číslo jednací: 25985/2020/840/JMě
spisová značka: S0319/2020/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů BR Group a.s. / Ing. Petr Gross s.r.o.
Účastníci
  1. BR Group a.s.
  2. Ing. Petr Gross s.r.o.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok nepodléhá povolení
Rok 2020
Datum nabytí právní moci 9. 9. 2020
Dokumenty file icon 2020_S0319.pdf 301 KB

Spisová značka:

 

 

ÚOHS-S0319/2020/KS

 

 

Číslo jednací:

 

 

ÚOHS-25985/2020/840/JMě

 

Brno: 21. 8. 2020

 

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0319/2020/KS, zahájeném dne 7. 8. 2020 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti BR Group a.s., se sídlem Ostrava, Moravská Ostrava, Poděbradova 2738/16, IČO 05356849, zastoupeného Mgr. Pavlem Říhou, advokátem, se sídlem Ostrava, Moravská Ostrava, Poděbradova 2738/16, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů BR Group a.s., se sídlem Ostrava, Moravská Ostrava, Poděbradova 2738/16, IČO 05356849, a Ing. Petr Gross s.r.o., se sídlem Milotice nad Bečvou č.p. 96, IČO 25877496, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě „Rámcové smlouvy o převodu podílu v obchodní společnosti“, jež byla uzavřena dne 5. 8. 2020 mezi P. G., jako převodcem, a společností BR Group a.s., jako nabyvatelem, v jejímž důsledku má společnost BR Group a.s. nabýt obchodní podíl představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti Ing. Petr Gross s.r.o., a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, dle § 13 téhož zákona povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

 

NEPODLÉHA.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku má společnost BR Group a.s., se sídlem Ostrava, Moravská Ostrava, Poděbradova 2738/16, IČO 05356849 (dále jen „BR Group“), nabýt obchodní podíl představující 100 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti Ing. Petr Gross s.r.o., se sídlem Milotice nad Bečvou č.p. 96, IČO 25877496 (dále jen „IPG“), a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat. S ohledem na skutečnost, že společnost IPG vlastní 76% obchodní podíl ve společnosti E-TECHNIK s.r.o., se sídlem Milotice nad Bečvou č.p. 96, IČO 26808137 (dále jen „E-TECHNIK“), získá společnost BR Group prostřednictvím společnosti IPG možnost vykonávat nepřímou výlučnou kontrolu nad společností E-TECHNIK.  

2.             Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) spojením zabývá, byla v souladu s § 16a odst. 2 zákona zveřejněna na internetových stránkách Úřadu dne 10. 8. 2020. Ve stanovené lhůtě 5 dnů pro podání případných připomínek a ani později Úřad žádnou námitku k uvedené transakci neobdržel.

3.             Při posuzování navrhované transakce vycházel Úřad zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, listiny zakládající posuzované spojení, výpisů z obchodního rejstříku, výročních zpráv, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se spojujících se soutěžitelů.

I. Charakteristika účastníků transakce   

4.             Společnost BR Group je kontrolována jediným akcionářem, jímž je fyzická osoba.[1] Společnosti náležející do podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí tato fyzická osoba (dále jen „Skupina BR“), působí v České republice zejména v oblasti výroby plastových a pryžových výrobků pro automobily a v oblasti zámečnictví a nástrojařství, resp. výroby nástrojů a nářadí. 

5.             Celkový čistý obrat Skupiny BR za rok 2019 činil v České republice přibližně […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč, celosvětově pak přesáhl 1,5 miliardy Kč.[2]                            

6.             Společnost IPG je před uskutečněním posuzovaného spojení kontrolována jediným akcionářem, jímž je fyzická osoba.[3] Společnost IPG vykonává kontrolu nad společností E-TECHNIK, která je rovněž součástí posuzované transakce. Společnost IPG působí v České republice zejména v oblasti výroby plastových a pryžových výrobků pro automobily a v oblasti zámečnictví a nástrojařství, resp. výroby nástrojů a nářadí.    

7.             Celkový čistý obrat společnosti IPG (včetně společnosti E-TECHNIK) za rok 2019 činil v České republice […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč, celosvětově pak […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč.[4]

II. Notifikační podmínky

8.             Aby transakce představovala spojení soutěžitelů podléhající povolení Úřadu je vyžadováno splnění dvou notifikačních kritérií. V prvé řadě musí transakce představovat některou z forem spojení soutěžitelů vymezených v § 12 zákona, přičemž je rovněž vyžadováno, aby taková transakce, má-li být považována za spojení soutěžitelů, byla dlouhodobého charakteru, tedy aby jejím důsledkem byla dlouhodobá změna struktury trhu. Aby byla splněna druhá podmínka, je třeba, aby transakce přesahovala prahové hodnoty obratů spojujících se soutěžitelů stanovené v § 13 zákona.

9.             Vzhledem ke skutečnosti, že společnost BR Group má získat možnost výlučně kontrolovat společnost IPG a jejím prostřednictvím pak společnost E-TECHNIK, jedná se v posuzovaném případě o vznik kontroly ve smyslu ustanovení § 12 odst. 2 zákona, podle nějž se za spojení soutěžitelů považují případy, kdy jeden nebo více podnikatelů anebo jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují alespoň jednoho soutěžitele, získá možnost přímo či nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nebo jeho část, zejména nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů anebo smlouvou nebo jinými způsoby, které jim umožňují takového soutěžitele nebo jeho část kontrolovat.

10.         V dalším kroku se pak Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu. Podle § 13 zákona spojení soutěžitelů podléhá povolení Úřadu, jestliže a) celkový čistý obrat spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, nebo b) čistý obrat dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky v případě spojení podle § 12 odst. 2 soutěžitelem nebo jeho částí, nad nímž je získávána kontrola, je vyšší než 1,5 miliardy Kč a zároveň celosvětový čistý obrat dosažený za poslední účetní období dalším spojujícím se soutěžitelem je vyšší než 1,5 miliardy Kč.

11.         Jak bylo uvedeno výše, celkový čistý obrat Skupiny BR dosažený za rok 2019 při činnosti, která je předmětem jejího podnikání, činil v České republice […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč, celosvětově pak přesáhl 1,5 miliardy Kč. Celkový čistý obrat společnosti IPG dosažený za rok 2019 při činnosti, která je předmětem jejího podnikání, činil v České republice […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč, celosvětově pak […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč.  

12.         Z výše uvedeného tedy vyplývá, že celkový čistý obrat spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky nepřesáhl 1,5 miliardy Kč,[5] a není tak naplněno obratové notifikační kritérium ve smyslu ustanovení § 13 písm. a) zákona. Vzhledem ke skutečnosti, že čistý obrat dosažený nabývaným soutěžitelem (tj. společností IPG a její dceřinou společností E-TECHNIK) za poslední účetní období na trhu České republiky nepřesáhl 1,5 miliardy Kč, není naplněno ani obratové kritérium ve smyslu ustanovení § 13 písm. b) zákona.

13.         Vzhledem ke skutečnosti, že spojující se soutěžitelé nedosáhli za poslední ukončené účetní období zákonem požadovaných obratů, předmětná transakce nepodléhá povolení Úřadu. Z tohoto důvodu Úřad v dané věci rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

otisk úředního razítka

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

 

 

Obdrží

Mgr. Pavel Říha, advokát

FORLEX s.r.o., advokátní kancelář

Poděbradova 2738/16

702 00 Ostrava - Moravská Ostrava

datová schránka: 3btgfqh

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 9. 9. 2020.

 



[1] R.B.

[2] Z výše uvedených hodnot obratů nebyly odečteny obraty dosažené v rámci dané podnikatelské skupiny.

[3] P. G.

[4] Z výše uvedených hodnot obratů nebyly odečteny obraty dosažené v rámci dané podnikatelské skupiny.

[5] Celkový obrat dosažený spojujícími se soutěžiteli v České republice za rok 2019 činil […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč, přičemž po odečtení obratů dosažených prodeji v rámci podnikatelské skupiny by činil […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] Kč.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz