číslo jednací: S0398/2018/KS-31033/2018/840/ABi

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Al Yah Satellite Communications PrJSC / HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC / Broadband Connectivity Solutions (Restricted) Limited
Účastníci
  1. Al Yah Satellite Communications PrJSC
  2. HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC
  3. Broadband Connectivity Solutions (Restricted) Limited
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2018
Datum nabytí právní moci 24. 10. 2018
Dokumenty file icon 2018_S0398.pdf 293 KB

Č. j.:ÚOHS-S0398/2018/KS-31033/2018/840/ABi

 

Brno: 24. 10. 2018

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0398/2018/KS, zahájeném dne 4. 10. 2018 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Al Yah Satellite Communications PrJSC, se sídlem Spojené arabské emiráty, Abú Dhabí, P.O. Box 93693, a HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC, se sídlem Spojené státy americké, Maryland, Germantown, Exploration Lane 11717, zastoupených Mgr. Ivou Bilinskou, advokátkou, se sídlem Praha, V Celnici 1031/4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů Al Yah Satellite Communications PrJSC, se sídlem Spojené arabské emiráty, Abú Dhabí, P.O. Box 93693, a HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC, se sídlem Spojené státy americké, Maryland, Germantown, Exploration Lane 11717, na straně jedné, a Broadband Connectivity Solutions (Restricted) Limited, se sídlem ve Spojených arabských emirátech, na straně druhé, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o společně kontrolovaném soutěžiteli [„obchodní tajemství“], dále Smlouvy o implementaci [„obchodní tajemství“] a Smlouvy o vkladu [„obchodní tajemství“], v jejichž konečném důsledku mají společnosti Al Yah Satellite Communications PrJSC a HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC založit společně kontrolovaného soutěžitele, společnost Broadband Connectivity Solutions (Restricted) Limited, který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky a který se bude zabývat poskytováním pevných satelitních služeb zákazníkům v Africe, Afganistánu, Arménii, Ázerbájdžánu, Bahrajnu, Kypru, Íránu, Iráku, Jordánsku, Kuvajtu, Libanonu, Ománu, Palestině, Pákistánu, Kataru, Saudské Arábii, Sýrii, Turecku, Spojených arabských emirátech a Jemenu, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě smluv specifikovaných ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejichž konečném důsledku mají společnosti Al Yah Satellite Communications PrJSC, se sídlem Spojené arabské emiráty, Abú Dhabí, P.O. Box 93693 (dále jen „Al Yah“), a HUGHES NETWORK SYSTEMS, LLC, se sídlem Spojené státy americké, Maryland, Germantown, Exploration Lane 11717 (dále jen „HUGHES“), založit společně kontrolovaného soutěžitele, společnost Broadband Connectivity Solutions (Restricted) Limited, se sídlem ve Spojených arabských emirátech (dále jen „společně kontrolovaný soutěžitel“, „JV“ či „Broadband“), který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky.

2.             K předmětnému spojení má dojít následujícím způsobem. [„obchodní tajemství“].

3.             Společná kontrola společností Al Yah a HUGHES v JV vyplývá z následujících skutečností. [„obchodní tajemství“]. Protože patří rozhodnutí v uvedených záležitostech mezi taková, s nimiž je spojována možnost ovlivňovat strategické obchodní chování soutěžitele, a tedy možnost jej kontrolovat, možnost zablokovat přijetích takových rozhodnutí společností Al Yah nebo HUGHES znamená, že tyto dvě společnosti získají v důsledku předmětného spojení možnost JV nepřímo společně kontrolovat.

4.             Pokud jde o plnou funkčnost společně kontrolovaného soutěžitele, ten bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, neboť bude mít vlastní management a zdroje nezbytné ke své činnosti. JV se bude zabývat poskytováním pevných satelitních služeb zákazníkům v Africe, Afganistánu, Arménii, Ázerbájdžánu, Bahrajnu, Kypru, Íránu, Iráku, Jordánsku, Kuvajtu, Libanonu, Ománu, Palestině, Pákistánu, Kataru, Saudské Arábii, Sýrii, Turecku, Spojených arabských emirátech a Jemenu.

5.             Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. b) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

6.             Společnost Al Yah působí sama nebo prostřednictvím svých dceřiných společností v oblasti satelitní komunikace, kde poskytuje víceúčelová satelitní řešení v oblastech širokopásmového přenosu, vysílání, obrany a komunikace, a to na území Afriky, Evropy, Brazílie, na Středním východě a ve střední a jihozápadní Asii. Společnost Al Yah je nepřímo kontrolována společností Mubadala Investment Company (dále jen „Mubadala“), která je dále vlastněna vládou emirátu Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Společnost Mubadala se zabývá přímými investicemi a zakládáním nových společností a koupí strategických podílů v existujících společnostech na celém světě. Mubadala investuje do širokého spektra oblastí včetně hliníku, energií, technické infrastruktury, nemovitostí, vzdušného a kosmického prostoru, technologií a infrastruktury.  

7.             Společnost Al Yah nevykonává na území České republiky žádnou činnost. Skupina Mubadala zde působí v oblastech (a) prodeje hliníkových výrobků a souvisejících služeb a (b) rafinování a petrochemických služeb, a to prostřednictvím [„obchodní tajemství“].

8.             Společnost HUGHES je sama nebo prostřednictvím dceřiných společností činná v oblastech poskytování širokopásmové satelitní technologie, širokopásmové internetové služby a síťové technologie a služeb komerční dvousměrné satelitní komunikace, a to zejména domácnostem a malým firemním zákazníkům ve Spojených státech amerických (dále jen „USA“) a orgánům veřejné správy v USA. Společnost HUGHES své služby poskytuje i mimo území USA. Dále společnost HUGHES vytváří, poskytuje a instaluje vybavení pro vstupní brány a letištní terminály pro jiné satelitní systémy a vytváří, vyvíjí, staví a poskytuje telekomunikační sítě složené ze satelitních pozemních systémů a terminálů pro mobilní systémové operátory a své firemní zákazníky. Část společnosti HUGHES, která se zabývá pevnými satelitními službami, je aktivní v Severní Americe, Brazílii a Kolumbii. Společnost HUGHES je nepřímo kontrolována společností EchoStar (dále jen „skupina EchoStar“). Společnosti skupiny EchoStar se zabývají poskytováním satelitních služeb, služeb přenosu videa, širokopásmových satelitních technologií a širokopásmových internetových služeb pro domácnosti a drobné kancelářské klienty. Skupina EchoStar rovněž dodává nejrůznější inovativní síťové technologie, poskytuje služby a různá komunikační řešení pro letecké, podnikové a vládní zákazníky. 

9.             Na území České republiky skupina EchoStar působí v oblastech dodávek vybavení pro satelitní komunikační služby a poskytování služeb pevné satelitní komunikace, a to prostřednictvím [„obchodní tajemství“].

10.         Společně kontrolovaný soutěžitel, společnost Broadband, bude působit v oblasti poskytování pevných satelitních služeb v Africe, Afganistánu, Arménii, Ázerbájdžánu, Bahrajnu, Kypru, Íránu, Iráku, Jordánsku, Kuvajtu, Libanonu, Ománu, Palestině, Pákistánu, Kataru, Saudské Arábii, Sýrii, Turecku, Spojených arabských emirátech a Jemenu. JV nebude poskytovat své služby na území České republiky a v rámci Evropského hospodářského prostoru bude vyvíjet pouze zanedbatelnou aktivitu na Kypru.  

11.         Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

Obdrží:

Mgr. Iva Bilinská, advokátka

V Celnici 1031/4

110 00 Praha

IDDS: dkbkvnj

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

Právní moc: 24. 10. 2018

 

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz