číslo jednací: S0319/2019/KS-24853/2019/840/ABi

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Rainbow Wisdom Investments Limited / J. S. / MÉDEA, a.s. / EMPRESA MEDIA, a.s.
Účastníci
  1. Rainbow Wisdom Investments Limited
  2. J. S.
  3. MÉDEA, a.s.
  4. EMPRESA MEDIA, a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Typ rozhodnutí povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 18. 9. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0319_1.pdf 303 KB

Č. j.:ÚOHS-S0319/2019/KS-24853/2019/840/ABi

 

Brno: 9. 9. 2019

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0319/2019/KS, zahájeném dne 21. 8. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společnosti Rainbow Wisdom Investments Limited, se sídlem Čínská lidová republika, Hongkong, Central, Tim Mei Avenue 1, CITIC Tower, 32nd Floor, a pana J. S., zastoupených JUDr. Alexandrem Césarem, advokátem, se sídlem Praha 1, Klimentská 46, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů Rainbow Wisdom Investments Limited, se sídlem Čínská lidová republika, Hongkong, Central, Tim Mei Avenue 1, CITIC Tower, 32nd Floor, a pana J. S., na straně jedné, a MÉDEA, a.s., se sídlem Praha 4, Mikuleckého 1311/8, IČO 25130013, a EMPRESA MEDIA, a.s., se sídlem Praha 4, Braník, Mikuleckého 1309/4, IČO 26418011, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o transakci, uzavřené dne [„obchodní tajemství“] mezi společnostmi Rainbow Wisdom Investments Limited, [„obchodní tajemství“] a panem J. S., v jejímž důsledku má pan J. S. držet akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MÉDEA, a.s. a akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti EMPRESA MEDIA, a.s. a společnost Rainbow Wisdom Investments Limited má v důsledku výše uvedené smlouvy držet akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MÉDEA, a.s. a akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti EMPRESA MEDIA, a.s., čímž mají společnost Rainbow Wisdom Investments Limited a pan J. S. získat možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi MÉDEA, a.s. a EMPRESA MEDIA, a.s., se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě smlouvy uvedené ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejímž konečném důsledku má pan J. S. (dále jen „J. S.“) držet akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MÉDEA, a.s., se sídlem Praha 4, Mikuleckého 1311/8, IČO 25130013 (dále jen „MÉDEA“), a akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti EMPRESA MEDIA, a.s., se sídlem Praha 4, Braník, Mikuleckého 1309/4, IČO 26418011 (dále jen „EMPRESA“), a společnost Rainbow Wisdom Investments Limited, se sídlem Čínská lidová republika, Hongkong, Central, Tim Mei Avenue 1, CITIC Tower, 32nd Floor (dále jen „Rainbow“), má držet akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti MÉDEA a akcie představující [„obchodní tajemství“] podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti  EMPRESA, v důsledku čehož budou mít společnost Rainbow a pan J. S. možnost vykonávat společnou kontrolu nad společnostmi MÉDEA a EMPRESA a jejich dceřinými společnostmi.

2.             Společná kontrola společnosti Rainbow a pana J. S. nad společnostmi MÉDEA a EMPRESA má být založena na základě výše zmíněné smlouvy, podle které se budou muset oba akcionáři společnosti MÉDEA i EMPRESA (dále jen společně jako „Nabývané společnosti“) shodnout na důležitých rozhodnutích týkajících se Nabývaných společností. Například pokud jde o jmenování členů představenstev a dozorčích rad Nabývaných společností,[1] [„obchodní tajemství“] (celkem tedy představenstva i dozorčí rady obou Nabývaných společností budou mít po čtyřech členech), přitom rozhodnutí představenstev Nabývaných společností budou muset být schválena třemi jejich členy a [„obchodní tajemství“]. Pokud jde o přijímání rozhodnutí dozorčích rad Nabývaných společností, k jejich schválení bude rovněž nezbytný souhlas tří členů dozorčích rad, tedy bude potřeba, aby tato rozhodnutí byla schválena zástupci obou akcionářů.

3.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

4.             Společnost Rainbow je holdingová společnost, která stojí v čele skupiny Rainbow (dále jen „Skupina Rainbow“). Společnosti ze Skupiny Rainbow působí na území České republiky v oblastech (i) hutnictví a metalurgie (zejména jsou aktivní na trzích zařízení válcoven, tvářecích strojů a velkoobjemových nástrojů, metalurgických výrobků, vulkanizačních lisů a lisovacích nástrojů),[2] (ii) pivovarnictví,[3] (iii) hotelnictví, resp. provozování pětihvězdičkových a čtyřhvězdičkových hotelů,[4] (iv) provozování profesionálního fotbalového sportovního klubu a souvisejících činností[5] a (v) pronájmu kancelářských prostor a prodejních ploch.[6]

5.             Společnost Rainbow je výlučně kontrolována společností Hengxin Enterprises Limited, která je dále nepřímo výlučně kontrolována společností CITIC Group Corporation, jejímž jediným vlastníkem je vláda Čínské lidové republiky. Společnost CITIC Group Corporation a její dceřiné společnosti (dále jen „Skupina CITIC“) působí celosvětově v různých odvětvích. Na území Evropy je Skupina CITIC činná například v oblastech finančnictví, stavebnictví, telekomunikací, strojírenství, výroby automobilových součástek, energetiky či zemědělství, a to prostřednictvím společností, jako například China CITIC Bank (London), CITIC Construction Co., Ltd., CITIC CENSA, CITIC Telecom International, Linx Telecommunications B.V., CITIC Agriculture Fund či CITIC Dicastal Co., Ltd. Na území České republiky je Skupina CITIC dále aktivní prostřednictvím společnosti KSM Castings Group GmbH, která působí v oblasti výroby a dodávek odlitků (zejména podvozků a hnacích ústrojí) z lehkých kovů pro automobilový průmysl a která kontroluje společnost KSM Castings CZ s.r.o., jenž je aktivní v oblasti výroby dílů pro automobilový průmysl, zejména vyrábí díly pro motory, pro převodovky a díly řízení.

6.             Pan J. S. je podnikající fyzickou osobou a na území České republiky je aktivní v oblastech (i) poskytování služeb marketingové komunikace, (ii) poskytování  služeb nákupu mediálního prostoru, (iii) poskytování  služeb prodeje mediálního prostoru, (iv) provozování televizního vysílání (prostřednictvím televizní stanice Barrandov News), (v) poskytování prostoru pro televizní reklamu, (vi) poskytování účetního a daňového poradenství, (vii) maloobchodního prodeje, (viii) provozování jezdeckého klubu a souvisejících činností a (ix) pronájmu kancelářských prostor, a to zejména prostřednictvím společností Havas Media Czech Republic, s.r.o., Media Forward Communications, s.r.o., Barrandov MUZIKA, s.r.o., AB plakát spol. s r.o., Media Master, s.r.o., IMP, s.r.o., J.S.P., a.s., STAR WORLD, s.r.o. či Jaromír Soukup Shop, s.r.o., které má možnost J. S. výlučně či společně kontrolovat. V době před uskutečněním předmětného spojení kontroluje pan J. S. výlučně také společnosti MÉDEA a EMPRESA a jejich dceřiné společnosti.

7.             Společnost MÉDEA a její dceřiné společnosti, mezi které patří například společnosti MÉDEA PROMOTION, s.r.o., MÉDEA PUBLIC RELATIONS, s.r.o., MÉDEA SECURITY, s.r.o., MÉDEA SPORT, s.r.o.,  MÉDEA STAR, s.r.o., MÉDEA CREATIVITY, k.s. či MÉDEA RESEARCH, k.s., jsou v České republice činné v oblastech (i) poskytování služeb marketingové komunikace, (ii) poskytování služeb nákupu mediálního prostoru, (iii) nákupu a prodeje práv k audiovizuálním dílům, (iv) poskytování služeb produkce a post-produkce audiovizuálních děl a (v) ostrahy majetku a osob. V době před realizací posuzovaného spojení nad společností MÉDEA vykonával výlučnou kontrolu pan J. S.

8.             Společnost EMPRESA působí na území České republiky sama i prostřednictvím svých dceřiných společností Barrandov Televizní Studio a.s. a Real TV spol. s r.o. v oblastech (i) provozování televizního vysílání (prostřednictvím tří televizních stanic TV Barrandov, Barrandov Kino a Barrandov Krimi), (ii) poskytování prostoru pro televizní reklamu, (iii) vydávání časopisů (jedná se o 9 časopisů, mezi které patří například časopis Týden, Sedmička, Exkluziv, Instinkt či Interview), (iv) poskytování prostoru pro reklamu v časopisech, (v) poskytování internetového zpravodajství a poskytování prostoru pro reklamu na internetových portálech (prostřednictvím internetového portálu Tyden.cz) a (vi) poskytování služeb produkce a post-produkce audiovizuálních děl. V době před uskutečněním předmětného spojení vykonával nad společností EMPRESA výlučnou kontrolu pan J. S.

9.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

Otisk úředního razítka

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

Obdrží

JUDr. Alexandr César, advokát

Baker & McKenzie s.r.o., advokátní kancelář

Klimentská 46

110 02 Praha 1

IDDS: nqkhvrr

                                 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

PM: 18. 9. 2019



[1] Viz bod 2.5 písm. d) Smlouvy o transakci.

[2] Např. prostřednictvím společností ŽĎAS, a.s. či TS Plzeň a.s.

[3] Např. prostřednictvím společností Pivovar Černá Hora, a.s., Pivovary Lobkowicz, a.s. či Pivovar Rychtář, a.s.

[4] Např. prostřednictvím společností KARMELITSKÁ HOTEL s.r.o. či NP30 s.r.o.

[5] Např. prostřednictvím společností SK Slavia Praha – fotbal a.s. či Eden Arena, a.s.

[6] Např. prostřednictvím společností Příkopy Property Development, a.s. anebo Eden Arena, a.s.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz