Přehled vybraných akcí v roce 2022

Dne 8. prosince 2022 se místopředsedkyně Úřadu účastnila XXV. ročníku Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR, kde se zaměřila na téma zvyšování cen a zákon o zadávání veřejných zakázek.

Ve dnech 29. listopadu a 1. prosince 2022 byl zástupci Úřadu v rámci 56. konference Den malých obcí, která se uskutečnila 29. listopadu v Olomouci a 1. prosince 2022 v Praze, prezentován příspěvek Hlavní úskalí pro obce při zadávání veřejných zakázek.

Dne 28. listopadu 2022 se zástupce Úřadu zúčastnil on-line setkání Platformy odpovědného veřejného zadávání, v jehož rámci představil rozhodovací praxi Úřadu k „novým“ zásadám (§ 6 odst. 4 ZZVZ) a některá úzce související témata (zejm. komparativní pohled na vhodné nastavení kritérií kvalifikace a kritérií hodnocení).

Ve dnech 24. a 25. listopadu 2022 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek zúčastnili Dne stavařů pořádaného odbornou platformou Nákupní klub časopisu Veřejné zakázky; zástupce Úřadu při této příležitosti spoluprezentoval příspěvek zabývající se poptáváním plnění na nových či rozvíjejících se trzích v kontextu jak teoretických východisek, tak recentní rozhodovací praxe.

Dne 21. listopadu 2022 se předseda Úřadu a místopředsedkyně Úřadu účastnili jednání u kulatého stolu pořádaného Zdravotnickým deníkem na téma Nákupy léčiv v nemocnicích a aplikace zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dne 16. listopadu 2022 se zástupce Úřadu zúčastnil panelové diskuse v rámci webináře Ekonomická efektivita ve zdravotnictví pořádaného Institutem kvality nákupu ve zdravotnictví. Předmětem diskuse byly kvalitativní aspekty zadávacích postupů, tj. jakým způsobem nejlépe zohledňovat kvalitu plnění při výběru dodavatele.

Dne 3. listopadu 2022 se dále zástupci Úřadu zúčastnili XVI. semináře Telč 2022 s názvem „Konkurence o trh na železnici – efektivita veřejných soutěží“; na semináři byl ze strany Úřadu prezentován příspěvek Přístup ÚOHS k výběrovým řízením na dopravce, v rámci kterého Úřad mimo jiné prezentoval doporučení objednatelům při zajišťování služeb dopravní obslužnosti na železnici. 

Dne 3. listopadu 2022 se zástupce Úřadu jako hlavní host účastnil pracovní snídaně spol. OTIDEA. V diskusi k tématům kvalifikace a hodnocení na kvalitu a objasňování nabídek představil rozhodovací praxi a náhled Úřadu na tyto klíčové instituty zadavatelské praxe.

Dne 25. října 2022 se zástupci Úřadu zúčastnili semináře Judikatura a rozhodování v oblasti veřejného zadávání a hospodářské soutěže pořádaného Unií podnikových právníků ČR. V rámci uvedeného semináře byla zástupci Úřadu prezentována problematika změn závazků ze smluv, včetně aktuální rozhodovací praxe.

Dne 21. října 2022 se dále zástupce Úřadu zúčastnil konference s názvem Fenomén ESG a jeho dopady do fungování organizací realizované Stálou konferencí českého práva. Na tomto setkání byl ze strany Úřadu prezentován příspěvek na téma dopad ESG na veřejné zakázky a nová zásada odpovědného zadávání. V rámci příspěvku byly představeny stávající ekologické a sociální instituty v zákoně o zadávání veřejných zakázek a byl také představen náhled Úřad na novou zásadu odpovědného zadávání.

Dne 21. října 2022 se zástupci Úřadu zúčastnili konference HospiCon BIO 2022; na konferenci byl ze strany Úřadu prezentován příspěvek Nákup léčiv za transparentních a rovných podmínek, v rámci kterého byl odborné veřejnosti představen mj. možný způsob zadávání veřejných zakázek na léčivé přípravky, který vychází z  Metodické doporučení pro nákup léčivých přípravků.

Ve dnech 20. a 21. října 2022 vystoupili zástupci Úřadu na 14. ročníku Říjnové konference Asociace pro veřejné zakázky, kde prezentovali příspěvky dotýkající se široké palety témat a současně seznámili posluchače s aktuální rozhodovací praxí k prezentovaným příspěvkům.

Dne 17. října 2022 se zástupce Úřadu aktivně zúčastnil diskuse u kulatého stolu pořádaného na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou předsedů výborů pro zdravotnictví PSP ČR a Senátu s názvem Inovace zdravotnických technologií – jejich cesta k pacientovi; mj. zde přednesl příspěvek ke kvalitativnímu přístupu k veřejnému zadávání.

Ve dnech 12. a 13. října 2022 zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek diskutovali s kolegy z řad zaměstnanců Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství aktuální otázky týkající se kontrolní činnosti v rámci semináře Kontrola veřejných zakázek financovaných z dotačních prostředků; diskuse se zaměřila zejména na témata užití obchodních názvů v zadávací dokumentaci, sankční mechanismy související s válečnou agresí Ruské federace na Ukrajině, trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, střetu zájmů nebo tzv. dělení veřejných zakázek.

Dne 6. října 2022 předseda Úřadu vystoupil s úvodním příspěvkem o aktuální problematice veřejného zadávání na Konferenci k problematice VZ pro „zakázkáře“ krajů 2022, kterou pořádal Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Předseda Úřadu ve své prezentaci shrnul cíle dozorové činnosti Úřadu v oblasti veřejného zadávání, seznámil s rozsahem edukační a metodické podpory Úřadu, jejímž cílem je budování férového a poučeného zadavatelského i dodavatelského prostředí a věnoval se i palčivým tématům této oblasti, například zvyšování cen energií, dopravy, materiálů v případě uzavřených smluv, jejich dopadu na dobu plnění veřejné zakázky a rovněž dopadu sankcí proti Rusku a Bělorusku na oblast veřejného zadávání. Na závěr své prezentace předseda ÚOHS seznámil přítomné s vybranými rozhodnutími Úřadu. 

Dne 5. října 2022 byla zástupci Úřadu zahájena na Právnické fakultě Masarykovy univerzity výuka předmětu Právo veřejných zakázek. Předmět je vyučován odborníky z řad zaměstnanců Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cílem předmětu je seznámení studentů s právem veřejných zakázek tak, aby získali orientaci v jeho základních pojmech a institutech. Důraz je přitom kladen rovněž na související rozhodovací praxi Úřadu a judikaturu správních soudů. Význam jednotlivých ustanovení zákona je demonstrován na aktuálních kauzách, z nichž mnohé neunikly pozornosti médií. 

Dne 3. října 2022 předseda Úřadu vystoupil na mezinárodní odborné konferenci Inovace ve veřejných zakázkách a strategické zadávání veřejných zakázek – aktuální trendy a výzvy s tématy, která se týkala rozhodovací činnosti ve vztahu k odpovědnému zadávání; dalším hojně diskutovaným tématem byla činnost kontrolních a auditních těles v souvislosti s výdajem veřejných prostředků.

Ve dnech 22. až 23. září 2022 se uskutečnilo v Praze 11. zasedání sítě prvoinstančních přezkumných orgánů pro veřejné zakázky. Jednání zahájil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna, který ve svém úvodním slově zdůraznil výzvy, jimž v poslední době čelí veřejní zadavatelé ve všech členských státech. „Veřejní zadavatelé se ještě nestačili vypořádat s dozvuky covidové krize a už čelí krizi nové. V minulém roce jsme zažili prudké zdražení stavebních materiálů, letos přišel nezvladatelný nárůst cen energií a související všeobecná inflace. To vše klade na zadavatele vysoké nároky, jak u zakázek již realizovaných, tak připravovaných," uvedl předseda Úřadu.

Ve dnech 21. a 22. září 2022 zástupci Úřadu diskutovali na aktuální témata veřejného zadávání se svými kolegy Odboru práva veřejných zakázek Ministerstva pro místní rozvoj (gestora zákona o zadávání veřejných zakázek) v rámci metodického a konzultačního setkání konaného v Rychnově nad Kněžnou

Ve dnech 20. a 21. září 2022 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek zúčastnili konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví pořádané Fakultní nemocnicí Olomouc; na konferenci bylo mj. ze strany Úřadu prezentováno Metodické doporučení pro nákup léčivých přípravků a dále byl prezentován příspěvek týkající se změn závazků ze smluv.

Ve dnech 14. až 16. září 2022 vystoupil předseda Úřadu spolu s dalšími zástupci Úřadu na konferenci Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě a upozornili na aktuální palčivá témata v oblasti veřejného zadávání. V rámci kulatého stolu na téma Jak zadat veřejnou zakázku, aby hlavním hodnotícím kritériem byla kvalita a ne cena zástupci Úřadu sdíleli zkušenosti s problematikou kvalitativního hodnocení nabídek a aplikace metody Best Value Approach (BVA).

Dne 14. září 2022 se zástupci Úřadu aktivně zúčastnili diskuse v rámci tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky k problematice změn závazků ze smluv uzavřených na veřejné zakázky

Dne 13. září 2022 se konal osmý metodický den veřejného zadávání pořádaný online Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve spolupráci s časopisem Veřejné zakázky. Byl zaměřen na aktuální téma v období zvyšování cen, a to na řízení cenového rizika ve veřejném zadávání. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve dnech 8. a 9. září 2022 se zástupci Úřadu včetně místopředsedkyně pověřené řízením Sekce veřejných zakázek zúčastnili jednání Platformy odpovědného veřejného zadávání, kde se zúčastnili diskuse mj. na téma strategie odpovědného veřejného zadávání či potenciálu centralizovaného veřejného zadávání.

Dne 23. června 2022 se zástupce Úřadu zúčastnil diskuse v rámci kulatého stolu pořádaného spol. OTIDEA, v rámci které byly probírány jak aktuální otázky, které hýbou světem veřejných zakázek, jako např. rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ve věci Metrostav, tak i „zakázkové evergreeny" typu správné určení předpokládané hodnoty veřejné zakázky, změny závazků ze smluv či inflační doložky.

Ve dnech 15. a 16. června 2022 se uskutečnila vzdělávací akce zaměstnanců Sekce veřejných zakázek, v rámci uvedené akce vystoupily mimo jiné zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí s příspěvkem Odpovědné veřejné zadávání nejen ve světle zásad dle § 6 odst. 4 ZZVZ.

Dne 2. června 2022 přednesl předseda Úřadu úvodní slovo k účastníkům konference Veřejné zakázky v proměnlivé době pořádané Asociací pro veřejné zakázky.

Ve dnech 24. až 26 května 2022 se zástupce Úřadu účastnil konference eBF pořádané společností PROEBIZ, kde mimo jiné prezentoval rozhodovací praxi Úřadu, problematiku mezinárodních sankcí souvisejících s vývojem na Ukrajině a vybrané otázky spojené s využíváním dynamického nákupního systému.

Ve dnech 18. a 19. května 2022 pořádal Úřad první ročník Májové konference o veřejných zakázkách. Bližší informace o konferenci, včetně fotogalerie naleznete zde.

Dne 17. května 2022 zástupce Úřadu prezentoval v rámci on-line workshopu pořádaného ve spolupráci s OECD slovenským Úradem pre veřejné obstarávanie příspěvek Odpovědné veřejné zadávání v rozhodovací činnosti dozorového orgánu.

Dne 4. května 2022 se zástupce Úřadu účastnil celodenní panelové diskuse Jak vyzrát na funkční celky? na konferenci pořádané časopisem Veřejné zakázky.

Dne 27.dubna 2022 zástupce Úřadu prezentoval v rámci setkání specialistů na kontroly veřejných zakázek Centra pro regionální rozvoj obsáhlý příspěvek na téma Vybrané otázky aplikace zákona o zadávání veřejných zakázek

Dne 26. dubna 2022 se konal sedmý metodický den, tentokrát zaměřený na nepopulární kroky v zadávacím řízení – na vylučování účastníků a rušení zadávacího řízení. Prezentace z metodického dne a odpovědi na vybrané dotazy posluchačů jsou k dispozici zde.  

 

Ve dnech 20. a 21. dubna 2022 bylo zástupci Úřadu provedeno školení vybraných bezpečnostních složek státu.

Dne 12. dubna 2022 se zástupce Úřadu zúčastnil setkání Procurement Boardu, mezinárodní skupiny specialistů z oblasti veřejného zadávání (spol. PROEBIZ), na kterém byla diskutována široká paleta aktuálních nákupních témat, která budou podrobněji probírána v rámci květnové konference-festivalu eBF v Ostravě. Zástupce Úřadu prezentoval především nově publikované Metodické doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro nákup léčivých přípravků v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek a obecnější otázky využití dynamického nákupního systému coby flexibilního a plně elektronického způsobu zadávání veřejných zakázek. 

Ve dnech 5. a 12. dubna 2022 byl zástupci Úřadu v rámci 55. konference Den malých obcí, která se uskutečnila 5. dubna 2022 v Olomouci a 12. dubna 2022 v Praze, prezentován příspěvek Zadávání zakázek a problematika narušení hospodářské soutěže z pohledu obcí.

 

Dne 8. dubna 2022 místopředsedkyně Úřadu vystoupila na Krajském setkání Svazu měst a obcí ČR, kde hovořila o Změně ceny veřejné zakázky po uzavření smlouvy a dále představila posluchačům novinky z osvětové činnosti Úřadu.

Dne 29. března 2022 zástupce Úřadu vystoupil jako hlavní řečník v rámci pracovní snídaně spol. OTIDEA, v rámci které probíhala diskuse na téma předpokládané hodnoty veřejné zakázky (funkční celek, zakázky pravidelné povahy) a excesivních požadavků na kvalifikaci.

Dne 23. března 2022 zástupce Úřadu prezentoval příspěvek v rámci tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky s názvem Vertikální spolupráce (nezadávání) ve veřejných zakázkách.

Dne 24. února 2022 se uskutečnil 6. metodický den veřejného zadávání. Zástupci Úřadu se věnovali tématům z rozhodovací praxe Úřadu a judikatury soudů, například otázce nastavení a prokázání technické kvalifikace dle § 79 odst. 2 písm. a) a b) zejména s ohledem na zásadu transparentnosti; MNNC z pohledu aktuální rozhodovací praxe; které smlouvy představují veřejné zakázky/koncese a které nikoliv; nákup akcií a ZZVZ. Prezentace z metodického dne jsou k dispozici zde.

Dne 3. února 2022 zástupce Úřadu prezentoval v rámci on-line tematického setkání Asociace pro veřejné zakázky příspěvek na téma Vybrané otázky vyloučení dodavatele dle § 48 ZZVZ.

Dne 1. února 2022 předseda Úřadu a místopředsedkyně Úřadu vystoupili na konferenci Liberalizace v dopravě, veřejné zakázky a hospodářská soutěž v rámci které byly mimo jiné prezentovány příspěvky Změna smlouvy na veřejnou zakázku a Možnost požadavků na konkrétní výrobky.

 

cs | en