číslo jednací: S978/2014/KS-24805/2014/840/JMě

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů Stahlgruber Beteiligungsgesellschaft mbH a Ernst Markmiller GmbH
Účastníci
  1. Ernst Markmiller GmbH
  2. Beteiligungsgesellschaft mbH
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2014
Datum nabytí právní moci 24. 11. 2014
Dokumenty file icon 2014_S978.pdf 212 KB

 

Č. j.: ÚOHS-S978/2014/KS-24805/2014/840/JMě

 

21. 11. 2014

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S978/2014/KS, zahájeném dne 5. 11. 2014 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, v souladu s § 21 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníků řízení, společností Stahlgruber Beteiligungsgesellschaft mbH, se sídlem Spolková republika Německo, Poing, Gruber Straβe 65, a Ernst Markmiller GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Deggendorf, Industriestraβe 24, zastoupených Arthurem Braunem, M.A., evropským advokátem, se sídlem Praha 1, Ovocný trh 8, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává toto

rozhodnutí:

 

Spojení soutěžitelů, ke kterému má dojít dle § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, na základě Smlouvy o joint venture, jež má být uzavřena mezi společnostmi Stahlgruber Beteiligungsgesellschaft mbH, se sídlem Spolková republika Německo, Poing, Gruber Straβe 65, a Ernst Markmiller GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Deggendorf, Industriestraβe 24, v jejímž důsledku má dojít k založení soutěžitele CZ Automobile Independent Aftermarket Holding GmbH, se sídlem ve Spolkové republice Německo, který bude společně kontrolován společnostmi Stahlgruber Beteiligungsgesellschaft mbH a Ernst Markmiller GmbH a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona,

 

POVOLUJE.

 

 

Odůvodnění

 

1. K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 5 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v souvislosti se smlouvou uvedenou ve výroku tohoto rozhodnutí, v jejímž důsledku mají společnosti Stahlgruber Beteiligungsgesellschaft mbH, se sídlem Spolková republika Německo, Poing, Gruber Straβe 65 (dále jen „STAHL BTG“), a Ernst Markmiller GmbH, se sídlem Spolková republika Německo, Deggendorf, Industriestraβe 24 (dále jen „Ernst Markmiller GmbH“), založit společně kontrolovaný podnik CZ Automobile Independent Aftermarket Holding GmbH, se sídlem ve Spolkové republice Německo (dále jen „CZ Holding“), který bude společně kontrolován společnostmi STAHL BTG  a Ernst Markmiller GmbH a který bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky. Společnost STAHL BTG  má do společného podniku CZ Holding vložit svůj 100% obchodní podíl na společnosti STAHLGRUBER CZ s.r.o., se sídlem Praha 10 - Uhříněves, Přátelství 845/550, IČ: 44846967 (dále jen „STAHLGRUBER CZ“), a společnost Ernst Markmiller GmbH svůj 100% obchodní podíl na společnosti APM Automotive s.r.o., se sídlem Kdyně, Nádražní 104, IČ: 00670863 (dále jen „APM“).

2. Společnost STAHL BTG bude vlastnit 51,8% obchodní podíl na nově založené společnosti CZ Holding a společnost Ernst Markmiller GmbH 48,2% podíl na této společnosti. Zásady pro vklad společností STAHLGRUBER CZ a APM do společnosti CZ Holding budou upraveny výše uvedenou Smlouvou o joint venture a zásady spolupráce mezi společnostmi STAHL BTG a Ernst Markmiller GmbH budou upraveny ve stanovách společnosti CZ Holding a dále ve zvláštní dohodě společníků, jejichž ustanovení budou zakládat společnou přímou kontrolu navrhovatelů nad nově založenou společností CZ Holding, která bude dlouhodobě plnit všechny funkce samostatné hospodářské jednotky.

3. Spojení splňuje rovněž notifikační kritérium stanovené v § 13 zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).

4. Společnost STAHL BTG je 100% dceřinou společností německé společnosti Stahlgruber GmbH, jež je výlučně kontrolována německou společností Stahlgruber Otto Gruber AG, jejíž akcie jsou rozptýleny mezi větší množství akcionářů. Společnosti náležející do podnikatelské skupiny, v jejímž čele stojí právě společnost Stahlgruber Otto Gruber AG (dále také „Skupina Stahlgruber“), působí v oblasti obchodování s náhradními díly k motorovým vozidlům a s nimi souvisejícími výrobky (jako je např. autokosmetika, autochemie, autopříslušenství a vybavení pro autoservisy) a v oblasti výroby a prodeje kaučukových výrobků, vulkanizačních přístrojů, opravárenských materiálů pro pneumatiky, přístrojů pro měření, seřizování geometrie kol a zvedacích zařízení apod., a to na území Německa, Rakouska, Švýcarska, Slovinska, Chorvatska, Itálie, Číny, Slovenska a České republiky.

5. Před uskutečněním posuzovaného spojení soutěžitelů vykonává společnost STAHL BTG kontrolu nad společností STAHLGRUBER CZ, jejímž prostřednictvím působí v České republice v oblasti nákupu a prodeje originálních a neoriginálních náhradních dílů k motorovým vozidlům, autodisků a pneumatik, autokosmetiky a autochemie, příslušenství k motorovým vozidlům a vybavení pro autoservisy. Ze Skupiny Stahlgruber působí v České republice dále společnost Stahlgruber GmbH, a to v oblasti nákupu a prodeje originálních a neoriginálních náhradních dílů k motorovým vozidlům.   

6. Společnost Ernst Markmiller GmbH je společně kontrolována dvěma fyzickými osobami. Společnost Ernst Markmiller GmbH působí v oblasti velko- a maloobchodu s kovovým zbožím, nářadím a náhradními díly k automobilům, vybavením autoservisů, autochemií a autokosmetikou, a to zejména na území Německa.

7. Před uskutečněním posuzovaného spojení soutěžitelů vykonává společnost Ernst Markmiller GmbH kontrolu nad společností APM, jejímž prostřednictvím působí v České republice v oblasti nákupu a prodeje originálních a neoriginálních náhradních dílů k motorovým vozidlům, autodisků a pneumatik, autokosmetiky a autochemie, příslušenství motorových vozidel a vybavení pro autoservisy.

8. Společnost CZ Holding bude po uskutečnění spojení společně kontrolována společnostmi STAHL BTG a Ernst Markmiller GmbH. Společnost CZ Holding bude vykonávat kontrolu nad společnostmi STAHLGRUBER CZ a APM, přičemž sama bude působit jako jejich holdingová společnost a vykonávat pouze správu majetkových účastí v těchto společnostech. Společnosti STAHLGRUBER CZ a APM budou v České republice nadále působit v oblasti nákupu a prodeje originálních a neoriginálních náhradních dílů k motorovým vozidlům, autodisků a pneumatik, autokosmetiky a autochemie, příslušenství motorových vozidel a vybavení pro autoservisy, přičemž obchodování bude zaměřeno převážně na třetí osoby stojící mimo Skupinu Stahlgruber či společnost Ernst Markmiller GmbH. 

9. Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

 

Poučení

 

Proti tomuto rozhodnutí mohou účastníci řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 4, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

 

JUDr. Michal Petr, Ph.D.

místopředseda Úřadu

pověřený řízením

Sekce hospodářské soutěže

 

 

 

Obdrží

Arthur Braun, M.A., evropský advokát

Ovocný trh 8

110 00 Praha 1

IDDS: hjqhxfn

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

Rozhodnutí nabylo právní moci: 24. 11. 2014.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en
+420 542 167 111 · posta@uohs.cz