číslo jednací: 08540/2020/840/MWi
spisová značka: S0107/2020/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Gebr. Heinemann SE & Co. KG / casualfood GmbH / smartseller GmbH & Co. KG / smartseller Verwaltungs GmbH
Účastníci
  1. Gebr. Heinemann SE & Co. KG
  2. casualfood GmbH
  3. smartseller GmbH & Co. KG
  4. smartseller Verwaltungs GmbH
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2020
Datum nabytí právní moci 1. 4. 2020
Dokumenty file icon 2020_S0107.pdf 305 KB

Spisová značka:

 

 

ÚOHS-S0107/2020/KS

 

 

Číslo jednací:

 

 

ÚOHS-08540/2020/840/MWi

 

Brno 16. 3. 2020

 

 

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0107/2020/KS, zahájeném dne 27.  2. 2020 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Gebr. Heinemann SE & Co. KG, se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3, a casualfood GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Hugo-Eckener-Ring, Frankfurt Airport Center 1, Building A / 8th floor, zastoupených JUDr. Robertem Pelikánem, Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 8, Pobřežní 12, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů Gebr. Heinemann SE & Co. KG, se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3, a casualfood GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Hugo-Eckener-Ring, Frankfurt Airport Center 1, Building A / 8th floor, na straně jedné, a smartseller GmbH & Co. KG a smartseller Verwaltungs GmbH, obě se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Dohody o společném podniku, která byla uzavřena dne 21. 1. 2020 mezi společnostmi Gebr. Heinemann SE & Co. KG a casualfood GmbH, ve znění jejího dodatku ze dne 7. 2. 2020, v jejímž konečném důsledku má společnost casualfood GmbH nabýt podíl představující 50 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnostech smartseller GmbH & Co. KG a smartseller Verwaltungs GmbH, a získat tak možnost, spolu se společností Gebr. Heinemann SE & Co. KG, kontrolovat jak společnost smartseller GmbH & Co. KG, která bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, tak společnost smartseller Verwaltungs GmbH, jako komplementáře společnosti smartseller GmbH & Co. KG, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

 

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedeného dokumentu, v jehož konečném důsledku má společnost casualfood GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Frankfurt nad Mohanem, Hugo-Eckener-Ring, Frankfurt Airport Center 1, Building A / 8th floor (dále jen „casualfood“), nabýt podíl představující 50 % základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnostech smartseller GmbH & Co. KG, se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3 (dále jen „smartseller“), a smartseller Verwaltungs GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3 (dále jen „smartseller V.“), a získat tak možnost, spolu se společností Gebr. Heinemann SE & Co. KG, se sídlem Spolková republika Německo, Hamburk, Koreastraβe 3 (dále jen „Gebr. Heinemann“), kontrolovat jak společnost smartseller, která bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, tak společnost smartseller V., jako komplementáře společnosti smartseller.

2.             Společnost Gebr. Heinemann založila pro účely plánované transakce společnost smartseller. Všechny podíly v této společnosti a ve společnosti smartseller V., která je jejím komplementářem, jsou v období před uskutečněním posuzované transakce v držení společnosti Gebr. Heinemann. Po uskutečnění předmětné transakce má společnost casualfood vstoupit do společnosti smartseller jako další komanditista s  podílem představujícím 50 % na základním kapitálu a zároveň má nabýt 50% podíl ve společnosti smartseller V. Společnosti Gebr. Heinemann a casualfood mají tedy po uskutečnění posuzované transakce každá držet 50% podíl na základním kapitálu společnosti smartseller a 50% obchodní podíl ve společnosti smartseller V.

3.             [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

4.             [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

5.             Společnost smartseller má provozovat jak bezcelní „duty free“ obchody, tak stravovací zařízení, a to na malých a středně velkých letištích v EHP, Velké Británii a Švýcarsku.

6.             Orgány společnosti smartseller je shromáždění společníků a komplementář, přičemž ten je statutárním orgánem společnosti. Orgány společnosti smartseller V. je valná hromada a jednatel/é. [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

7.             [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

8.             [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]

9.             Společnost smartseller má po uskutečnění posuzované transakce působit samostatně v obou oblastech, když má mimo jiné nezávisle určovat svoje prodejní ceny a rozhodovat o své účasti ve výběrových řízeních na nové provozovny a obchody na letištích.

10.         Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

11.         Společnost Gebr. Heinemann je rodinný podnik,[1] který provozuje tzv. „duty free“ / „travel value“ bezcelní obchody nebo do těchto obchodů dodává zboží, a to na letištích, v přístavech a v příhraničních obchodech po celém světě. Tato společnost provozuje 340 maloobchodních prodejen v rámci mezinárodní přepravy osob na 75 mezinárodních letištích. Společnost Gebr. Heinemann prodává cestujícím sama nebo prostřednictvím svých dceřiných společností zejména parfémy a kosmetiku, alkoholické nápoje, tabák a tabákové výrobky a cukrovinky. Bezcelní obchody jsou provozovány na letištích na základě nájemních či koncesních dohod s příslušným provozovatelem letiště. Tato společnost v rámci maloobchodu dále prodává produkty, které jsou tradičně prodávány v rámci mezinárodní přepravy, a to provozovatelům letišť, leteckým společnostem, provozovatelům výletních lodí a trajektů, příhraničním obchodům a maloobchodníkům v zónách volného obchodu.

12.         V České republice společnost Gebr. Heinemann drží 50% podíl ve společnosti TRAVEL FREE, s.r.o., se sídlem Praha 1, Václavské nám. 53, IČO 26739780 (dále jen „TRAVEL FREE“), která provozuje na území České republiky příhraniční obchody.[2] Společnost Gebr. Heinemann dodává společnosti TRAVEL FREE základní sortiment jako lihoviny, tabák, cukrovinky, delikatesy (finefood), parfémy a kosmetiku, módu, doplňky a šperky. Kromě výše uvedeného dodává společnost Gebr. Heinemann úplný nebo částečný základní sortiment českým leteckým společnostem, bezcelním obchodům provozovaným na základě koncesí na letištích v Karlových Varech a Pardubicích, příhraničním obchodům, které nejsou součástí společnosti TRAVEL FREE a menším diplomatickým lokalitám.

13.         Společnost casualfood náleží do podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí švýcarská společnost Orior AG (dále jen „Skupina Orior“). Skupina Orior působí v oblasti potravinářského a nápojového průmyslu, přičemž se specializuje na výrobu čerstvých potravin pro lehké občerstvení, rafinovaných masných specialit a organických zeleninových a ovocných šťáv. Kromě své účasti ve společnosti casualfood není Skupina Orior aktivní v oblasti cateringových a stravovacích služeb v místech mezinárodní přepravy osob.

14.         Společnost casualfood provozuje mobilní a stacionární stravovací a občerstvovací zařízení[3] na místech mezinárodní přepravy osob jako jsou letiště, železniční stanice a dálniční odpočívadla. Tato společnost provozuje v současné době stravovací a občerstvovací zařízení na různých místech po celém Německu a na letišti v Lublani, a to na základě nájemních smluv s provozovateli infrastruktury. Tato společnost není činná na území České republiky, nekontroluje zde žádné společnosti. Jedinou společností ze Skupiny Orior, která dosahuje na území České republiky obratu je švýcarská společnost Biotta AG, a to prostřednictvím velkoobchodních dodávek ovocných a zeleninových šťáv svému distributorovi, společnosti PRO-X s.r.o., se sídlem Štěnovice, Konvalinková 638, IČO 40523306.

15.         Společnost smartseller  je před uskutečněním posuzované transakce výlučně kontrolována společností Gebr. Heinemann a od 1. 1. 2020 provozuje na LMO tzv. „duty free“ / „travel value“ bezcelní obchod. Po uskutečnění předmětné transakce má tato společnost provozovat na LMO také stravovací zařízení, které je v současné době provozováno dceřinou společností společnosti casualfood. Cílem společnosti smartseller je, aby provozovala jak bezcelní „duty free“ obchody, tak stravovací zařízení, a to na malých a středně velkých letištích v EHP, Velké Británii a Švýcarsku. Tato společnost nemá v období po uskutečnění posuzované transakce působit na území České republiky a v současné době není ani plánováno, že by měla vstoupit na území České republiky.

16.         Společnost smartseller V. je komplementářem společnosti smartseller a je v období před uskutečněním předmětné transakce výlučně kontrolována společností Gebr. Heinemann. Předmětem podnikání této společnosti je pouze její účast ve společnosti smartseller jako komplementáře a vedení společnosti smartseller.

17.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

otisk úředního razítka

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

 

 

Obdrží

JUDr. Robert Pelikán, PhD

WOLF THEISS Rechtsanwälte GmbH & Co KG, organizační složka

Pobřežní 12

186 00 Praha 8

IDDS: h6diy84

 

 

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

 

Právní moc: 1. 4. 2020.



[1] Společníky společnosti Gebr. Heinemann jsou členové rodiny Heinemann.

[2] Jedná se o obchody na těchto místech: Aš, Broumov, Cínovec, České Velenice, Dolní Dvořiště, Folmava, Halámky, Hatě, Hevlín, Hranice, Hřensko, Kraslice, Lisková, Mikulov, Mníšek, Petrovice, Pomezí, Potůčky, Rozvadov, Rožany, Rumburk, Slavonice, Stožec, Strážný, Studánky, Svatý Kříž, Varnsdorf, Vejprty, Všeruby, Železná a Železná Ruda.

[3] Některá z nich také nabízejí zboží denní potřeby (convenience products).

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz