číslo jednací: S0052/2019/KS-05452/2019/840/JMě

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů j-fiber GmbH / Aberdare Holding Europe B.V.
Účastníci
  1. j-fiber GmbH
  2. Aberdare Holding Europe B.V.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2019
Datum nabytí právní moci 26. 2. 2019
Dokumenty file icon 2019_S0052.pdf 294 KB

Č. j.: ÚOHS-S0052/2019/KS-05452/2019/840/JMě

 

Brno: 22. 2. 2019

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0052/2019/KS, zahájeném dne 7.  2. 2019 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností j-fiber GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Jena, Im Semmicht 1, a Aberdare Holding Europe B.V., se sídlem Nizozemské království, Amsterdam, Herikerbergweg 238, zastoupených JUDr. Radovanem Kubrem, advokátem, se sídlem Praha 1, Jáchymova 26/2, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 
ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů j-fiber GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Jena, Im Semmicht 1, a Aberdare Holding Europe B.V., se sídlem Nizozemské království, Amsterdam, Herikerbergweg 238, na straně jedné, a j-fiber Hengtong GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Jena, na straně druhé, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o společném podniku, uzavřené dne 28. 9. 2018 mezi společnostmi j-fiber GmbH, Aberdare Holding Europe B.V. a j-fiber Hengtong GmbH, a dále v souvislosti s Investiční smlouvou, uzavřenou dne 12. 11. 2018 mezi společnostmi j-fiber GmbH a Aberdare Holding Europe B.V., a s návrhem Společenské smlouvy společnosti j-fiber Hengtong GmbH, v jejichž konečném důsledku mají společnosti j-fiber GmbH a Aberdare Holding Europe B.V. založit společně kontrolovaného soutěžitele, společnost j-fiber Hengtong GmbH, který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 
POVOLUJE.

 


Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě dokumentů uvedených ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž konečném důsledku mají společnosti j-fiber GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Jena, Im Semmicht 1 (dále jen „j-fiber)“, a Aberdare Holding Europe B.V., se sídlem Nizozemské království, Amsterdam, Herikerbergweg 238 (dále jen „Aberdare“), založit společně kontrolovaného soutěžitele, společnost j-fiber Hengtong GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Jena (dále jen   „j-fiber Hengtong“), který bude dlouhodobě plnit funkce samostatné hospodářské jednotky. 

2.             Společnost j-fiber bude disponovat 37,5% podílem na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti j-fiber Hengtong a společnost Aberdare pak 62,5% podílem na základním kapitálu a hlasovacích právech této společnosti.

3.             Dle článku 5.2 Smlouvy o společném podniku[1] bude za celkové řízení, dohled a správu společnosti j-fiber Hengtong odpovídat Řídící rada, která se bude dle článku 6.1 Smlouvy o společném podniku skládat ze sudého počtu jednatelů, přičemž společnosti j-fiber a Aberdare mají právo jmenovat každá jednoho jednatele tak, aby vždy byl ve funkci stejný počet jednatelů za společnosti j-fiber i Aberdare. Současně každý z jednatelů společnosti       j-fiber Hengtong bude mít právo jednoho hlasu (článek 6.3 Smlouvy o společném podniku ve spojení s článkem 6.3 Společenské smlouvy[2]). Takto jmenovaní jednatelé budou zastupovat společnost j-fiber Hengtong společně (článek 6.4 Smlouvy o společném podniku).   

4.             Rovněž tak společný souhlas společností j-fiber a Aberdare bude vyžadován v tzv. vyhrazených záležitostech (článek 9.1 Smlouvy o společném podniku ve spojení s přílohou 1 Smlouvy o společném podniku), jimiž bude mj. […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…].

5.             S ohledem na výše uvedené skutečnosti bude tedy společnost j-fiber Hengtong podléhat společné kontrole společností j-fiber a Aberdare. Společnost j-fiber Hengtong bude současně naplňovat další znaky tzv. společně kontrolovaného soutěžitele dle § 12 odst. 5 zákona, tj. bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, přičemž jejím cílem nebude koordinace soutěžního chování společností j-fiber a Aberdare. 

6.             Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

7.             Společnost j-fiber působí v oblasti výroby optických vláken, zejména vícevidových (dále jen „MMF“), která prodává výrobcům komunikačních a datových kabelů, v menší míře pak v oblasti výroby speciálních vláken (např. pro vysokoteplotní fotonická zařízení), speciálních preforem pro přizpůsobené tažení vláken a taveného křemíku pro optické a laserové trhy a pro použití v technických aplikacích a litografii. Společnost j-fiber je součástí skupiny společností, v jejímž čele stojí společnost LEONI AG se sídlem ve Spolkové republice Německo (dále také „skupina LEONI“).

8.             Společnosti náležející do skupiny LEONI působí v oblasti drátových a kabelových řešení a elektroinstalací. Pokud jde o vlákna jednovidová, obchodováním s nimi (nikoliv jejich výrobou) se zabývá v malém rozsahu pouze jedna ze společností náležejících do skupiny LEONI.

9.             V České republice působí skupina LEONI prostřednictvím své dceřiné společnosti neumatic cz, s.r.o., se sídlem Mírová pod Kozákovem, Bělá 116, IČO 64826139, která ve výrobních závodech v Turnově a Stříbře vyrábí a prodává kabelové a elektroinstalační systémy pro speciální vozidla a kabely a kabelové systémy pro stroje, snímače a automatizaci výroby, a dále prostřednictvím dovozů (do České republiky takto dodává všechny druhy měděných drátů, kabelů a elektroinstalací pro různá průmyslová odvětví). 

10.         Společnost Aberdare je dceřinou společností čínské společnosti Hengtong Optic-Electric Co., Ltd. (dále jen „Hengtong Optic-Electric“), jež náleží do skupiny Hengtong (dále také „skupina Hengtong“). Společnost Hengtong Optic-Electric působí v oblasti výroby optických vláken, konkrétně vláken jednovidových (dále také „SMF“), a to […OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ…]. Společnost Hengtong Optic-Electric má dále výrobní závod ve Španělsku, kde vyrábí optické kabely, přičemž součástí výroby optických kabelů jsou vlákna.  

11.         Společnosti náležející do skupiny Hengtong působí v oblasti výroby komponentů pro komunikaci prostřednictvím optických vláken a měděných vodičů a v oblastech výroby komponentů pro přenos energie a výroby komponentů v oblasti námořního inženýrství. V České republice nemá skupina Hengtong žádnou dceřinou společnost a působí zde pouze prostřednictvím dovozů (prodává zde SMF kabely, výrobky pro sektor distribučních sítí optických vláken a datové kabely). 

12.         Společně kontrolovaný soutěžitel j-fiber Hengtong má působit v oblasti výroby a prodeje jednovidových vláken (SMF) na území Evropy, přičemž své produkty bude vyrábět ve Spolkové republice Německo v Jeně ve výrobním prostoru pronajatém od společnosti j-fiber. 

13.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

otisk úředního razítka

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

 

 

Obdrží

JUDr. Radan Kubr, advokát

PKR Partners s.r.o. advokátní kancelář

Jáchymova 26/2

110 00 Praha 1

IDDS: afdg3tm

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 26. 2. 2019.

 



[1] Viz Smlouva o společném podniku, která byla uzavřena dne 28. 9. 2018 společnostmi j-fiber, Aberdare a j-fiber Hengtong.

[2]Resp. návrhu Společenské smlouvy společnosti j-fiber Hengtong, který byl Úřadu předložen v návrhu na povolení spojení soutěžitelů.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz