číslo jednací: S0326/2019/KS-25322/2019/840/LBř

Instance I.
Věc Spojení soutěžitele Van Leeuwen Buizen Groep B.V. / Divize distribuce ocelových trubek společnosti Benteler International Aktiengesellschaft
Účastníci
  1. Van Leeuwen Buizen Groep B.V.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 1. 10. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0326.pdf 243 KB

 

 

Č. j.: ÚOHS-S0326/2019/KS-25322/2019/840/LBř

 

Brno: 13. 9. 2019

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0326/2019/KS, zahájeném dne 28. 8. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Van Leeuwen Buizen Groep B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120,  zastoupeného Dr. Radanem Kubrem, advokátem, se sídlem Praha 1, Jáchymova 26/2, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitele Van Leeuwen Buizen Groep B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120, na straně jedné, a části soutěžitele představované divizí distribuce ocelových trubek společnosti Benteler International Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Salzburg, Schillerstraße 25-27, na straně druhé, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o prodeji akcií, uzavřené dne 31. 7. 2019 mezi společnostmi Van Leeuwen Buizen Europa B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120, Van Leeuwen GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Essen, Theodor-Althoff-Str. 1, Buisleeuw International B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120, jako kupujícími, a Van Leeuwen Buizen Groep B.V., jako ručitelem kupujících, na straně jedné, a společnostmi Benteler International Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Salzburg, Schillerstraße 25-27, Benteler Business Services GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Paderborn, Residenzstr. 1, a Benteler International Beteiligungs GmbH, se sídlem Rakouská republika, Salzburg, Schillerstraße 25-27, jako prodávajícími, na straně druhé, v jejímž důsledku má společnost Van Leeuwen Buizen Groep B.V. získat možnost nepřímo výlučně kontrolovat část soutěžitele představovanou divizí distribuce ocelových trubek společnosti Benteler International Aktiengesellschaft, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku má společnost Van Leeuwen Buizen Groep B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120 (dále jen „VLBG“ nebo „Navrhovatel“), získat možnost nepřímo, prostřednictvím společností Van Leeuwen Buizen Europa B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120, Van Leeuwen GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Essen, Theodor-Althoff-Str. 1, a Buisleeuw International B.V., se sídlem Nizozemské království, Zwijndrecht, Lindtsedijk 120,[1] výlučně kontrolovat část soutěžitele představovanou divizí distribuce ocelových trubek společnosti Benteler International Aktiengesellschaft, se sídlem Rakouská republika, Salzburg, Schillerstraße 25-27 (dále také jen „Nabývaná divize“).

2.             Do Nabývané divize společnosti Benteler International Aktiengesellschaft náleží mimo jiné i společnosti Benteler Distribution Czech Republic, spol. s r.o., se sídlem Dobříš, Průmyslová 1666, IČO 62917846 (dále jen „Benteler Distribution ČR“), Benteler Distribution Deutschland GmbH & Co KG, se sídlem Spolková republika Německo, Duisburg, Am Schlütershof 30 (dále jen „Benteler Distribution SRN“), Benteler Distribution Slovakia s.r.o., se sídlem Slovenská republika, Pusté Úlany, Jurajov Dvor 523 (dále jen „Benteler Distribution Slovensko“), a Benteler Distribution Austria GmbH, se sídlem Rakouská republika, Biedermannsdorf, Siegfried-Marcus-Strasse 8 (dále jen „Benteler Distribution Rakousko“), které dosahují na území České republiky obrat. Kromě těchto společností jsou součástí Nabývané divize i další subjekty, které však na území České republiky nepůsobí.

3.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

4.             Společnost  VLBG stojí v čele Skupiny VLBG,[2] která je celosvětově i na území České republiky činná v oblasti distribuce výrobků z uhlíkové a nerezové oceli (jako jsou trubky, potrubí, tyče a duté profily) a poskytování souvisejících služeb, přičemž její produkty a služby jsou využívány v různých odvětvích.

5.             Skupina VLBG dodává své produkty a poskytuje související služby např. společnostem, které trubky, potrubí či tyčovou ocel používají do hydraulických a pneumatických válců a dalších součástí týkajících se kapalinového pohonu.[3] Produkty Skupiny VLBG jsou dále používány např. pro stavbu nemocnic, obchodních center, lodí, mostů, stadionů či větrných turbín. Dále Skupina VLBG dodává své produkty např. společnostem zabývajícím se těžbou, skladováním či zpracováním ropy a zemního plynu, společnostem zabývajícím se přepravou ropy, zemního plynu nebo vody, společnostem vyrábějícím elektrickou energii či společnostem činným v automobilovém průmyslu.

6.             Na území České republiky kontroluje Skupina VLBG společnost VAN LEEUWEN PIPE AND TUBE s.r.o., se sídlem Brno, Slatina, Tuřanka 1222/115, IČO 27406873, která se zabývá velkoobchodem s ocelovými produkty se zaměřením na nákup, skladování, zakázkové zpracování a další prodej ocelových produktů. Kromě společnosti VAN LEEUWEN PIPE AND TUBE s.r.o. dosahují na území České republiky obrat i další společnosti Skupiny VLBG, a to společnosti Van Leeuwen Stainless B.V., která se zaměřuje na distribuci výrobků z nerezové oceli, Van Leeuwen Precisie B.V., která se specializuje na distribuci výrobků z uhlíkové oceli, a Van Leeuwen Germany GmbH distribuující ocelové výrobky.

7.             Nabývaná divize, která zahrnuje mimo jiné společnosti Benteler Distribution ČR,[4] Benteler Distribution SRN, Benteler Distribution Slovensko a Benteler Distribution Rakousko, které dosahují obrat na území České republiky, se zabývá celosvětově i na území České republiky distribucí výrobků z uhlíkové a nerezové oceli a poskytováním souvisejících služeb. Odběrateli produktů a služeb Nabývané divize jsou společnosti činné v řadě odvětví, jako jsou např. strojírenství, automobilový průmysl či stavebnictví.

8.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

Poučení

 

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

Obdrží

Dr. Radan Kubr, advokát

PRK Partners s.r.o. advokátní kancelář

Jáchymova 26/2

110 00 Praha 1

ID DS: afdg3tm

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 1. 10. 2019.

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 



[1] Společnosti Van Leeuwen Buizen Europa B.V., Van Leeuwen GmbH a Buisleeuw International B.V. jsou součástí skupiny soutěžitele, jehož konečnou mateřskou společností je holdingová společnost VLBG (dále společně také jen „Skupina VLBG“).      

[2] Společnost VLBG je konečnou mateřskou společností a holdingovou společností Skupiny VLBG.      

[3] Hydraulika tvoří součást mnoha pohonných, řídicích a měřicích systémů a používá se například k výrobě zvedacích a manipulačních zařízení či zemědělských a stavebních strojů.      

[4] Společnost Benteler Distribution ČR řídí zpracovatelská zařízení v Dobříši (středisko laserového řezání pro východní Evropu) a pobočky v Ostravě, Přerově a Studénce.      

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz