číslo jednací: 43711/2021/873/JMě
spisová značka: S0600/2021/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft / philoro MELTING & REFINING GmbH / philoro REAL ESTATE GmbH
Účastníci
  1. Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft
  2. philoro MELTING & REFINING GmbH
  3. philoro REAL ESTATE GmbH
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2021
Datum nabytí právní moci 22. 12. 2021
Dokumenty file icon 2021_S0600.pdf 180 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0600/2021/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-43711/2021/873/JMě

 

Brno 21. 12. 2021

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0600/2021/KS, zahájeném dne 3. 12. 2021 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Am Heumarkt 1, a philoro Holding GmbH, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Währinger Straße 26, zastoupených Mgr. Lenkou Krutákovou, advokátkou, se sídlem Praha 1, Na Poříčí 1079/3a, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Am Heumarkt 1, a philoro Holding GmbH, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Währinger Straße 26, na straně jedné, a philoro MELTING & REFINING GmbH a philoro REAL ESTATE GmbH, obě se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Währinger Straße 26, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Společenské smlouvy uzavřené dne 25. 11. 2021 mezi společnostmi Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft a philoro Holding GmbH, jakožto společníky, a philoro MELTING & REFINING GmbH, a Společenské smlouvy uzavřené dne 25. 11. 2021 mezi společnostmi Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft a philoro Holding GmbH, jakožto společníky, a philoro REAL ESTATE GmbH, v jejichž důsledku má společnost Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft získat obchodní podíly představující […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech philoro MELTING & REFINING GmbH a philoro REAL ESTATE GmbH, přičemž společnost philoro Holding GmbH bude držet obchodní podíly představující […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech philoro MELTING & REFINING GmbH a philoro REAL ESTATE GmbH, čímž společnosti Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft a philoro Holding GmbH mají získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi philoro MELTING & REFINING GmbH a philoro REAL ESTATE GmbH, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona        

povoluje.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentů uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž důsledku má společnost Münze Ӧsterreich Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Am Heumarkt 1 (dále jen „Mincovna“), získat obchodní podíly představující […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech philoro MELTING & REFINING GmbH (dále jen „philoro MELTING & REFINING“) a philoro REAL ESTATE GmbH (dále jen „philoro REAL ESTATE“), obě se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Währinger Straße 26, přičemž společnost philoro Holding GmbH, se sídlem Rakouská republika, Vídeň, Währinger Straße 26 (dále jen „philoro Holding“),[1] bude držet obchodní podíly představující […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnostech philoro MELTING & REFINING a philoro REAL ESTATE, čímž společnosti Mincovna a philoro Holding mají získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi philoro MELTING & REFINING a philoro REAL ESTATE.

2.             Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost Mincovna je kontrolována Rakouskou národní bankou. Společnost Mincovna působí v oblasti výroby oběhových mincí pro Rakouskou republiku. V rámci Evropské měnové unie působí Mincovna jako oficiální mincovna Rakouské republiky a má výhradní oprávnění razit a vydávat v Rakouské republice drobné mince. Mincovna dále podporuje Rakouskou národní banku při plnění její ústřední činnosti spočívající v hotovostních a bezhotovostních platebních transakcích. Mincovna působí rovněž v oblasti zpracování drahých kovů a zabývá se vývojem a výrobou inovativních a cenných investičních a sběratelských produktů z drahých kovů. V oblasti výroby (rafinování) drahých kovů Mincovna nepůsobí.

4.             V České republice je Mincovna aktivní zejména v oblasti prodeje kulatých polotovarů, mincí z drahých kovů a sběratelských mincí, a to prostřednictvím e-shopu provozovaného její dceřinou společností a přes vybrané obchodníky s drahými kovy a mincemi, kteří mají sídlo v České republice.

5.             Společnost philoro Holding a její dceřiné společnosti (dále také „skupina philoro Holding“) působí v oblasti obchodování s drahými kovy zejména se zaměřením na region německy mluvících zemí (tj. v Německu, Rakousku a Švýcarsku). Skupina philoro Holding působí rovněž v oblasti skladování drahých kovů a v omezené míře také v oblasti obchodování zlomkovým zlatem, distribuce finančních produktů, zabezpečení a převozu hotovosti a v oblasti obchodování s nemovitostmi.

6.             V České republice působí skupina philoro Holding v oblasti obchodování s drahými kovy, a to prostřednictvím e-shopu, a prostřednictvím společnosti philoro MELTING & REFINING v oblasti nákupu, sběru, převozu a homogenizace recyklovaného materiálu (zlata, stříbra, platiny a palladia). Žádná společnost ze skupiny philoro Holding nemá své sídlo na území České republiky. 

7.             Společnost philoro MELTING & REFINING je před uskutečněním posuzovaného spojení součástí skupiny philoro Holding a působí v oblasti nakupování, sběru, převozu a homogenizace recyklovaného materiálu (zlata, stříbra, platiny a palladia). Společnost philoro MELTING & REFINING se zabývá rovněž prodejem vlastních zlatých cihel, které doposud byly vyráběny švýcarskou rafinérií.

8.             Po uskutečnění spojení má společnost philoro MELTING & REFINING působit zejména v oblasti výroby v nově vybudované rafinerii (tj. bude se zabývat nákupem, recyklací a zpracováním zlomkového zlata a drahých kovů, rafinováním drahých kovů a slitin z drahých kovů a výrobou produktů z nich).

9.             Společnost philoro REAL ESTATE je před uskutečněním posuzovaného spojení součástí skupiny philoro Holding a je vlastníkem nemovitosti, na níž má být postavena rafinerie pro zpracování drahých kovů, jejímž projektováním a výstavbou se bude společnost philoro REAL ESTATE zabývat. Rafinerie se bude nacházet v Korneuburgu poblíž Vídně.

10.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Lenka Krutáková, advokátka

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, advokáti, v.o.s.

Na Poříčí 1079/3a

110 00 Praha 1

IDDS: bbeg456

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 22. 12. 2021.



[1] Společnost philoro Holding je v době před realizací posuzovaného spojení výlučným vlastníkem společností MELTING & REFINING a philoro REAL ESTATE.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz