číslo jednací: VP/S144/03-160

Instance I.
Věc Program snižování emisních látek
Účastníci
  1. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
  2. Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Kuřim s.r.o.
Typ správního řízení Veřejná podpora
Výrok zastaveno
Rok 2003
Datum nabytí právní moci 30. 12. 2003
Dokumenty file icon pis16892.pdf 84 KB

Č.j.: VP/S 144/03-160 V Brně dne 8. prosince 2003

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 30.10. 2003 na základě žádosti Ministerstva životního prostředí č.j. M/100910/2003 ze dne 27.10. 2003 o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory podle § 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře, v platném znění, ve spojení s § 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení, v platném znění (správní řád), rozhodl podle § 6 odst. 4 písm. a) zákona č. 59/2000 Sb., v platném znění, takto:

Řízení o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory ve formě dotace pro Střední průmyslovou školu a Střední odborné učiliště Kuřim, s.r.o. se sídlem Křížkovského 48, 664 34 Kuřim na realizaci akce "Plynofikace objektu SPŠ a SOU v Kuřimi", o celkové výši 912 000 Kč

s e z a s t a v u j e.

Odůvodnění:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen "Úřad") obdržel dne 30.10.2003 žádost o povolení výjimky (dále jen "žádost") podle § 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře, v platném znění (dále jen "zákon o veřejné podpoře"), kterou podalo Ministerstvo životního prostředí, a spolu s dopisem č.j. M/100910/2003 odeslalo dne 27.10.2003.

I. Údaje získané z žádosti o povolení výjimky :

  • poskytovatelem veřejné podpory je Ministerstvo životního prostředí

  • administrativním orgánem odpovědným za poskytnutí veřejné podpory je Ministerstvo životního prostředí

  • kontaktní osobou je Ing. Pavel Labounek, náměstek ministra životního prostředí

  • název veřejné podpory je "2.1. Program snižování emisí látek znečišťujících ovzduší u zdrojů znečišťování ovzduší provozovaných za účelem veřejně prospěšných činností" - "Akce plynofikace objektu SPŠ a SOU v Kuřimi okres Brno - venkov"

  • právním základem pro poskytnutí veřejné podpory je rozhodnutí ministra č. 10390321 o výjimečném poskytnutí finančních prostředků ze SFŽP ČR

  • druhem podpory je investice do oblasti životního prostředí za účelem ochrany ovzduší

  • jedná se o výjimečnou podporu ze Směrnice o poskytování prostředků ze SFŽP ČR

  • formou poskytnutí veřejné podpory je přímé poskytnutí finančních prostředků

II. Vymezení účastníka řízení

Jediným účastníkem řízení o povolení výjimky je v souladu s § 3 písm. c) ve spojení s § 6 odst. 1 zákona o veřejné podpoře Ministerstvo životního prostředí.

III. Charakteristika příjemců podpory

Příjemcem podpory je Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Kuřim s.r.o. , se sídlem Křížkovského 48, 664 34 Kuřim, IČ je 47 91 78 65. Předmětem činnosti příjemce je výchova a vzdělávání mládeže a dospělých, výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů a kovoobrábění.

IV. Popis a forma podpory

Předmětem podpory je změna způsobu vytápění objektu Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Kuřim, s.r.o. z vytápění koksem na plynové vytápění. Hlavním přínosem bude snížení emisí základních znečišťujících látek především emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, těkavých organických látek a oxidu uhelnatého.

Podpora je poskytována na základě Programu 2.1. Snižování emisí látek znečišťujících ovzduší u zdrojů znečišťování ovzduší provozovaných za účelem veřejně prospěšných činností. Tento program je určen pro provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší definovaných v §4 zákona č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší, v platném znění, v případech, kdy je zdroj provozován za účelem dodávky tepla pro vytápění a TUV pro školy, mateřské školy, zdravotnická zařízení, veřejně správní budovy, domovy důchodců, ústavy mentálně a tělesně postižených osob a další zařízení s charitativní činností. V rámci tohoto programu může být poskytnuta podpora ve výši max. 60% vhodných nákladů ve formě zvýhodněné půjčky.

Podpora SPŠ a SOU Kuřim, s.r.o. je poskytována na základě rozhodnutí ministra životního prostředí č. 10390321 o výjimečném poskytnutí finančních prostředků ze SFŽP ČR, kterým bylo schváleno výjimečné poskytnutí dotace ve výši 912 000 Kč, tj. 50% základu pro stanovení podpory SPŠ a SOU Kuřim, s.r.o.

V. Právní analýza

V § 1 odst. 1 zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že tento zákon upravuje postup při posuzování slučitelnosti veřejné podpory se závazky vyplývajícími z Evropské dohody (sdělení č. 7/1995 Sb., o sjednání Evropské dohody zakládající přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně jedné a Českou republikou na straně druhé).

Čl. 64 odst. 1 bod (iii) Evropské dohody stanoví, že neslučitelná s řádným působením této dohody, v míře, jíž může být dotčen obchod mezi ČR a Společenstvím, je jakákoliv veřejná podpora, která narušuje soutěž nebo hrozí jejím narušením v důsledku zvýhodňování některých podnikatelských jednotek nebo výroby určitého zboží.

Čl. 64 odst. 3 Evropské dohody stanoví, že Rada přidružení přijme do tří let od vstupu této dohody v platnost nezbytná pravidla pro provádění odstavců 1 a 2. Tato pravidla byla přijata dne 24. 6. 1998 s účinností od 11. 7. 1998 (sdělení č. 225/1998 Sb., o sjednání Rozhodnutí č. 1/98 Rady přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně jedné a ČR na straně druhé ze dne 24. 6. 1998 o přijetí prováděcích pravidel pro uplatnění ustanovení o státní podpoře uvedených v čl. 64 odst. 1 bodu (iii) a odst. 2, podle čl. 64 odst. 3 Evropské dohody zakládající přidružení mezi ES a jejich členskými státy na straně jedné a ČR na straně druhé, a v čl. 8 odst. 1 bodu (iii) a odst. 2 Protokolu 2 k této Dohodě o výrobcích ESUO (dále jen "Prováděcí pravidla")).

V čl. 2 Prováděcích pravidel se stanoví, že posouzení slučitelnosti jednotlivých rozhodnutí o podpoře a programů veřejných podpor s Evropskou dohodou bude probíhat na základě kritérií vyplývajících z uplatnění pravidel článku 92 Smlouvy o založení Evropského společenství, včetně současné a budoucí sekundární legislativy, systémů, směrnic a dalších příslušných administrativních nařízení platných v ES, jakož i precedenčního práva Soudu první instance a Soudního dvora ES a zvláštních pokynů, které budou vypracovány podle článku 4 odst. 3 Prováděcích pravidel.

V § 3 písm. a) zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že veřejnou podporou se rozumí jakákoliv forma podpory, včetně programů veřejné podpory nebo výhod zvýhodňujících podnikání nebo odvětví výroby poskytovaná Českou republikou, ministerstvem, jiným správním orgánem, orgánem samosprávy nebo poskytovaná z veřejných prostředků.

V § 2 odst. 1 zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že veřejná podpora poskytovaná způsobem narušujícím nebo hrozícím narušením soutěže tím, že zvýhodňuje určité podnikání nebo odvětví výroby, v míře, jíž může být dotčen obchod mezi Českou republikou a členskými státy Evropské Unie, je neslučitelná se závazky České republiky vyplývajícími z Evropské dohody a je zakázána.

V § 2 odst. 2 zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že zákaz veřejné podpory podle odst. 1 platí, pokud tento zákon nestanoví jinak nebo pokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepovolil výjimku.

Z informací poskytnutých Úřadu je patrno, že podpora plynoucí ze státních prostředků je poskytována Střední průmyslové škole a Střednímu odbornému učilišti v Kuřimi, jejichž hlavní činností je výchova a vzdělávání mládeže a dospělých a je poskytována na změnu způsobu vytápění z vytápění koksem na plynové vytápění. Nejedná se tedy o podporu podnikání ani odvětví výroby.

Výše podpory příjemci poskytnuté dosahuje částky 912 tis. Kč, tato částka nepřekračuje částku 100 000 EUR, jedná se o podporu malého rozsahu, která není dle §4 odst.1 písm. a) zákona o veřejné podpoře zakázána a z hlediska evropského práva není považována za veřejnou podporu.

Úřad v řízení o povolení výjimky podle § 6 zákona o veřejné podpoře při posuzování otázky, zda se jedná o veřejnou podporu či nikoliv, vychází z definičních znaků zakázané veřejné podpory, stanovených v § 2 odst. 1 zákona o veřejné podpoře.

Vzhledem ke skutečnostem, že podpora poskytnutá SPŠ a SOU v Kuřimi nesměřuje do oblasti podnikání ani do odvětví výroby a svou výší není s to narušit ani ohrozit obchod mezi Českou republikou, nejedná se o veřejnou podporu ve smyslu §2 odst.2 č.59/2000 Sb. o veřejné podpoře. Z tohoto důvodu Úřad řízení zastavil.

VI. Závěr

Dne 1.12.2003 bylo účastníku řízení doručeno vyrozumění o možnosti vyjádřit se k podkladům rozhodnutí, případně navrhnout jeho doplnění. Tohoto práva účastník řízení ve stanovené lhůtě nevyužil.

Poučení o odvolání:

Proti tomuto rozhodnutí lze do 15 dnů ode dne jeho doručení podat rozklad k předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a to prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže - odboru veřejné podpory v Brně, Joštova 8. Včas podaný rozklad má odkladný účinek.

Mgr. Kamil Rudolecký

ředitel odboru veřejná podpora

Obdrží:

Ministerstvo životního prostředí

Vršovická 65

100 10 Praha 10

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz