Přehled vybraných akcí v roce 2023

Dne  22. listopadu 2023 předseda Úřadu vystoupil v rámci celostátní konference ve Zlíně pořádané Sdružením místních samospráv s příspěvkem Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek s cílem napomoci odstranit nejčastější nešvary při postupu zadavatelů.

Dne 22. listopadu 2023 se zástupci Úřadu zúčastnili konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví pořádané společností Conforum; na konferenci byl ze strany Úřadu prezentován příspěvek Metodika Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže upravující problematiku nákupu léčivých přípravků a její výstupy, v rámci kterého byl odborné veřejnosti prezentován mj. možný způsob zadávání veřejných zakázek na léčivé přípravky a rozhodovací praxe Úřadu týkající se nákupu léčivých přípravků. 

Dne 7listopadu 2023 vystoupila místopředsedkyně Úřadu na Jesenej konferenci Úradu pre verejné obstarávanie s příspěvkem Plánované změny legislativy veřejného zadávání – aktuální legislativní proces veřejného zadávání v ČR.

Dne 1. listopadu 2023 se zástupce Úřadu účastnil panelové diskuse na téma Nákup zdravotnických prostředků a veřejné zakázky v rámci konference ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDKY 2023 pořádané společností Porta Medica. V rámci panelové diskuze byla řešena otázka problémů s regulatorními dokumenty, kvalitativní kritéria při nákupu zdravotnických prostředků, využití předběžných tržních konzultací a dohledová činnost Úřadu.

Dne 25. října 2023 se zástupci Úřadu, včetně místopředsedkyně Úřadu účastnili kulatého stolu pořádaného organizací Frank Bold ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj na téma trestu zákazu plnění veřejných zakázek.

Dne 25. října 2023 zástupce Úřadu přednesl prezentaci k hodnocení kvality a některým souvisejícím dílčím otázkám (institut PTK, rozdíly mezi podmínkami účasti a kritérii hodnocení) v rámci webináře pořádaného Institutem kvality nákupu ve zdravotnictví.

Dne 20. října 2023 se zástupci Úřadu zúčastnili konference HospiCon BIO 2023; na konferenci byl ze strany Úřadu prezentován příspěvek Nákup léčiv - na co si dát pozor z pohledu zákona o zadávání veřejných zakázek, v rámci kterého byl odborné veřejnosti prezentován mj. možný způsob zadávání veřejných zakázek na léčivé přípravky, který vychází z Metodické doporučení pro nákup léčivých přípravků a rozhodovací praxe Úřadu týkající se nákupu léčivých přípravků. 

Ve dnech 19. a 20. října 2023 vystoupili zástupci Úřadu na 15. ročníku Říjnové konference Asociace pro veřejné zakázky, kde prezentovali příspěvky věnované výběru nejzajímavějších rozhodnutí z aktuální rozhodovací praxe Úřadu, českých soudů i Soudního dvora Evropské unie.

Ve dnech 11. a 12. října 2023 zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek diskutovali s kolegy z řad zaměstnanců Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství aktuální otázky týkající se kontrolní činnosti. Diskuse se zaměřila zejména na problematiku funkčních celků vs. zakázek pravidelné povahy, posuzování rámcových dohod a § 11 ZZVZ (in-house výjimky). Dále byla diskutována rovněž problematika dynamického nákupního systému (DNS) a problematika nastavení podmínek pro sociálně a environmentálně odpovědné zadávání.

Dne 26. září 2023 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně účastnili celodenní panelové diskuse v rámci konference pořádané časopisem Veřejné zakázky „Problematické instituty zákona o zadávání veřejných zakázek i ve světle jeho novely“. Předmětem rozpravy byly limity změn nabídky, dále pak institut mimořádně nízké nabídkové ceny, metoda hodnocení Best Value Approach vč. pohovorů s členy realizačního týmu a vybrané aspekty využití dynamického nákupního systému; účastníci konference se rovněž věnovali výkladu některých ustanovení aktuální novely zákona o zadávání veřejných zakázek (č. 166/2023 Sb.)

Dne 21. září 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil kulatého stolu pořádaného serverem cyberblog.cz na téma kybernetická bezpečnost a zadávání veřejných zakázek, v jehož rámci se věnoval představení přístupu Úřadu k otázce případného omezování hospodářské soutěže v důsledku požadavků zadavatelů na kybernetickou bezpečnost.

Ve dnech 19. a 20. září 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil konference Verejné obstarávanie 2023 Právo & Prax pořádané slovenským APUeNem. V rámci panelové diskuse s místopředsedou Úradu pre veřejné obstarávanie Jaroslavem Lexou, místopředsedou Protimonopolného úradu SR Peterem Demčákem a profesorem Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě Miroslavem Slašťanem moderované spoluzakladatelkou APUeN Akadémie Marcelou Turčanovou se věnoval tématům contract managementu, koluzního jednání dodavatelů, problematice volby právního řádu v zadávacích podmínkách, konkrétnosti a důvěryhodnosti nabídek a dalším.

Ve dnech 13. – 15. září 2023 se zástupci Úřadu, včetně předsedy Úřadu, aktivně se svými příspěvky účastnili konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě.

Dne 13. září 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil setkání Procurement Boardu, mezinárodní skupiny specialistů z oblasti veřejného zadávání (spol. PROEBIZ), na kterém byl diskutován obsah nového vzdělávacího kurzu „Digitální zakázkářský tým", který bude od října 2023 realizován ve spolupráci s Ekonomickou fakultou VŠB-TU. V roli přednášejícího se v rámci modulu „Ekonomicko-právní otázky a využití dat ve veřejných zakázkách" představí i zástupce Úřadu.

Dne 26. června 2023 se konal desáty metodický den veřejného zadávání pořádaný online Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Cílem  metodického dne bylo představit změny, které nejen zadavatele, ale i dodavatele čekají v souvislosti s blížícím se nabytí účinnosti dlouho očekávané novely zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dne 21. června 2023 zástupce Úřadu prezentoval příspěvek v rámci XI. ročníku pražské konference Asociace pro veřejné zakázky s názvem Zajímavá rozhodnutí ÚOHS z poslední doby aneb výběr z brněnských bobulí.  

Dne 13. června 2023 zástupce Úřadu realizoval komplexní přednášku pro Komoru auditorů České republiky,  v rámci které byly nejen detailně představeny jednolivá ustanovení zákona o zadávaní veřejných zakázek, ale i další dozorové činnosti Úřadu (otázky zakázaných dohod, bid riggingu a další).

Ve dnech 8. až 9. června 2023 se zástupci Úřadu aktivně účastnili akce pořádané Nákupním klubem s názvem INOVACE A TECHNOLOGIE.

Dne 31. května 2023 se v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže uskutečnilo setkání řešitelů projektu IT smlouvy ve veřejném sektoru. V rámci uvedeného setkání vystoupili zástupci Úřadu s příspěvky zaměřenými na rozhodovací praxi Úřadu v licenčních smlouvách. 

Dne 30. května 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil panelové diskuse k zadávání veřejných zakázek v rámci konference pořádané Poradní unií pro legislativu ve zdravotnictví, jejímž stěžejním tématem bylo soutěžení zejm. zdravotních prostředků se zaměřením na kvalitu.

Ve dnech 23. až 25. května 2023 se zástupce Úřadu účastnil nákupního festivalu eBF pořádaného v Ostravě společností PROEBIZ, kde mimo jiné spolu se zástupcem Masarykovy univerzity přednesl příspěvek na téma SMART řešení veřejného zadávání, který se zaměřil na zjednodušování postupů zadavatelů a jejich koncepční uchopení. Rovněž se účastnil panelové diskuse k limitům partnerství zadavatelů veřejných zakázek s dodavateli.

Ve dnech 17. a 18. května 2023 pořádal Úřad druhý ročník Májové konference o veřejných zakázkách. Bližší informace o konferenci, včetně fotogalerie naleznete zde.

Dne 15. května 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil konference ISSS v Hradci Králové s příspěvkem na téma Častá pochybení ve veřejných zakázkách v oblasti informačních technologií pohledem rozhodovací praxe ÚOHS. Zaměřil se na aktuální rozhodnutí Úřadu týkající se otázek vendor lock-in efektu, vymezení předmětu veřejné zakázky či nákupu licencí z volného trhu a na další vybraná témata z rozhodovací praxe.

Dne 28. dubna 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil odborného setkání pořádaného spolkem Nákupní klub, na kterém byla probírána témata hodnotícího pohovoru, cenových doložek, whistleblowingu a další.

Dne 27. dubna 2023 zástupce Úřadu prezentoval příspěvek v rámci tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky s názvem Novinky v dozoru, ve kterém komplexně představil změny v části třinácté zákona o zadávání veřejných zakázek (ochrana dodavatelů před nezákonným postupem zadavatele), ke kterým dojde po nabytí účinnosti novely zákona.

Dne 25. dubna 2023 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek zúčastnili kulatého stolu pořádaného Unií administrátorů veřejných zakázek; hlavním tématem jednání, kterého se zúčastnili jak zástupci zadavatelů a dodavatelů, tak i jiné kontrolní orgány (MMR, MF, CRR), byly meze objasňování a doplňování nabídky na pozadí recentní rozhodovací praxe, a to včetně koncepční debaty nad možným vývojem aplikační praxe.

Dne 13. dubna 2023 se zástupce Úřadu zúčastnil setkání Procurement Boardu, mezinárodní skupiny specialistů z oblasti veřejného zadávání (spol. PROEBIZ), na kterém byla diskutována široká paleta aktuálních nákupních témat, která budou podrobněji probírána v rámci květnové konference-festivalu eBF v Ostravě.

Dne 4. dubna 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Kraj Vysočina, které organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 30. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Jihočeský kraj, které organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 23. března 2023 prezentoval zástupce Úřadu příspěvek v rámci tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky s názvem Kritéria hodnocení v rozhodovací praxi ÚOHS, ve kterém shrnul přístup dozorového orgánu zejména k multikriteriálnímu hodnocení a zdůraznil rozdílný náhled na přezkum nastavení podmínek účasti (zejm. kritérií kvalifikace) a kritérií hodnocení.

Dne 23. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Pardubický kraj, které organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 21. března 2023 se konal devátý metodický den veřejného zadávání pořádaný online Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky. Cílem  metodického dne bylo přiblížit méně využívané a neprávem opomíjené způsoby zadávání veřejných zakázek, kterými jsou mj. zjednodušený režim a jednací řízení s uveřejněním. 

Dne 21. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Královéhradecký krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 16. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Olomoucký krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 15. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Zlínský krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 14. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Moravskoslezský kraj, které organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 9. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Liberecký krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 7. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Jihomoravský krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 1. března 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Karlovarský krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR

Dne 28. února 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci  Krajského setkání 2023 – Plzeňský krajkteré organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 23. února 2023 se místopředsedkyně Úřadu účastnila setkání Platformy odpovědného zadávání, kde se mimo jiného účastnila diskuzí na téma zvýšení limitů pro veřejné zakázky malého rozsahu, profezionalizace ve veřejných zakázkách, problematických aspektů při zadávání veřejných zakázek a následných kontrol.

Dne 23. února 2023 zástupce Úřadu vystoupil s příspěvkem v rámci Krajského setkání 2023 – Ústecký kraj, které organizuje Svaz měst a obcí ČR.

Dne 22. února 2023 se předseda Úřadu a místopředsedkyně Úřadu účastnili workshopu pořádaného Úradem pre verejné obstarávanie, kde se účastnili mj. diskuze na téma rozdílů v dozorové činnosti nad zadáváním veřejných zakázek v České republice a na Slovensku, odpovědného přístupu k zadávání či mimořádně nízké nabídkové ceny.

Dne 21. února 2023 prezentoval zástupce Úřadu v rámci Krajského setkání 2023 – Středočeský kraj a hl. město Praha, které organizuje Svaz měst a obcí ČR přísvěpek na téma V čem být v současné době obezřetní. Úřad prezentoval zadavatelům z řad samospráv soubor doporučení pro zadávání veřejných zakázek, upozornil na možná úskalí vybraných postupů a zdůraznil některé zákonné povinnosti, a to i v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek malého rozsahu. Zástupce Úřadu v rámci příspěvku představil rovněž možnosti změny závazků z již uzavřených smluv na veřejné zakázky a dále doporučení týkající se nákupu energií. 

Dne 14. února 2023 zástupce Úřadu prezentoval příspěvek v rámci tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky s názvem Využití poddodavatelů v zadávacím řízení – vybrané aspekty pohledem rozhodovací praxe. Pohled dozorového orgánu byl následně prezentován i v rámci závěrečné panelové diskuse.

Dne 19. ledna 2023 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek setkali se zástupci slovenského Úradu pre verejné obstarávanie. Při této příležitosti zástupci Úřadu představili svým zahraničním kolegům pohled českého dozorového orgánu na vybrané instituty zákona (možnosti objasňování nabídek, posuzování mimořádně nízké nabídkové ceny a vymezení jedné veřejné zakázky). Dále byla se zástupci Úradu pre verejné obstarávanie diskutována mimo jiné problematika změny závazku ze smlouvy na veřejnou zakázku.  

 

cs | en