číslo jednací: 32740/2021/873/MWi
spisová značka: S0393/2021/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů VIGO Investments a.s. / NH Car holding, a.s.
Účastníci
  1. VIGO Investments a.s.
  2. NH Car holding, a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2021
Datum nabytí právní moci 29. 9. 2021
Dokumenty file icon 2021_S0393.pdf 194 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0393/2021/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-32740/2021/873/MWi

 

Brno 29. 9. 2021

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0393/2021/KS, zahájeném dne 10. 9. 2021 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti VIGO Investments a.s., se sídlem Praha 7, Holešovice, U průhonu 1589/13a, IČO 02243920, zastoupeného Mgr. Hynkem Růžičkou, LL.M., advokátem, se sídlem Brno, Nové Sady 996/25, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů VIGO Investments a.s., se sídlem Praha 7, Holešovice, U průhonu 1589/13a, IČO 02243920, na straně jedné, a NH Car holding, a.s., se sídlem Praha 6, Břevnov, Diskařská 2332/3, IČO 02088398, na straně druhé, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s dokumentem nazvaným „Term sheet“ uzavřeným dne 23. 7. 2021 mezi panem V. N., jako prodávajícím, a společností VIGO Investments a.s., jako kupujícím, a na základě Rámcové akviziční smlouvy, která má být uzavřena mezi panem V. N., jako prodávajícím, a společností VIGO Investments a.s., jako kupujícím, v jejichž důsledku má společnost VIGO Investments a.s. získat akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti NH Car holding, a.s., a tím i možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

POVOLUJE.

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentů uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž důsledku má společnost VIGO Investments a.s., se sídlem Praha 7, Holešovice, U průhonu 1589/13a, IČO 02243920 (dále jen „VIGO Investments“), nabýt akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti NH Car holding, a.s., se sídlem Praha 6, Břevnov, Diskařská 2332/3, IČO 02088398 (dále jen „NH Car holding“), a získat tak možnost vykonávat nad touto společností výlučnou kontrolu. Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).   

2.             Společnost VIGO Investments je holdingovou společností, přímo kontrolovanou společností VIGO One s.r.o., nepřímo pak P. Ř., který stojí v čele podnikatelské skupiny (dále jen „Skupina VIGO“), působící na území České republiky zejména v oblastech pojišťovnictví (prostřednictvím společnosti Direct pojišťovna, a.s.) a poskytování platebních karet a online aplikace sloužící k zajišťování kontroly nad firemními financemi (prostřednictvím společnosti Direct Fidoo a.s.), dále se zabývá činnostmi v oblastech prodeje a servisu motorových vozidel a prodeje náhradních dílů a příslušenství pro motorová vozidla (prostřednictvím společnosti AUTOTRIO PRAHA, s.r.o.). Skupina VIGO rovněž působí například v oblasti prodeje pohybových a vodních čidel (prostřednictvím společnosti Direct echo, s.r.o.).

3.             Společnost NH Car holding je holdingovou společností, která kontroluje společnosti i) NH Car, s.r.o., působící v oblastech prodeje nových a ojetých osobních a lehkých užitkových vozidel, servisních služeb pro osobní a lehká užitková motorová vozidla a prodeje náhradních dílů a příslušenství pro osobní a lehká užitková motorová vozidla, ii) NHC Finanční služby, s.r.o., která je činná v oblasti poskytování a zprostředkování pojištění a spotřebitelského úvěru, iii) GAPO s.r.o., provozující hostinskou činnost, iv) Jezdecký klub NH Car, s.r.o., působící v oblasti poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v jezdectví, a v) NH CAR Praha, k.s., zabývající se opravami silničních vozidel.

4.             V bodu 7.1 návrhu Rámcové akviziční smlouvy, která má být uzavřena mezi panem V. N., jako prodávajícím, a společností VIGO Investments, jako kupujícím (dále jen „Rámcová smlouva“), má být ujednáno následující doplňkové omezení. Prodávající se má zavázat k tomu, že bez předchozího písemného souhlasu kupujícího na území České republiky po dobu [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] let ode dne realizace navrhované transakce nebude vlastnit, provozovat, nebo působit jako člen voleného orgánu, nebo jinak působit či zabývat se jakoukoli podnikatelskou činností provozovanou v oblasti prodeje a servisu automobilů. Prodávající se dle bodu 7.2 návrhu Rámcové smlouvy má dále zavázat k tomu, že po dobu [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] let ode dne realizace navrhované transakce nebude sám ani pro jiné osoby získávat ze společnosti NH Car holding nebo se pokoušet získat nabídkami, aktivním přesvědčováním, nebo podporovat v rozhodnutí odejít ze společnosti NH Car holding kterékoli zaměstnance.

5.             K uvedenému omezení Úřad uvádí následující. Podle § 17 odst. 2 zákona se rozhodnutí o povolení spojení vztahuje rovněž na taková omezení hospodářské soutěže (doplňková omezení), která soutěžitelé uvedli v návrhu na povolení spojení a která se spojením přímo souvisejí a jsou nezbytná k jeho uskutečnění.

6.             Při posuzování, zda jednotlivá ujednání mezi spojujícími se soutěžiteli jsou tzv. doplňkovými omezeními hospodářské soutěže, postupuje Úřad podle § 17 odst. 2 zákona, přičemž podpůrně přihlíží ke Sdělení Evropské komise o omezeních přímo souvisejících se spojováním a pro ně nezbytných (2005/C 56/03) (dále jen „Sdělení Komise“).[1] Podle Sdělení Komise (článek 17. a násl.) mohou být doplňková omezení v případech získání možnosti kontrolovat soutěžitele ze strany jiného soutěžitele ujednána ve prospěch nabyvatele nebo prodejce.

7.             V případě posuzovaného spojení soutěžitelů jsou doplňková omezení (zákaz konkurence, zákaz získávání zaměstnanců z cílové společnosti) uložena prodávajícímu, kterým je pan V. N., ve prospěch nabyvatele výlučné kontroly, společnosti VIGO Investments.

8.             Pokud jde o sjednaný zákaz konkurence, považují se tyto konkurenční doložky za odůvodněné, pokud jsou sjednány na dobu do tří let, jsou-li jako součást převáděného soutěžitele převáděny goodwill a know-how.[2]

9.             V případě ujednaného zákazu získávání zaměstnanců z cílové společnosti,[3] má tato doložka účinek srovnatelný s konkurenčními doložkami, a je tudíž posuzována obdobně jako konkurenční doložky.[4]

10.         Dle Úřadu je možné v daném případě považovat doplňková omezení za odůvodněná v době trvání 3 let od uskutečnění posuzovaného spojení soutěžitelů. V míře přesahující tuto dobu Úřad nepovažuje omezení sjednaná v souvislosti s posuzovanou transakcí za omezení přímo související a nezbytná pro uskutečnění předmětného spojení soutěžitelů, a proto nejsou pokryta tímto rozhodnutím. V tomto rozsahu tak doplňková omezení podléhají posouzení podle ustanovení § 3 zákona, popř. čl. 101 Smlouvy o fungování Evropské unie. Je tedy na stranách výše uvedené Rámcové smlouvy, aby v rozsahu, v němž doplňková omezení přesahují dobu 3 let od uskutečnění spojení, posoudily její případné negativní dopady na hospodářskou soutěž.

11.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Hynek Růžička, LL.M., advokát

Erudit advokátní kancelář, s.r.o.

Nové sady 996/25

602 00 Brno

IDDS: inzxrtn

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

 

Právní moc: 29. 9. 2021.



[2] Viz článek 20 Sdělení Komise.

[3] Tzv. non-solicitation clause.

[4] Viz článek 26 Sdělení.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz