číslo jednací: S0362/2019/KS-29677/2019/840/ASm

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů PBS Holding AG / OFFICE DEPOT, s. r. o.
Účastníci
  1. PBS Holding AG
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 30. 10. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0362.pdf 342 KB

 

 

Č. j.:ÚOHS-S0362/2019/KS-29677/2019/840/ASm

 

             Brno 30. 10. 2019

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0362/2019/KS, zahájeném dne 1. 10. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě návrhu účastníka řízení, společnosti PBS Holding AG, se sídlem Rakouská republika, Wels, Vogelweiderstraße 37,zastoupeného Mgr. Monikou Deislerovou Wetzlerovou, se sídlem Plzeň, Bedřicha Smetany 167/2, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitelů PBS Holding AG, se sídlem Rakouská republika, Wels, Vogelweiderstraße 37, a OFFICE DEPOT s.r.o., se sídlem Hostivice, Floriánova 2461, IČ: 64942503, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o koupi podílů uzavřené dne 24. 9. 2019 mezi společnostmi PBS Holding AG a PBS Beteiligungs GmbH, se sídlem Rakouská republika, Wels, Vogelweiderstraße 37, jako kupujícími, a Office Depot Growth Holding B.V. a Xtreme Office B.V., obě se sídlem Nizozemské království, Venlo, Columbusweg 33, jako prodávajícími, v jejímž důsledku má společnost PBS Holding AG, a.s., přímo či nepřímo, prostřednictvím své dceřiné společnosti PBS Beteiligungs GmbH, získat obchodní podíl představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti OFFICE DEPOT s.r.o., a tím i možnost výlučně kontrolovat tuto společnost, se dle § 16 odst. 2 téhož zákona  

 

povoluje.

 

Odůvodnění

 

1.             Skutečnost, že se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“) spojením zabývá, byla v souladu s § 16 odst. 1 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále též „zákon“), zveřejněna v Obchodním věstníku č. OV03099773 ze dne 4. 10. 2019. Tato skutečnost byla současně zveřejněna na internetových stránkách Úřadu. Ve stanovené lhůtě 5 dnů pro podání případných připomínek, ani později, Úřad žádnou námitku k uvedené transakci neobdržel.

2.             Při posuzování navrhované transakce vycházel Úřad zejména z návrhu na povolení spojení, dotazníku k povolení spojení, listiny zakládající posuzované spojení, výpisů z obchodního rejstříku či obdobných zahraničních registrů, výročních zpráv, jakož i dalších všeobecně známých skutečností týkajících se spojujících se soutěžitelů a spojením dotčených oblastí.

I. Notifikační podmínky

3.             K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít na základě Smlouvy o koupi podílů uzavřené dne 24. 9. 2019 mezi společnostmi PBS Holding AG (dále jen PBS Holding“) a PBS Beteiligungs GmbH (dále jen PBS“), obě se sídlem Rakouská republika, Wels, Vogelweiderstraße 37, jako kupujícími, a Office Depot Growth Holding B.V. a Xtreme Office B.V., obě se sídlem Nizozemské království, Venlo, Columbusweg 33, jako prodávajícími, v jejímž důsledku má společnost PBS Holding získat přímo obchodní podíl představující 99,34 % a nepřímo, prostřednictvím své dceřiné společnosti PBS, obchodní podíl představující 0,66 % (celkem tedy 100 %) základního kapitálu a hlasovacích práv ve společnosti OFFICE DEPOT s.r.o., se sídlem Hostivice, Floriánova 2461, IČ: 64942503 (dále jen „OFFICE DEPOT“), a tím i možnost výlučně kontrolovat tuto společnost. Navrhovaná transakce tak představuje spojení soutěžitelů podle § 12 odst. 2 zákona.

4.             Podle § 12 odst. 2 zákona se totiž za spojení soutěžitelů považuje situace, pokud jeden nebo více podnikatelů anebo jedna nebo více osob, které nejsou podnikateli, ale kontrolují alespoň jednoho soutěžitele, získá možnost přímo či nepřímo kontrolovat jiného soutěžitele nebo jeho část, zejména nabytím účastnických cenných papírů, obchodních nebo členských podílů anebo smlouvou nebo jinými způsoby, které jim umožňují takového soutěžitele nebo jeho část kontrolovat.

5.             Dále se Úřad zabýval otázkou, zda předmětné spojení splňuje také druhé notifikační kritérium, stanovené v § 13 zákona. Vzhledem k tomu, že celkový čistý obrat všech spojujících se soutěžitelů dosažený za poslední účetní období na trhu České republiky je vyšší než 1,5 miliardy Kč a alespoň dva ze spojujících se soutěžitelů dosáhli každý za poslední účetní období na trhu České republiky čistého obratu vyššího než 250 milionů Kč, je notifikační podmínka stanovená v § 13 písm. a) zákona splněna, a spojení soutěžitelů tak podléhá povolení Úřadu.

II. Charakteristika spojujících se soutěžitelů

6.             Společnost PBS Holding je holdingovou společností, jež je součástí podnikatelské skupiny PBS Holding Group, která kontroluje řadu dalších společností (dále jen „Skupina PBS“).  Skupina PBS je aktivní zejména v oblasti dodávání kancelářských potřeb a souvisejících produktů pro podnikové klienty (tzv. B2B sektor) a pro velkoobchodní klienty.

7.             Na území České republiky je Skupiny PBS činná prostřednictvím společnosti BÜROPROFI s.r.o., se sídlem České Budějovice, Hlinská 456/2, IČ: 62502034, působící v oblasti dodávání kancelářských potřeb a souvisejících produktů, jako jsou tradiční kancelářské potřeby, kancelářské vybavení a nábytek, reklamní a polygrafické výrobky, drogistické zboží a občerstvení pro B2B sektor a velkoobchod.

8.             Společnost OFFICE DEPOT obchoduje na území České republiky s různými kategoriemi kancelářských potřeb a souvisejících produktů a služeb, např. mimo jiné poskytuje kancelářský papír, inkousty a tonery a další kancelářské potřeby, kancelářský nábytek, občerstvení, čisticí prostředky, tiskové a propagační materiály, osobní ochranné prostředky, služby v sektoru IT technologií (hardwaru, síťové podpory, oprav, údržby, správy dokumentů, ochrany dat aj.), a to rovněž v rámci podnikového sektoru. Společnost OFFICE DEPOT nekontroluje na území České republiky žádného dalšího soutěžitele.[1]

III. Dopady spojení

9.             Za účelem zjištění, zda navrhované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, zejména proto, že by jím vzniklo nebo bylo posíleno dominantní postavení spojujících se soutěžitelů nebo některého z nich, Úřad vymezuje relevantní trh, kterým je v souladu s § 2 odst. 2 zákona trh zboží, které je z hlediska jeho charakteristiky, ceny a zamýšleného použití shodné, porovnatelné nebo vzájemně zastupitelné, a to na území, na němž jsou soutěžní podmínky dostatečně homogenní a zřetelně odlišitelné od sousedících území.

10.         Při vymezování relevantních trhů v jednotlivých případech spojení soutěžitelů, k nimž dochází podle § 12 odst. 2 zákona, se Úřad zaměřuje na činnosti, které na území České republiky provozuje nabývaný soutěžitel, a z nich pak zejména na ty, které se zároveň překrývají s činnostmi navrhovatelů či na ně vertikálně navazují nebo jim předcházejí.

11.         Z výše podaného popisu podnikatelských aktivit spojujících se soutěžitelů vyplývá, že činnost Skupiny PBS a společnosti OFFICE DEPOT se na území České republiky horizontálně překrývá především v oblasti distribuce tradičních kancelářských potřeb a souvisejících produktů pro podnikové klienty.

12.         Oblastí dodávek kancelářských potřeb a souvisejících produktů pro podnikové klienty se ve své předcházející rozhodovací praxi zabývala Evropská komise,[2]  kdy naznačila v oblasti B2B distribuce kancelářských potřeb různé možnosti segmentace produktových relevantních trhů. Evropská komise jednak zvažovala členění oblasti distribuce kancelářských potřeb podle odlišných distribučních kanálů, kterými jsou výrobky dodávány, a dále podle kategorií jednotlivých výrobků.[3]

13.         V případě segmentace dle způsobu distribuce Evropská komise konstatovala možné členění na tzv. smluvní kanál (distribuce na základě rámcových smluv pro větší společnosti), kanál přímého prodeje (včetně katalogových a on-line prodejů pro menší společnosti) a velkoobchodní kanál (velkoobchodní distribuce pro obchodníky a maloobchodní sítě s kancelářskými potřebami). Smluvní kanál může být dále členěn dle charakteru smluv na mezinárodní a národní smlouvy a dle velikosti odběratelů (společnosti nad a pod 250 zaměstnanců).[4]

14.         Evropská komise dále naznačila možné členění spojením dotčené oblasti dle jednotlivých produktových kategorií, jako jsou trhy distribuce tradičních kancelářských potřeb, kancelářských papírů či tonerů a náplní. Evropská komise rovněž odlišila separátní trh tradičních kancelářských potřeb[5] od ostatních poskytovaných produktů v oblasti distribuce kancelářských potřeb a služeb, jako jsou kancelářský nábytek, IT technika, čisticí a hygienické prostředky či občerstvení. Otázku možné další segmentace trhu tradičních kancelářských potřeb nechala otevřenou.

15.         Z hlediska geografického by bylo možno tuto oblast vymezit územím celé České republiky, neboť soutěžní podmínky jsou na celém území České republiky homogenní.

16.         Nicméně s ohledem na skutečnost, že posuzované spojení soutěžitelů nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže při jakékoliv v úvahu připadající definici relevantního trhu, není v tomto případě nezbytně nutné vymezovat relevantní trh s konečnou platností. Vzhledem k činnosti spojujících se soutěžitelů bude Úřad posuzovat dopady spojení především na trhu tradičních kancelářských potřeb na území České republiky.

17.         Tržní podíl Skupiny PBS Holding na trhu tradičních kancelářských potřeb na území České republiky činil v roce 2018 cca [0 – 5] % a tržní podíl skupiny společnosti OFFICE DEPOT cca  [5 – 15] %, společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů by tak nepřesahoval [5 – 15] %. V případě ostatních možných produktových kategorií, jako jsou například inkousty a tonery, kancelářské papíry, případně kancelářský nábytek, čisticí a hygienické prostředky či občerstvení, společný tržní podíl spojujících se soutěžitelů na území České republiky by nepřesahoval [0 – 5] %.

18.         Spojující se soutěžitelé budou na trhu tradičních kancelářských potřeb na území České republiky nadále vystaveni konkurenci ze strany dalších významných soutěžitelů, např. společností ACTIVA spol. s r.o., Lyreco CE, SE, organizační složka, PAPERA s.r.o. a SMERO, spol. s r.o.

19.         Především s ohledem na relativně nízké tržní podíly spojením vzniklého subjektu a působení dalších významných soutěžitelů, posuzované spojení nevzbuzuje v dotčené oblasti obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. 

IV. Závěr

20.         Po zhodnocení všech skutečností dospěl Úřad k závěru, že předmětné spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto rozhodl o povolení posuzovaného spojení soutěžitelů v souladu s § 16 odst. 2 zákona tak, jak je uvedeno ve výroku, a ve stanovené lhůtě toto rozhodnutí vydává.

 

POUČENÍ

 

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

 

 

 

 

Obdrží:

Mgr. Monika Deislerová Wetzlerová, advokátka

Saxinger, Chalupský & Partner v.o.s., advokátní kancelář

Bedřicha Smetany 167/2

301 00 Plzeň

datová schránka: r7xhtf2

 

Vypraveno dne:

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy  



[1] Společnost OFFICE DEPOT kontroluje pouze jednoho soutěžitele, a to svou dceřinou společnost OFFICE DEPOT s.r.o., se sídlem ve Slovenské republice, která nedosáhla na území České republiky žádného obratu.

[2] Úřad se uvedenou oblasti ve své rozhodovací praxi podrobněji v posledním období nezabýval.

[3] Například rozhodnutí Evropské komise M. 7555 STAPLES/OFFICE DEPOT.

[4] Viz rozhodnutí Evropské komise M. 7555 STAPLES/OFFICE DEPOT.

[5] Tradiční kancelářské potřeby nezahrnují kancelářský nábytek, IT techniku, čisticí prostředky, ochranné pomůcky či občerstvení.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz