).

126. Pokud jde o námitku možného omezení reklamy na Letišti Václava Havla Praha (která by mohla být důsledkem lepší vyjednávací pozice spojením vzniklého soutěžitele ve vztahu k pronajímateli), jak uvádí společnost AmRest Coffee s.r.o., domnívá se Úřad, že stanovení podmínek reklamy na Letišti Václava Havla Praha je především věcí samotného monopolního provozovatele tohoto letiště, tedy společnosti Český Aeroholding, a.s., přičemž je to právě tato společnost, jež si vybírá, které subjekty budou v prostorách letiště provozovat své obchody nabízející služby občerstvení, a sama určuje, jaký druh zboží a služeb má být v daném prostoru letiště nabízen. V důsledku posuzovaného spojení se na této skutečnosti nic nezmění.

127. K namítanému oslabení pozice konkurenta (společnost AmRest Coffee s.r.o.) při případném vyjednávání o úpravě nájemného Úřad uvádí, že toto je záležitostí smluvního vztahu a vyjednávání mezi provozovatelem Letiště Václava Havla Praha, tedy společnosti Český Aeroholding, a.s., a aktuálním či budoucím nájemcem prostor, na nichž by tento nájemce provozoval prodejnu poskytující koncesované potravinářské služby. Domnívá-li se tedy společnost AmRest Coffee s.r.o., že by nájemce mohl mít oslabené postavení při jednání o nájemném, pak by tato skutečnost plynula ze silného postavení pronajímatele, kterým je společnost Český Aeroholding, a.s. jako monopolní provozovatel Letiště Václava Havla Praha a infrastruktury na tomto letišti, nikoli z uskutečnění posuzovaného spojení soutěžitelů.

128. Úřad se rovněž vyjadřuje k další z připomínek společnosti AmRest Coffee s.r.o., podle které by případný přesun a výměna prostor (a obchodů na nich provozovaných) spojením vzniklým soutěžitelem na Letišti Václava Havla Praha mohla mít za následek „co největší konkurenční boj“ mezi jednotlivými poskytovateli koncesovaných potravinářských služeb. Z pohledu ochrany účinné hospodářské soutěže na relevantním trhu nelze podle přesvědčení Úřadu než uvítat, pokud soupeření mezi jednotlivými konkurenty bude intenzivní, neboť důsledkem tohoto konkurenčního boje může být snížení cen pro konečného zákazníka a lepší kvalita produktů a služeb poskytovaných konečnému zákazníkovi. Rovněž tak je třeba připomenout, že v důsledku spojení nedochází k posílení pozice spojujících se soutěžitelů, neboť ti v důsledku realizace Účastníkem přijatých závazků  v těch částech Letiště Václava Havla Praha, na nichž spojením vzniklý soutěžitel disponuje vysokým tržním podílem, nenavýší počet jimi provozovaných prodejen nabízejících koncesované potravinářské služby a rovněž tak dojde k vytvoření prostoru k tomu, aby postavení spojujících se soutěžitelů v těchto částech letiště bylo oslabeno (viz k tomu blíže především kapitola „V.2. Hodnocení závazků přijatých Účastníkem řízení ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže“). Případná schopnost či možnost spojením vzniklého soutěžitele přemísťovat své prodejny s cílem vyvolat „co největší konkurenční boj“ se tak v důsledku předmětného spojení nezmění.

129. K námitce dalšího z konkurentů, společnosti ROKAFE, s.r.o., že jakékoli rozšíření sítě konkurentů snižuje konkurenceschopnost malého subjektu, Úřad uvádí, že velikost daného soutěžitele, která by mohla mít podobu např. většího počtu jeho prodejen, je nesporně výhodou oproti soutěžitelům menším. V jednotlivých případech spojení soutěžitelů Úřad hodnotí, zda v důsledku spojení spojující se soutěžitelé neposílí své postavení natolik, aby byla narušena hospodářská soutěž na relevantním trhu. V případě posuzovaného spojení byly obavy z možného narušení hospodářské soutěže v těch částech Letiště Václava Havla Praha odstraněny přijetím závazků převodu dvou prodejen umístěných v těch částech letiště, kde spojující se soutěžitelé disponují velice vysokými tržními podíly. V jiné části Letiště Václava Havla Praha, a to v jeho veřejné zóně, kde autor této námitky, společnost ROKAFE, s.r.o., nabízí ve své prodejně služby občerstvení, podle zjištění Úřadu existuje dostatečný počet konkurenčních poskytovatelů a ani tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele neindikoval možné obavy z narušení soutěže ve veřejné části Letiště Václava Havla Praha. Pokud tak společnost ROKAFE, s.r.o. uvádí jako možné dopady spojení nízké zaváděcí ceny, výhody u pronajímatele, „silový“ přístup v oblasti reklamy a propagace, pak nelze než dospět k závěru, že pokud by spojením vzniklý soutěžitel za své služby požadoval po konečném zákazníkovi nízké zaváděcí ceny, pak by takové jednání bylo prostředkem konkurenčního boje (s tím, že zákazníci by nepochybně nízké ceny služeb na Letišti Václava Havla Praha uvítali). Pokud jde o námitku výhody u pronajímatele a „silový“ přístup v oblasti reklamy a propagace, v těchto otázkách je spojením vzniklý soutěžitel zcela závislý na přístupu provozovatele Letišti Václava Havla Praha, společnosti Český Aeroholding, a.s., a lze odmítnout, že by se situace v důsledku předmětného spojení soutěžitelů změnila.

130. K námitkám o oslabeném postavení konkurentů spojujících se soutěžitelů ve zkoumané oblasti na Letišti Václava Havla Praha uvádí Úřad nad rámec výše uvedeného, že někteří z konkurentů jsou součástí celosvětově působících a hospodářsky silných společností (např. řetězců rychlého občerstvení), jako jsou zejména řetězce McDonald`s (společnost McDonald`s ČR spol. s r.o.) či Starbucks (společnost AmRest Coffee s.r.o.). Tato skutečnost pak výrazně omezila pravděpodobnost, že posuzované spojení by mohlo mít za následek zásadní posílení obchodní pozice spojujících se soutěžitelů na úkor (tedy současně oslabení pozice těchto konkurentů) těchto společností na trhu.

VII. Omezení, která přímo souvisejí se spojením a jsou nezbytná k jeho uskutečnění (tzv. doplňková omezení)

131. Akcionářská smlouva mezi společnostmi LAGARDERE SERVICES a SAVE obsahuje doložku[40] mající vztah i k území České republiky, podle které společnost SAVE nesmí sama či prostřednictvím svých dceřiných společností (i) přesvědčovat, podněcovat a pokusit se ovlivnit žádného ředitele nebo zaměstnance skupiny společností SAVE a Airest, aby ukončil svůj pracovní poměr u této skupiny, nebo (ii) najmout ani vstoupit do smluvního vztahu se žádnými řediteli nebo zaměstnanci skupiny společností SAVE a Airest. Tato doložka o zákazu odlákávání ředitelů a zaměstnanců má platit nejdéle do konce roku 2018.

132. Úřad posoudil, zda výše uvedená doložka je omezením, které přímo souvisí se spojením a je nezbytné k jeho uskutečnění (tzv. doplňková omezení).

133. Při posuzování, zda ujednání mezi spojujícími se soutěžiteli je tzv. doplňkovým omezením hospodářské soutěže, postupuje Úřad podle § 17 odst. 2 zákona, přičemž podpůrně přihlíží ke Sdělení Evropské komise o omezeních přímo souvisejících se spojováním a pro ně nezbytných (2005/C 56/03) (dále jen „Sdělení Komise“).

134. Podle § 17 odst. 2 zákona se rozhodnutí o povolení spojení vztahuje rovněž na taková omezení hospodářské soutěže (doplňková omezení), která soutěžitelé uvedli v návrhu na povolení spojení a která se spojením přímo souvisejí a jsou nezbytná k jeho uskutečnění.

135. Doložky o zdržení se akvizice zaměstnanců, které mají účinek srovnatelný s konkurenčními doložkami, a jsou tak posuzovány obdobně jako konkurenční doložky,[41] se považují za odůvodněné, pokud jsou sjednány na dobu do tří let, jsou-li jako součást převáděného soutěžitele převáděny goodwill a know-how. Společnost LAGARDERE SERVICES v důsledku posuzovaného spojení získá příležitost expandovat na trhu potravin a nápojů, dostat se do podvědomí zákazníků i na tomto trhu, získá know-how a dovednosti nabývané společnosti Airest na tomto trhu, či vylepší své portfolio díky vlastnickým koncepcím, které náleží nabývané společnosti Airest. Úřad tak v daném případě považuje doložku o zdržení se akvizice zaměstnanců ujednanou mezi společnostmi LAGARDERE SERVICES a SAVE ve vztahu k území České republiky za odůvodněnou v době trvání 3 let.

136. V míře přesahující tuto dobu nemůže být výše uvedená doložka považována za omezení přímo související a nezbytné pro uskutečnění předmětného spojení soutěžitelů, a proto není pokryta tímto rozhodnutím. V tomto rozsahu tak uvedená doložka podléhá posouzení podle ustanovení § 3 zákona, popř. čl. 101 Smlouvy o fungování Evropské unie. Je tedy na stranách Akcionářské smlouvy, aby v rozsahu, v němž uvedená doložka přesahuje výše uvedenou dobu, posoudily její případné negativní dopady na hospodářskou soutěž.

VIII. Shrnutí

137. Posuzované spojení soutěžitelů spočívá v získání možnosti výlučné kontroly nad společností Airest (a její českou dceřinou společností Airest ČR) ze strany společnosti LAGARDERE SERVICES. Úřad v průběhu správního řízení zkoumal, zda spojení bude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích. Na základě analýzy Úřad zjistil ve vztahu k trhu v oblasti „travel retail“, že spojení nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže. Ve vztahu k trhům v oblasti koncesovaných potravinářských služeb zjistil Úřad, že na jednotlivých v úvahu přicházejících geografických trzích koncesovaných potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha by v důsledku uskutečnění spojení mohlo dojít k podstatnému narušení hospodářské soutěže na trhu koncesovaných potravinářských služeb geograficky vymezeném (i) vyhrazenou zónou Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, (ii) vyhrazenou zónou Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha a (iii) kombinací každé z těchto vyhrazených zón vždy s veřejnou zónou Letiště Václava Havla Praha.

138. Za účelem odstranění obav Úřadu z tohoto narušení hospodářské soutěže Účastník řízení přijal závazky ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže a navrhl Úřadu, aby jimi podmínil svoje povolení předmětného spojení.

139. Po zvážení všech okolností případu a po analýze Účastníkem řízení navržených závazků ve prospěch zachování účinné soutěže a jejich efektu na hospodářskou soutěž Úřad dospěl k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů za podmínky splnění navržených závazků již nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na výše uvedených relevantních trzích.

140. Z tohoto důvodu Úřad rozhodl o povolení posuzovaného spojení soutěžitelů v souladu s § 17 odst. 4 zákona tak, jak je uvedeno ve výroku, a ve stanovené lhůtě podle § 16 odst. 2 zákona vydává rozhodnutí, kterým posuzované spojení povoluje za podmínky splnění ve výroku uvedených závazků ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže.  

POUČENÍ

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 4, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

 

JUDr. Michal Petr, Ph.D.

místopředseda Úřadu

pověřený řízením

Sekce hospodářské soutěže

 

Právní moc: 6. 6. 2014

 

 

 

Obdrží:

Mgr. Ing. Martin Lukáš, advokát

Weinhold Legal, v.o.s., advokátní kancelář

Karlovo náměstí 10/2097

120 00 Praha 2

 

Vypraveno dne:

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy 



[1] Úřad se těmito námitkami zabývá v části VI. odůvodnění tohoto rozhodnutí.  

[2] Oznámení o pokračování v řízení bylo téhož dne doručeno do datové schránky právního zástupce Účastníka řízení.

[3] Včetně dodatku této Smlouvy ze dne 31. 3. 2014 a druhého dodatku této Smlouvy ze dne 14. 4. 2014. V souladu s druhým dodatkem Smlouvy byla transakce, o které je vedeno toto správní řízení (nabytí 50% podílu ve společnosti Airest S.p.A.), vypořádána mezi společnostmi LAGARDERE SERVICES a SAVE dne 16. 4. 2014 s tím, že v důsledku této transakce nedošlo prozatím ke změně kontroly nad společností Airest Czech Republic a.s., která je i nadále vykonávána v plném rozsahu společností SAVE, a to až do právní moci rozhodnutí Úřadu, kterým bude povoleno spojení Účastníka řízení a společnosti Airest S.p.A.

[4]Viz článek 2.1. Akcionářské smlouvy.

[5]Viz článek 2.1.5. Akcionářské smlouvy.

[6]Souhlas společnost SAVE se bude vyžadovat např. v případech zvýšení základního kapitálu společnosti Airest a jakékoli změny struktury či vlastnictví společnosti Airest, fúze, oddělení, přeměny a jiné mimořádné transakce týkající se společnosti Airest či likvidace nebo zrušení společnosti Airest nebo jejích dceřiných společností.

[7]Viz k tomu výkladové Oznámení o konceptu spojení soutěžitelů (https://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/spojovani-soutezitelu/guidelines-ke-spojeni-soutezitelu.html) – zejména odstavec 27.

[8] Je obvyklé, že nájemné či jeho část v těchto smlouvách se sjednává jako podíl z tržeb či obratu dosahovaných nájemcem poskytováním služeb občerstvení.

[9] Viz např. rozhodnutí Evropské komise ve věci M.4762 Autogrill/Alpha Airports Group.

[10] K tomu Úřad dodává, že společnost Český Aeroholding, a.s. jako provozovatel Letiště Václava Havla Praha vyjádřila ve své odpovědi na žádost Úřadu o poskytnutí podkladů a informací názor, že předmětné spojení soutěžitelů nebude mít žádný významný dopad na hospodářskou soutěž v oblasti koncesovaných potravinářských služeb na území Letiště Václava Havla Praha.

[11] V případě Letiště Václava Havla Praha není třeba členit jeho veřejnou zónu na veřejnou zónu Terminálu 1 a veřejnou zónu Terminálu 2, protože mezi těmito částmi letiště je volný průchod a tyto části letiště se nacházejí relativně blízko sebe. Cestující tak mohou z jedné části do druhé přejít během několika minut.

[12] Viz rozhodnutí Úřadu ve věci spojení soutěžitelů ÚOHS-S489/2011 Aelia Czech Republic/UG Air, ve kterém se Úřad v situaci, kdy se spojení rovněž dotýkalo pouze Letiště Václava Havla Praha, zabýval při posuzování možných dopadů předmětného spojení soutěžitelů situací v oblasti „travel retail“ na letištích.

[13] Viz rozhodnutí Úřadu ve věci spojení soutěžitelů ÚOHS-S489/2011 Aelia Czech Republic/UG Air.

[14] Zveřejněno v Úředním věstníku Evropských společenství C 31 ze dne 5. 2. 2004.

[15] Viz § 17 odst. 3 zákona či Pokyny pro posuzování horizontálních spojení, bod 18.

[16] Konečným zákazníkem jsou cestující, kteří využívají Letiště Václava Havla Praha jako místo odletu, příletu či jako tranzitní letiště.

[17] Obchody J & B Bar a Air quick, provozované v roce 2010 ve veřejné zóně Letiště Václava Havla Praha společností Airest, byly v roce 2011 uzavřeny.

[18] Viz § 17 odst. 3 zákona.

[19] Např. celosvětové tržby společnosti McDonald´s se pohybují kolem cca 560 mld. Kč, zatímco celosvětové tržby společnosti Starbucks se pohybují kolem cca 300 mld. Kč.

[20] Obchodní značky společností McDonald´s a Starbucks jsou řazeny mezi nejhodnotnější obchodní značky v celosvětovém srovnání (viz k tomu např. http://www.forbes.com/powerful-brands/list/ ).

[21] Viz k tomu také členění používané na stránkách Letiště Václava Havla Praha: http://www.prg.aero/en/shops-and-restaurants/restaurants/.

[22] Na území zahrnujícím společně veřejnou zónu Letiště Václava Havla Praha a vyhrazenou zónu Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha činí počet obchodů spojujících se soutěžitelů nabízejících koncesované potravinářské služby celkem 12, zatímco na takto pojatém území nabízí koncesované potravinářské služby celkem 10 konkurenčních obchodů. Na území zahrnujícím společně veřejnou zónu Letiště Václava Havla Praha a vyhrazenou zónu Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha činí počet obchodů spojujících se soutěžitelů nabízejících koncesované potravinářské služby 15, zatímco na takto pojatém území nabízí koncesované potravinářské služby celkem 7 konkurenčních obchodů.

[23] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[24] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[25] Tato výzva byla téhož dne doručena do datové schránky právního zástupce Účastníka řízení.

[26] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[27] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky právního zástupce Účastníka řízení.

[28] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[29] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[30] Toto podání bylo téhož dne doručeno do datové schránky Úřadu.

[31]  Obrat dvou prodejen PAUL umístěných ve vyhrazené zóně Terminálu 1 a ve vyhrazené zóně Terminálu 2 dosažený poskytováním koncesovaných potravinářských služeb činil (poté, co obchody PAUL začaly být na Letišti Václava Havla Praha provozovány) v září 2013 celkem cca [ … obchodní tajemství … ] Kč, v říjnu 2013 celkem cca [ … obchodní tajemství … ] Kč a v listopadu 2013 celkem cca [ … obchodní tajemství … ] Kč, zatímco obrat s ní srovnávaných prodejen, tj. (i) prodejny Wine & More dosahovaný poskytováním koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 1 činil ve shodném období, tj. v září 2013 cca [ … obchodní tajemství … ] Kč, v říjnu 2013 cca[ … obchodní tajemství … ] Kč a v listopadu 2013 cca [ … obchodní tajemství … ] Kč, (ii) prodejny deCanto dosahovaný poskytováním koncesovaných potravinářských služeb ve vyhrazené zóně Terminálu 2 činil ve shodném období, tj. v září 2013 cca [ … obchodní tajemství … ] Kč, v říjnu 2013 cca [ … obchodní tajemství … ] Kč a v listopadu 2013 cca [ … obchodní tajemství … ] Kč.

[32] Z pohledu prodejní plochy srovnávaných prodejen vyplývá z informací poskytnutých Účastníkem řízení, že prodejní plocha prodejny Wine & More činí 125 m2, zatímco obchod PAUL, který s ní má ve vyhrazené zóně Terminálu 1 soutěžit, má prodejní plochu 12 m2. Prodejní plocha prodejny deCanto činí 180 m2, zatímco obchod PAUL, který s ní má ve vyhrazené zóně Terminálu 2 soutěžit, má prodejní plochu celkem 147,8 m2.

[33] Viz k tomu i vyjádření Úřadu v jeho sdělení adresovanému v průběhu správního řízení Účastníkovi řízení (přípis Úřadu č.j. ÚOHS-S750/2013/KS-3406/2014/840/LBř ze dne 17. 2. 2014).

[34]Jde o to, aby nájemní vztahy (a smlouvy, které je založily) mohly být změněny tak, aby stávající provozovatel prodejny (resp. nájemce prostoru, na kterém se prodejna nachází) mohl být nahrazen ještě před uplynutím doby nájmu podle příslušné nájemní smlouvy novým nájemcem, který danou prodejnu po jejím převodu bude provozovat coby konkurent prodejen spojením vzniklého soutěžitele.

[35] Viz např. rozhodnutí Úřadu ve věci spojení soutěžitelů ÚOHS-S472/2012 AGROFERT HOLDING/EURO BAKERIES HOLDING či rozhodnutí Úřadu ve věci spojení soutěžitelů ÚOHS-S544/2012 Česká lékárna/Lékárny Lloyds.

[36] Z oslovených konkurenčních poskytovatelů koncesních potravinářských služeb na Letišti Václava Havla Praha Úřad doposud obdržel vyjádření ze strany společností ROKAFE, s.r.o., PFV s.r.o., McDonald`s ČR spol. s r.o., AmRest Coffee s.r.o. a NUDE Juice and Smoothie co., s.r.o.

[37] Viz např. kavárenské služby poskytované společností McDonald`s ČR spol. s r.o. 

[38] Částmi Letiště Václava Havla Praha, kde spojující se soutěžitelé disponují vysokým tržním podílem, jsou: a) vyhrazená zóna Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha, b) vyhrazená zóna Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, c) kombinace veřejné zóny a vyhrazené zóny Terminálu 1 Letiště Václava Havla Praha a d) kombinace vyhrazené zóny Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

[39] Při jejímž nepřekročení obvykle nevznikají vážné obavy z narušení hospodářské soutěže na relevantním trhu (viz § 17 odst. 3 zákona).

[40] Viz článek 2.10.2. Akcionářské smlouvy.

[41] Viz článek 26. Sdělení Komise.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz