číslo jednací: S0151/2019/KS-12411/2019/840/LBř

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Československá obchodní banka, a.s. / Českomoravská stavební spořitelna, a.s.
Účastníci
  1. Československá obchodní banka, a.s.
  2. Českomoravská stavební spořitelna, a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 3. 5. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0151.pdf 294 KB

Č. j.:ÚOHS-S0151/2019/KS-12411/2019/840/LBř

 

Brno: 3. 5. 2019

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0151/2019/KS, zahájeném dne 15. 4. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s  § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti Československá obchodní banka, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, IČO 00001350, zastoupeného Liborem Prokešem, advokátem, se sídlem Praha 1, Na Poříčí 1079/3a, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů Československá obchodní banka, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, IČO 00001350, a Českomoravská stavební spořitelna, a.s., se sídlem Praha 10, Vinohradská 3218/169, IČO 49241397, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o koupi akcií, uzavřené dne 15. 4. 2019 mezi společnostmi Československá obchodní banka, a.s., jako kupujícím, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, se sídlem Spolková republika Německo, Schwäbisch Hall, Crailsheimer Strasse 52, jako prodávajícím, v jejímž důsledku má společnost Československá obchodní banka, a.s. nabýt akcie představující 45% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Českomoravská stavební spořitelna, a.s., navýšit tím svůj stávající podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech v této společnosti z 55 % na 100 %, a získat tak možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku má společnost Československá obchodní banka, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, IČO 00001350 (dále jen „ČSOB“), nabýt od společnosti Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, se sídlem Spolková republika Německo, Schwäbisch Hall, Crailsheimer Strasse 52 (dále jen „Bausparkasse Schwäbisch“), akcie představující 45% podíl na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Českomoravská stavební spořitelna, a.s., se sídlem Praha 10, Vinohradská 3218/169, IČO 49241397 (dále jen „ČMSS“).

2.             V době před spojením jsou akcionáři společnosti ČMSS společnost ČSOB, která v ní drží akcie představující 55% podíl na jejím základním kapitálu a hlasovacích právech, a společnost Bausparkasse Schwäbisch, která ve společnosti ČMSS drží akcie představující 45% podíl na jejím základním kapitálu a hlasovacích právech. Podle Stanov společnosti ČMSS[1] se k přijetí usnesení valné hromady společnosti ČMSS ve všech záležitostech vyžaduje většina alespoň 80% hlasů všech přítomných akcionářů, k přijetí usnesení této valné hromady v kterékoli záležitosti, která spadá do její působnosti, je tak zapotřebí hlasů obou akcionářů společnosti ČMSS. Valná hromada rozhoduje mimo jiné o jmenování a odvolání členů představenstva společnosti ČMSS[2] či schvaluje (i) celkový objem investic společnosti ČMSS pro následující rok, (ii) obchodně-finanční plán společnosti ČMSS či (iii) střednědobý plán investic a střednědobý obchodní plán společnosti ČMSS, které obsahují strategii této společnosti.[3]

3.             Rozhodování o otázkách, jako jsou rozpočet, obchodní plán, hlavní investice, jmenování řídících pracovníků či práva ve vztahu k určitému trhu, je považováno v souladu s § 12 odst. 4 zákona a Oznámením o konceptu spojení soutěžitelů ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže (dále jen „Oznámení o konceptu spojení“)[4] za rozhodování o záležitostech týkajících se strategického obchodního chování soutěžitele, s nimiž je spojována možnost vykonávat rozhodující vliv na činnost soutěžitele, a tedy možnost tohoto soutěžitele kontrolovat.[5]

4.             Protože je tedy k přijetí výše uvedených usnesení valné hromady společnosti ČMSS (především pak její usnesení o jmenování a odvolání členů jejího představenstva) zapotřebí hlasů obou jejích akcionářů, tj. společností ČSOB i Bausparkasse Schwäbisch, přičemž každý z těchto akcionářů může přijetí takového usnesení zablokovat, společnosti ČSOB a Bausparkasse Schwäbisch v době před realizací posuzované transakce společně kontrolují společnost ČMSS.

5.             V důsledku předmětného spojení soutěžitelů se společnost ČSOB stane jediným akcionářem společnosti ČMSS, když bude držet akcie představující 100% podíl na jejím základním kapitálu a hlasovacích právech, čímž získá možnost tuto společnost výlučně kontrolovat. Případy, kdy dochází ke změně kvality kontroly ze společné na výlučnou, jsou považovány za spojení soutěžitelů podle § 12 zákona.[6] Současně podle § 16a odst. odst. 1 písm. b) zákona může být v případech, kdy soutěžitel nabývá výlučnou kontrolu nad jiným soutěžitelem nebo jeho částí, ve kterém se dosud podílel na společné kontrole (tj. tehdy, když se v důsledku spojení má změnit kvalita kontroly ze společné na výlučnou), podán zjednodušený návrh na povolení spojení.

6.             Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

7.             Společnost ČSOB je přímo kontrolována jejím jediným akcionářem, společností KBC Bank NV, se sídlem Belgické království, Brusel Havenlaan 2, která je součástí podnikatelské skupiny kontrolované společností KBC Group NV, se sídlem se sídlem Belgické království, Brusel Havenlaan 2[7] (dále společně také jen „Skupina KBC/ČSOB“). Skupina KBC/ČSOB působí zejména v Belgii, Irsku a regionu střední a východní Evropy v oblasti poskytování finančních a pojišťovacích služeb.

8.             Na území České republiky poskytuje Skupina KBC/ČSOB, která zahrnuje kromě společnosti ČSOB i společnosti kontrolované buď ze strany ČSOB, nebo ze strany jiných společností Skupiny KBC/ČSOB, širokou škálu finančních a pojišťovacích produktů či služeb, a to fyzickým osobám, malým a středním společnostem a korporátním a institucionálním klientům.

9.             Do produktového portfolia Skupiny KBC/ČSOB v České republice patří (i) bankovní služby, (ii) produkty financování bydlení (hypoteční úvěry[8] a úvěry ze stavebního spoření[9]), (iii) podílové fondy, správa aktiv a služby spojené s obchodováním s cennými papíry na finančních trzích,[10] (iv) služby penzijních fondů (doplňkové penzijní spoření),[11] (v) pojistné produkty (životní a neživotní pojištění)[12] či (vi) specializované služby (leasing a factoring).[13] Kromě toho je Skupina KBC/ČSOB na území České republiky činná v oblasti online srovnávání finančních a pojistných produktů, online srovnávání cen a podmínek volání v mobilních sítích, služeb připojení k Internetu a služeb televizního vysílání či online srovnávání cen a podmínek maloobchodních dodávek zemního plynu a elektrické energie.[14]

10.         Společnost ČMSS je stavební spořitelnou,[15] která je před spojením společně kontrolována společnostmi ČSOB a Bausparkasse Schwäbisch.

11.         Společnost ČMSS je na území České republiky činná především v oblasti stavebního spoření, když přijímá vklady od účastníků stavebního spoření (spořící fáze stavebního spoření) a poskytuje úvěry ze stavebního spoření. Kromě toho jsou v jejím produktovém portfoliu i další finanční produkty (jde o produkty Skupiny KBC/ČSOB), jako jsou hypoteční úvěry, pojištění související s poskytovanými úvěry (životní a neživotní pojištění) či doplňkové penzijní spoření.

12.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. b) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

otisk úředního razítka

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

Obdrží

Libor Prokeš, advokát

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, advokáti, v.o.s.

Na Poříčí 1079/3a

110 00 Praha 1

ID DS: 6regiyb

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 3. 5. 2019.

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 



[1] Viz článek XIV. Stanov společnosti ČMSS, který upravuje působnost valné hromady této společnosti, a článek XVI., bod 9. Stanov společnosti ČMSS, který upravuje kvórum pro přijetí usnesení valné hromady této společnosti.         

[2] Viz článek XIV., odstavec 2. písm. n) Stanov společnosti ČMSS.         

[3] Viz článek XIV., odstavec 3. Stanov společnosti ČMSS.         

[4]Viz zejména odstavce 34. a násl. Oznámení o konceptu spojení, které je zveřejněné na webových stránkách Úřadu (https://www.uohs.cz/cs/hospodarska-soutez/spojovani-soutezitelu/guidelines-ke-spojeni-soutezitelu.html).            

[5] Viz § 12 odst. 4 zákona.         

[6] Viz odstavec 45. Oznámení o konceptu spojení.         

[7] Společnost KBC Group NV je jediným akcionářem společnosti KBC Bank NV.           

[8] Hypoteční úvěry poskytuje v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB zejména společnost Hypoteční banka, a.s., jejímž jediným akcionářem je společnost ČSOB, která ji výlučně kontroluje.         

[9] Úvěry ze stavebního spoření poskytuje v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB společnost ČMSS, v níž se společnost ČSOB podílí na společné kontrole.         

[10] Uvedené služby poskytují v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB zejména společnosti Patria Finance, a.s., která je kontrolována společností ČSOB, jako jejím jediným akcionářem, či ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost, jejímiž akcionáři jsou společnost ČSOB a další společnost ze Skupiny KBC/ČSOB.         

[11] Služby penzijních fondů poskytuje v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB zejména společnost ČSOB Penzijní společnost, a. s., člen skupiny ČSOB, jejímž jediným akcionářem je společnost ČSOB, která ji výlučně kontroluje.         

[12] Produkty pojištění poskytuje v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB především společnost ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB, jejíž akcie jsou v držení společnosti ČSOB a další společnosti ze Skupiny KBC/ČSOB.           

[13] Specializované služby poskytují v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB společnosti ČSOB Leasing, a.s. (leasing) a ČSOB Factoring, a.s. (factoring), jejichž jediným akcionářem je společnost ČSOB, která je výlučně kontroluje.         

[14] Jako provozovatelé online srovnávačů působí v České republice ze Skupiny KBC/ČSOB společnosti Top-Pojištění.cz s.r.o. a Ušetřeno.cz s.r.o., jejichž jediným společníkem je společnost ČSOB.         

[15] Podle zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, ve znění pozdějších předpisů.         

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz