číslo jednací: S0273/2019/KS-21420/2019/840/JMě

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Jet 2 Alfa, s.r.o. / MOUFLECO HOLDINGS LIMITED / TEDOM a.s.
Účastníci
  1. Jet 2 Alfa, s.r.o.
  2. MOUFLECO HOLDINGS LIMITED
  3. TEDOM a.s.,
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 21. 8. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0273.pdf 303 KB

Č. j.: ÚOHS-S0273/2019/KS-21420/2019/840/JMě

 

Brno: 5. 8. 2019

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0273/2019/KS, zahájeném dne 15.  7. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Jet 2 Alfa, s.r.o., se sídlem Brno, Pisárky, Hlinky 49/126, IČO 07738242, a MOUFLECO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Avlonos, 1, MARIA HOUSE, 5th floor, zastoupených JUDr. Petrem Zákouckým, LL.M., advokátem, se sídlem Praha 1, V Celnici 1034/6, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů, společností Jet 2 Alfa, s.r.o., se sídlem Brno, Pisárky, Hlinky 49/126, IČO 07738242, a MOUFLECO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Avlonos, 1, MARIA HOUSE, 5th floor, na straně jedné, a TEDOM a.s., se sídlem Výčapy č.p. 195, IČO 28466021, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě „Smlouvy o koupi akcií emitovaných společností TEDOM a. s.“, uzavřené mezi J. J., jako prodávajícím, a společností Jet 2 Alfa, s.r.o., jako kupujícím, v jejímž důsledku mají společnosti Jet 2 Alfa, s.r.o. a MOUFLECO HOLDINGS LIMITED získat možnost společně kontrolovat společnost TEDOM a.s., se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku má společnost Jet 2 Alfa, s.r.o., se sídlem Brno, Pisárky, Hlinky 49/126, IČO 07738242 (dále jen „Jet 2 Alfa“), nabýt akcie představující 44,99% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti TEDOM a.s., se sídlem Výčapy č.p. 195, IČO 28466021 (dále jen „TEDOM“), čímž navýší svůj stávající akciový podíl na této společnosti na 54,99 %, přičemž společnost MOUFLECO HOLDINGS LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Nikósie, Avlonos, 1, MARIA HOUSE, 5th floor (dále jen „MOUFLECO“), bude nadále vlastnit akcie společnosti TEDOM představující 45% podíl na jejím základním kapitálu a hlasovacích právech. Zbývající část akcií zůstane v rukou subjektů, které se nebudou podílet na společné kontrole ve společnosti TEDOM. 

2.             Podle článku 11 odst. 13 stanov společnosti TEDOM je valná hromada společnosti TEDOM usnášeníschopná, pokud přítomní akcionáři mají akcie, jejichž jmenovitá hodnota dosahuje alespoň 56 % základního kapitálu. V souladu s článkem 9 odst. 3 stanov společnosti TEDOM je s každou akcií společnosti TEDOM o jmenovité hodnotě 0,25 Kč spojen 1 hlas. Podle článku 11 odst. 14 stanov společnosti TEDOM je k přijetí rozhodnutí valné hromady společnosti TEDOM zapotřebí 56 % hlasů všech akcionářů, nestanoví-li zákon nebo stanovy jinou rozhodovací většinu, přičemž jinou většinu upravují stanovy v záležitostech podle článku 11 odst. 4 písm. a), b) c) a i) stanov společnosti TEDOM, ve kterých rozhoduje valná hromada společnosti TEDOM alespoň dvěma třetinami hlasů přítomných akcionářů. Jiná většina je dále stanovami vyžadována k rozhodnutím o změně druhu nebo formy akcií, o změně práv spojených s určitým druhem akcií, o omezení převoditelnosti akcií na jméno a o zrušení registrace akcií a o záležitostech uvedených v § 416 až § 417 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, ve znění pozdějších předpisů, kdy je vyžadován k přijetí rozhodnutí souhlas alespoň tří čtvrtin hlasů přítomných akcionářů.

3.             Z výše uvedeného vyplývá, že k přijetí rozhodnutí v kterékoli záležitosti spadající do působnosti valné hromady společnosti TEDOM bude po spojení zapotřebí hlasů jak společnosti Jet 2 Alfa, tak společnosti MOUFLECO, a naopak kterýkoli z těchto akcionářů společnosti TEDOM bude schopen svými hlasy zablokovat přijetí rozhodnutí valné hromady této společnosti v kterékoli záležitosti patřící do její působnosti.

4.             Mezi záležitosti, o nichž rozhoduje valná hromada společnosti TEDOM a k jejichž přijetí je zapotřebí hlasů obou účastníků řízení, náleží i takové otázky (viz především volbu a odvolání členů představenstva společnosti TEDOM[1] a schvalování řádné, mimořádné a mezitímní účetní závěrky a konsolidované účetní závěrky společnosti TEDOM[2]), s nimiž je spojována možnost ovlivňovat strategické obchodní chování soutěžitele, a tedy možnost jej kontrolovat.[3]

5.             V důsledku navrhované transakce proto společnosti Jet 2 Alfa a MOUFLECO získají možnost společně kontrolovat společnost TEDOM, přičemž společnost Jet 2 Alfa nahradí jednoho ze dvou doposud společnost TEDOM společně kontrolujících akcionářů (J. J.), zatímco druhý z akcionářů, který před transakcí společnost TEDOM společně kontroluje (společnost MOUFLECO), se bude podílet na společné kontrole ve společnosti TEDOM i po realizaci předmětné transakce. Předmětná transakce tak představuje spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 odst. 2 zákona, když za spojení soutěžitelů jsou považovány i transakce spočívající v nahrazení jednoho ze společně kontrolujících společníků.[4]

6.             Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

7.             Společnost Jet 2 Alfa je součástí podnikatelské skupiny společností, v jejímž čele stojí fyzická osoba (dále jen „Skupina JET“). Společnost Jet 2 Alfa působí v oblasti pronájmu nemovitostí a správy vlastního majetku. Společnosti náležející do Skupiny JET působí na území Evropského hospodářského prostoru v mnoha oblastech, a to například v oblastech výroby a dodávek zařízení pro energetiku, výroby a servisu výměníků tepla pro průmysl, dále v oblastech těžkého průmyslu, výroby a prodeje platebních automatů, hostinské činnosti, provozu galerie, výroby a dodávek technické tkaniny, výroby a dávek uhlíkových a hybridních tkanin atd.    

8.             Společnost MOUFLECO je součástí podnikatelské skupiny společností, v jejímž čele stojí […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…] (dále jen „Skupina MOUFLECO“). Společnosti ze Skupiny MOUFLECO působí na území Evropského hospodářského prostoru zejména v oblastech výroby svařovaných a montovaných kovových konstrukcí, developmentu a pronájmu průmyslových a skladových nemovitostí, […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…].

9.             Společnost TEDOM a její dceřiné společnosti (dále jen „Skupina TEDOM“) je před uskutečněním posuzovaného spojení soutěžitelů společně kontrolována Skupinou MOUFLECO a J. J.. Společnosti náležející do Skupiny TEDOM působí zejména v oblasti vývoje, výroby, prodeje a servisu zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla – kogeneračních jednotek na zemní plyn a jiné plyny o elektrickém výkonu od 5kW do 10 MW a také v oblasti prodeje náhradních dílů, přičemž servis zařízení a prodej náhradních dílů je z převážné části omezen na záruční a pozáruční servis kogeneračních jednotek Skupiny TEDOM. V souvislosti se svou hlavní činností se společnosti náležející do Skupiny TEDOM zabývají rovněž výrobou elektrorozvaděčů, spalovacích motorů a strojů s motorovým pohonem. Převážná část této produkce však slouží k výrobě vlastních kogeneračních jednotek a prodej těchto zařízení mimo skupinu probíhá jen ve velmi omezené míře. Společnosti náležející do skupiny TEDOM působí také v oblasti výroby a prodeje tepla a elektrické energie a v oblasti dodávek investičních celků (energetických projektů). Zahraniční společnosti patřící do Skupiny TEDOM se zabývají převážně prodejem či zprostředkováním prodeje kogeneračních jednotek v zahraničí, servisem kogeneračních jednotek v zahraničí, reklamní a propagační činností, či marketingovou činností. Společnosti Skupiny TEDOM působí na trzích Evropského hospodářského prostoru, a to zejména v České republice, Slovensku, Německu a Polsku. Mimo území Evropského hospodářského prostoru působí Skupina TEDOM také v Rusku, Číně a Spojených státech amerických.

10.         Dále se společnost TEDOM podílí na společné kontrole ve společnosti ČEZ Energo, s.r.o. (dále jen „ČEZ Energo“), která je společně kontrolována společnostmi TEDOM a ČEZ ESCO a.s. Společnost ČEZ Energo se zabývá instalací a následným provozováním kogeneračních jednotek pro společnou výrobu elektřiny a tepla v České republice a v současnosti provozuje celkem 123 kogeneračních jednotek s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 103,671 MW a tepelným výkonem přibližně 207 MW. Tyto zdroje jsou provozovány především v rámci vlastních či pronajatých systémů centrálního zásobování teplem, anebo jako vnořené zdroje do kotelen obchodních partnerů společnosti ČEZ Energo. Zákazníky společnosti jsou systémy centrálního zásobování teplem, lokální komunální výtopny, průmyslové podniky či veřejné instituce.

11.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

otisk úředního razítka

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

v zastoupení

 

Ing. Martin Vitula

pověřený zastupováním

 

 

 

 

 

 

 

Obdrží

JUDr. Petr Zákoucký, LL.M., advokát

Dentons Europe CS LLP, organizační složka

V Celnici 1034/6

110 00 Praha 1

IDDS: ejffvsh

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 21. 8. 2019.

 



[1] Viz článek 11 odst. 13 písm. d) stanov společnosti TEDOM.

[2] Viz článek 11 odst. 13 písm. f) stanov společnosti TEDOM.

[3] Viz k tomu blíže především odst. 34 a násl. Oznámení o konceptu spojení soutěžitelů ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže (dále jen „Oznámení o konceptu spojení“): https://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/spojovani-soutezitelu/guidelines-ke-spojeni-soutezitelu.html.

[4] Viz odst. 43 Oznámení o konceptu spojení.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz