číslo jednací: S0244/2018/KS-20166/2018/840/MWi

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L. / FRANKSTAHL Technology GmbH
Účastníci
  1. ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L.
  2. FRANKSTAHL Technology GmbH
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2018
Datum nabytí právní moci 10. 7. 2018
Dokumenty file icon 2018_S0244.pdf 290 KB

Č. j.: ÚOHS-S0244/2018/KS-20166/2018/840/MWi

 

Brno 10. 7. 2018

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0244/2018/KS, zahájeném dne 21.  6. 2018 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L., se sídlem Španělské království, 28021 Madrid, Carretera de Toledo, N-402 KM 9.2 - Villaverde, a FRANKSTAHL Technology GmbH, se sídlem Rakouská republika, 2353 Guntramsdorf, Frankstahlgasse 2, zastoupených Mag. Bernhardem Hagerem LL. M., advokátem, se sídlem Praha 8, Pobřežní 394/12, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

 

ROZHODNUTÍ:

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o společném podniku a akcionářské smlouvy, která byla uzavřena dne 12. 4. 2018 mezi společností ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L., se sídlem Španělské království, 28021 Madrid, Carretera de Toledo, N-402 KM 9.2 - Villaverde, a společností FRANKSTAHL Technology GmbH, se sídlem Rakouská republika, 2353 Guntramsdorf, Frankstahlgasse 2, v jejímž důsledku má dojít k založení soutěžitele THESTEELPRINTERS SL, se sídlem ve Španělském království, který bude společně kontrolovaný společnostmi ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L. a FRANKSTAHL Technology GmbH a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, se dle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.             K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), na základě ve výroku uvedeného dokumentu, v jehož důsledku má dojít k založení soutěžitele THESTEELPRINTERS SL, se sídlem ve Španělském království (dále jen „THESTEELPRINTERS“), který bude společně kontrolovaný společnostmi ARCELORMITTAL SPAIN HOLDING S.L., se sídlem Španělské království, 28021 Madrid, Carretera de Toledo, N-402 KM 9.2 – Villaverde (dále jen „ARCELORMITTAL SPAIN“),[1] a FRANKSTAHL Technology GmbH, se sídlem Rakouská republika, 2353 Guntramsdorf, Frankstahlgasse 2 (dále jen „FRANKSTAHL“),[2] a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky.

2.             Navrhovatelé mají zájem působit v oblasti výroby a prodeje náhradních dílů pro průmyslová zařízení pomocí technologie 3D tisku prostřednictvím společně kontrolované společnosti THESTEELPRINTERS, která má plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky. Společná kontrola Navrhovatelů v této společnosti má být založena na skutečnosti, že [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ],[3][ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]. Spojení splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

3.             Společnost ARCELORMITTAL SPAIN je holdingovou společností, která je kontrolovaná společností ArcelorMittal S.A., jež je mateřskou společností podnikatelské skupiny ArcelorMittal. Tato podnikatelská skupina působí na území České republiky zejména v oblasti výroby potrubních a trubkových výrobků z oceli (například prostřednictvím společností ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a.s., ArcelorMittal Tubular Products Karviná a.s.), výroby plochých a dlouhých výrobků z uhlíkové oceli (prostřednictvím společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s.), v oblasti distribuce a prodeje ocelových výrobků (prostřednictvím společností ArcelorMittal Distribution Czech Republic, s.r.o., ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic, s.r.o.), v oblasti výroby náhradních dílů (strojírenská výroba), odlévání odlitků, opravy elektromotorů, soustružení válců, tepelného zpracování a železničního dvojkolí (prostřednictvím společnosti ArcelorMittal Engineering Products Ostrava s.r.o.) a v oblasti plochých výrobků z uhlíkové oceli (prostřednictvím společnosti ArcelorMittal Commercial CZ, k.s.).[4]

4.             Společnost FRANKSTAHL je taktéž holdingovou společností, kontrolovanou fyzickou osobou, panem M. J., který stojí v čele podnikatelské skupiny Frankstahl (dále jen „Skupina Frankstahl“). Skupina Frankstahl působí na území České republiky zejména prostřednictvím společnosti FRANKSTAHL Rohr- und Stahlhandelsgesellschaft m.b.H., která obchoduje s veškerými druhy ocelových výrobků a na území České republiky poskytuje dodávky svým spřízněným společnostem. Součástí Skupiny Frankstahl je také společnost FRANKSTAHL, spol. s.r.o., se sídlem Modletice č. p. 76, IČO 49356704, která se zabývá prodejem a distribucí ocelových výrobků.

5.             Společnost THESTEELPRINTERS SL dosud nebyla založena a má být činná především v oblasti výroby a prodeje náhradních dílů pro průmyslová zařízení pomocí technologie 3D tisku, přičemž výrobní zařízení má být umístěno ve Španělsku.

6.             Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

 

 

JUDr. Hynek Brom

I. místopředseda Úřadu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obdrží

Mag. Bernhard Hager LL. M., advokát

Dvořák Hager & Partners, advokátní kancelář, s.r.o.

Oasis Florenc, Pobřežní 394/12

186 00 Praha 8

IDDS: 2rmhmf6

 

 

 

 

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

 

 

 

Právní moc: 10. 7. 2018.



[1] Tato společnost má vlastnit [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]% podíl ve společnosti THESTEELPRINTERS.

[2] Tato společnost má vlastnit [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]% podíl ve společnosti THESTEELPRINTERS.

[3] Viz Smlouva o společném podniku a akcionářská smlouva, ze dne 12. 4. 2018, list spisu č. 118.

[4] Společnosti ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a.s., ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic, s.r.o., ArcelorMittal Ostrava a.s., ArcelorMittal Engineering Products Ostrava s.r.o., a ArcelorMittal Commercial CZ, k.s. mají být odprodány v rámci opatření navržených a přijatých Evropskou komisí v souvislosti se správním řízením vedeným Evropskou komisí ve věci M.8444 Arcelormittal/Ilva.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz