číslo jednací: S0413/2019/KS-32934/2019/840/ABi

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Caisse des Dépôts et Consignations / La Poste SA / La Banque Postale / CNP ASSURANCES SA
Účastníci
  1. Caisse des Dépôts et Consignations
  2. La Poste SA
  3. La Banque Postale
  4. CNP ASSURANCES SA
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Typ rozhodnutí povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 5. 12. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0413.pdf 300 KB

Č. j.:ÚOHS-S0413/2019/KS-32934/2019/840/ABi

 

Brno: 29. 11. 2019

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0413/2019/KS, zahájeném dne 12. 11. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Caisse des Dépôts et Consignations, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue de Lille 56, zastoupeného Mgr. Ivanou Halamovou Dobíškovou, advokátkou, se sídlem Praha 1, V Celnici 1031/4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

            ROZHODNUTÍ:      

Spojení soutěžitelů Caisse des Dépôts et Consignations, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue de Lille 56, na straně jedné, a La Poste SA, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue du Colonel Pierre Avia 9, La Banque Postale, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue de Sèvres 115, a CNP ASSURANCES SA, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Place Raoul Dautry 4, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s Dohodou o protokolu, uzavřenou dne [„obchodní tajemství“] mezi Francouzskou republikou, zastoupenou panem M. V., a společnostmi La Caisse des Dépôts et Consignations, La Poste SA a La Banque Postale, v jejímž konečném důsledku má společnost Caisse des Dépôts et Consignations navýšit svůj podíl ve společnosti La Poste SA tak, že bude držet podíl ve výši 66 % na základním kapitálu a hlasovacích právech v této společnosti, a získá tak možnost tuto společnost a její dceřiné společnosti, včetně společnosti La Banque Postale, výlučně kontrolovat, a dále v jejímž důsledku má společnost Caisse des Dépôts et Consignations, mimo jiné prostřednictvím společnosti La Poste SA a její dceřiné společnosti La Banque Postale, navýšit svůj podíl ve společnosti CNP ASSURANCES SA tak, že bude vlastnit podíl představující 62,13 % na základním kapitálu a [„obchodní tajemství“] v této společnosti, čímž má společnost Caisse des Dépôts et Consignations získat možnost nepřímo výlučně kontrolovat i společnost CNP ASSURANCES SA, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v souvislosti s dokumentem uvedeným ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož konečném důsledku má společnost Caisse des Dépôts et Consignations, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue de Lille 56 (dále jen „CDC“), navýšit svůj podíl ve společnosti La Poste SA, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue du Colonel Pierre Avia 9 (dále jen „La Poste“), tak, že bude držet 66% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech v této společnosti, čímž má získat možnost vykonávat výlučnou kontrolu nad touto společností a jejími dceřinými společnostmi, mezi které patří i společnost La Banque Postale, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Rue de Sèvres 115 (dále jen „La Banque“). Dále v důsledku dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí má společnost CDC, mimo jiné prostřednictvím společnosti La Poste a její dceřiné společnosti La Banque, navýšit svůj podíl ve společnosti CNP ASSURANCES SA, se sídlem Francouzská republika, Paříž, Place Raoul Dautry 4 (dále jen „CNP“), tak, že bude držet podíl ve výši 62,13 % základního kapitálu a [„obchodní tajemství“] ve společnosti CNP, a bude tak mít možnost tuto společnost včetně jejich dceřiných společností nepřímo výlučně kontrolovat. V důsledku výše uvedené transakce má společnost CDC získat možnost výlučně[1] kontrolovat společnosti La Poste, La Banque a CNP.

2.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost CDC je veřejnoprávní institucí založenou francouzským zákonem, která slouží spolu s jejími dceřinými společnostmi obecnému zájmu a hospodářskému rozvoji Francie. V současné době vykonává společnost CDC a její dceřiné společnosti (dále jen „Skupina CDC“) úkoly obecného zájmu v oblastech správy soukromých finančních prostředků (zejména vkladů na vkladních knížkách, konsignace a regulovaných vkladů a penze), financování investic ve veřejném zájmu a podpory celostátních a místních politik, dále působí jako soutěžitel v oblastech životního prostředí, energetiky, nemovitostí, investic, poskytování služeb například v oblastech hromadné dopravy, infrastrukturního inženýrství či provozování lyžařských a rekreačních středisek, a to například prostřednictvím společností la Société Forestière, CDC Biodiversité, la Société Nationale Immobilière, Icade, Bpifrance Group, Qualium Investissement, CDC International Capital, Transdev, Egis či la Compagnie des Alpes.

4.             Na území České republiky je Skupina CDC aktivní zejména v oblastech nemovitostí, inženýrství, veřejné dopravy, zasílatelství a smluvní logistiky, výroby a vývoje polovodičů a bezpečnostních zařízení pro provozování rozvodů elektřiny, výroby biotechnologií, vytápěcích a chladících řešení, a to například prostřednictvím společností PBW Real Estate Fund N.V., EGIS Praha, spol. s r.o., Transdev Morava s.r.o., STMicroelectronics Design and Application s.r.o., STMicroelectronics SA - organizační složka, CMA-CGM (Deutschland) GmbH Shipping Agency - organizační složka, CMA CGM LOG Czech Republic s.r.o., INVICTA GROUP SASU, Biscuit International, Vulcanic SA či IMV Technologies.

5.             Společnost La Poste a její dceřiné společnosti (dále jen „Skupina La Poste“) působí v oblasti provozování poštovních služeb, jež je možné dále dělit na (i) činnosti spočívající v provozování poštovních služeb, doručování balíčků, tisku, poskytování služeb přímého marketingu, logistiky, osobních služeb a řešení pro seniory, (ii) činnosti sestávající z doručování expresních dodávek (se zaměřením na dodávky balíčků vážících méně než 31,5 kg) prostřednictvím společnosti La Poste v rámci Francie i do zahraničí, (iii) činnosti spočívající v provozování kontaktních míst La Poste, která distribuují poštovní, finanční a telefonní produkty a služby veřejnosti ve Francii a (iv) činnosti, které jsou zaměřeny na vývoj a prodej digitálních řešení a služby GLP v oblasti digitální transformace, digitálního marketingu, desktop publishingu a šíření důvěry v digitální technologie. V době před uskutečněním předmětného spojení soutěžitelů je Skupina La Poste společně kontrolována vládou Francouzské republiky a společností CDC.

6.             Skupina La Poste je v České republice aktivní například prostřednictvím společností La Poste, Asendia Germany GmbH, Direct Parcel Distribution CZ s.r.o., Tigers GmbH, Chronopost SA, Tigers Worldwide Logistics Ltd, Tigers Global Logistics Ltd, eShopWorld, ACP Global Forwarding či Forwarder Line Logistik především v oblastech (i) dodávek poštovních zásilek a balíčků (zejména malých balíčků), (ii) expresních dodávek malých balíčků, (iii) logistických aktivit pro sektor e-obchodu či (iv) zasílatelství a smluvní logistiky pod značkou Tigers.

7.             Společnost La Banque je dceřinou společností společnosti La Poste. Tato společnost a její dceřiné společnosti (dále jen „Skupina La Banque“), mezi které patří například společnosti La Banque Postale Financement, EasyBourse, SOFIAP, BPE, Ma French Bank anebo La Banque Postale Collectivités Locales, jsou činné v oblastech bankovnictví a pojišťovnictví, když se tyto zabývají například provozováním retailových bankovních služeb spočívajících v nabízení bankovních produktů a služeb fyzickým osobám a domácnostem, provozováním služeb komerčního bankovnictví sestávajícího z nabízení bankovních služeb a produktů podnikům a místnímu veřejnému sektoru, poskytováním životního a zdravotního pojištění a jeho zajištění či poskytováním a distribucí neživotního pojištění. Skupina La Banque není aktivní na území České republiky.

8.             Společnost CNP a její dceřiné společnosti působí v oblasti pojišťovnictví, kde zejména poskytují osobní a skupinové produkty životního a zdravotního pojištění, dále například poskytují neživotní pojišťovací produkty. Tato skupina je aktivní v řadě evropských zemí, například ve Francii, Lucembursku, Itálii, Německu, Španělsku, Polsku, Dánsku, Norsku, Rakousku, Portugalsku, Švédsku, Finsku, Řecku, Belgii, nikoliv však na území České republiky. V době před realizací předmětného spojení soutěžitelů není nad touto společností vykonávána výlučná ani společná kontrola.

9.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

POUČENÍ

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad ses podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

Obdrží

Mgr. Ivana Halamová Dobíšková, advokátka

V Celnici 1031/4

110 00 Praha 1

IDDS: bxnhk53

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

PM 5. 12. 2019



[1] Z bodu 6 Dohody o protokolu a Příloh č. 6 a 7 k této dohodě vyplývá, že o strategických obchodních rozhodnutích společnosti CDC a jejích dceřiných společností včetně společnosti La Banque a společnosti CNP a jejích dceřiných společností bude rozhodovat přímo či nepřímo výlučně společnost CDC, tedy většinový akcionář těchto společností, když menšinový akcionáři nebudou disponovat právy veta k žádným strategickým obchodním rozhodnutím společností La Poste ani CNP.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz