číslo jednací: VP/S094/03-160

Instance I.
Věc Informační místa pro podnikatele v souvislosti se vstupem do EU - program
Účastníci
  1. MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU
  2. více příjemců nebo programprogram
Typ správního řízení Veřejná podpora
Výrok zastaveno
Rok 2003
Datum nabytí právní moci 14. 10. 2003
Dokumenty file icon pis13837.pdf 82 KB

Č.j.: VP/S 94/03-160 V Brně dne 22. září 2003

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 4. 7. 2003 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, č.j. 32 771/03/3400, podle § 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře, ve spojení s § 18 odst. 1 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), v platném znění, ve věci povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory podle § 2 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře, rozhodl takto:

Řízení o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory pro program podpory s názvem "Informační místa pro podnikatele v souvislosti se vstupem ČR do EU" ve formě přímého poskytnutí finančních prostředků ve výši 150 mil. Kč dle § 6 odst. 4 písm. a) zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře,

s e z a s t a v u j e.

Odůvodnění:

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen "Úřad") obdržel dne 4. 7. 2003 žádost o povolení výjimky (dále jen "žádost") podle § 6 odst. 1 zákona č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře (dále jen "zákon o veřejné podpoře"), kterou podala Česká republika - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR dopisem, č.j. 32 771/03/3400.

I. Podklady pro rozhodnutí

Při posuzování žádosti vycházel Úřad z následujících podkladů :

  1. žádosti o povolení výjimky podle § 6 odst. 1 zákona o veřejné podpoře,

  2. dokumentace programu "Informační místa pro podnikatele v souvislosti se vstupem ČR do EU",

  3. dopisu Ministerstva průmyslu a obchodu s doplňujícími údaji nutnými pro posouzení programu z neuvedeného data, čj. 38294/03/4600/4000,

  4. dopisu Ministerstva průmyslu a obchodu s doplňujícími údaji nutnými pro posouzení programu ze dne 1. 9. 2003, čj. 41379/03/4000,

  5. interního sdělení č.j. 3705/03-151-Va týkajícího se posouzení zadání uvedeného programu z hlediska veřejných zakázek,

  6. interního sdělení č.j. 4117/03-151-Va týkajícího se posouzení zadání uvedeného programu z hlediska veřejných zakázek.

II. Údaje získané z žádosti o povolení výjimky:

  • poskytovatelem podpory je Česká republika - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

  • názvem programu podpory je "Informační místa pro podnikatele v souvislosti se vstupem ČR do EU"

  • základem pro poskytnutí podpory je zákon č. 301/1992 Sb., o hospodářské komoře a zákon č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání

  • jedná se o nový program podpory, žádný program nebyl tímto programem podpory nahrazen

  • jedná se o horizontální podporu v oblasti informačního poradenství

  • formou podpory je přímé poskytnutí finančních prostředků

  • program podpory bude trvat od roku 2003 do roku 2006

  • výše podpory bude činit 150 mil. Kč

III. Vymezení účastníka řízení

Jediným účastníkem řízení o povolení výjimky je v souladu s § 3 písm. c) ve spojení s § 6 odst. 1 zákona o veřejné podpoře Česká republika - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

IV. Popis podpory

Realizátorem programu "Informační místa pro podnikatele v souvislosti se vstupem ČR do EU" (dále jen "program") je Hospodářská komora České republiky, která je zřízena zákonem č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, v platném znění. Jejím cílem je dle § 2 uvedeného zákona podpora podnikatelských aktivit mimo oblasti zemědělství, potravinářství a lesnictví, ochrana zájmů a zajišťování potřeb svých členů.

Cílem programu je umožnit podnikatelům přístup ke komplexním obecným i odborným informacím, ve spolupráci s experty Hospodářské komory řešit konkrétní situace především malých a středních podniků, a to prostřednictvím celorepublikové sítě Regionálních informačních míst, Oborových informačních míst a samoobslužným internetovým připojením k informačnímu systému. Tato pak budou spolupracovat s již existujícími informačními středisky (jako např. EIC, RPIC, BIC, agentury CzechTrade, aj.). Správcem programu Ministerstvem průmyslu a obchodu byl projekt zařazen do programu "Podpora posílení konkurenceschopnosti průmyslu v ČR".

Program je koncipován na období 2003 - 2005. Na financování projektu v roce 2003 se u celkové částky 157,5 mil. Kč podílí Hospodářská komora částkou 7,5 mil. Kč a státní rozpočet 150 mil. Kč. V roce 2004 se počítá s příspěvkem státního rozpočtu ve výši 214 mil. Kč a kofinancováním Hospodářskou komorou ve výši 5 %. V roce 2005 se s podporou ze státního rozpočtu nepočítá. Po ukončení programu bude Hospodářská komora realizovat informační servis odpovídající rozsahu poskytovanému v rámci programu, což bude také umožněno díky majetku pořízenému ze státního rozpočtu, který bude ve vlastnictví Hospodářské komory.

Program je zaměřen na malé a střední podniky, ale účastnit se jej mohou i podniky velké, resp. není žádné omezení pro účast v tomto programu.

Realizátor programu bude při realizaci projektu postupovat podle zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění a na základě vyhodnocení nabídkových řízení, jak je uvedeno v dokumentaci k programu.

V. Právní analýza

V § 1 odst. 1 zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že tento zákon upravuje postup při posuzování slučitelnosti veřejné podpory se závazky vyplývajícími z Evropské dohody (Sdělení č. 7/1995 Sb., o sjednání Evropské dohody zakládající přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na straně jedné a Českou republikou na straně druhé, dále jen "Evropská dohoda"). Čl. 64 odst. 1 bod (iii) Evropské dohody stanoví, že neslučitelná s řádným působením této dohody, v míře, jíž může být dotčen obchod mezi Českou republikou a Společenstvím, je jakákoliv veřejná podpora, která narušuje soutěž nebo hrozí jejím narušením v důsledku zvýhodňování některých podnikatelských jednotek nebo výroby určitého zboží.

Úřad v řízení o povolení výjimky podle § 6 zákona o veřejné podpoře při posuzování otázky, zda se jedná o veřejnou podporu či nikoliv, vychází z definičních znaků zakázané veřejné podpory, stanovených v § 2 odst. 1 zákona o veřejné podpoře.

V § 2 odst. 1 zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že veřejná podpora poskytovaná způsobem narušujícím nebo hrozícím narušení soutěže tím, že zvýhodňuje určité podnikání nebo odvětví výroby, v míře, jíž může být dotčen obchod mezi Českou republikou a členskými státy Evropské Unie, je neslučitelná se závazky České republiky vyplývajícími z Evropské dohody a je zakázána. V § 3 písm. a) zákona o veřejné podpoře je stanoveno, že veřejnou podporou se rozumí jakákoliv forma podpory, včetně programů veřejné podpory nebo výhod zvýhodňujících podnikání nebo odvětví výroby poskytovaná Českou republikou, ministerstvem, jiným správním orgánem, orgánem samosprávy nebo poskytovaná z veřejných prostředků. Podle § 3 písm. b) zákona o veřejné podpoře patří mezi veřejné prostředky také prostředky státního rozpočtu.

Vzhledem k tomu, že se sice jedná o výhodu ve formě poskytnutí služby za zvýhodněnou cenu financovanou ze státního rozpočtu, ale konečnými příjemci této podpory jsou všechny podnikatelské subjekty, které o zvýhodněnou službu v rámci programu požádají a není uplatněna žádná selektivita, nehrozí narušení hospodářské soutěže a nejedná se tak o zakázanou veřejnou podporu ve smyslu § 2 odst.1 zákona č. 59/2000 Sb.

Vzhledem k výše uvedenému bylo rozhodnuto o zastavení řízení z důvodu uvedeného v § 6 odst. 4 písm. a) zákona o veřejné podpoře.

VI. Závěr

Dne 12. 9. 2003 byl účastník řízení vyrozuměn o možnosti vyjádřit se k podkladům pro rozhodnutí, případně navrhnout jejich doplnění. Tohoto práva účastník řízení ve stanovené lhůtě nevyužil.

Poučení o odvolání:

Proti tomuto rozhodnutí lze do 15 dnů ode dne jeho doručení podat rozklad k předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a to prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže - odboru veřejné podpory v Brně, Joštova 8. Včas podaný rozklad má odkladný účinek.

Mgr. Kamil Rudolecký

ředitel odboru veřejná podpora

Obdrží:

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Na Františku 32

100 15 Praha 1

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz